cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vaccinatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 november 2020 door Redactie

VVD overweegt indirecte vaccinatieplicht; ChristenUnie niet enthousiast

De VVD is bereid na te denken over een mogelijk "indirecte vaccinatieplicht" vanwege het coronavirus. VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman wil het liefst dat zoveel mogelijk mensen "vrijwillig een verstandige keuze maken", maar hij is ook bereid consequenties te overwegen als iemand zich niet laat vaccineren, laat het ANP weten. Dat antwoordde hij woensdag tijdens het coronadebat op vragen van onafhankelijk Tweede Kamerlid Wybren van Haga.

De kleinste regeringspartij ChristenUnie is tegen "indirecte drang of dwang", zei fractieleider Gert-Jan Segers. Hij wil graag dat een onafhankelijke instantie zich buigt over de ethische dilemma's rond vaccinatie. De individuele vrijheid van mensen staat hier volgens Segers recht tegenover de collectieve verantwoordelijkheid. Want het is in het belang van de hele bevolking dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn om groepsimmuniteit te bereiken, aldus Segers.

Vorige week benadrukte SGP-leider Kees van der Staaij al dat een vaccinatieplicht voor hem een onbegaanbare weg is. "Geen vaccinatiedwang, niet direct maar ook niet via achterdeur! Laat dat conform kameruitspraak het devies zijn en blijven", schreef hij. Op de site van de SGP schreef hij: “De Tweede Kamer heeft uitgesproken zo’n coronavaccinatieplicht niet te willen, direct noch indirect. Hoe zit het nou? Ik wil weten hoe deze uitspraken te rijmen zijn met wat hierover eerder in debatten is gezegd, óók door het kabinet.”

Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdag tijdens de persconferentie over corona dat er wat hem betreft geen "impliciete druk of dwang" moet zijn, bijvoorbeeld door voordelen te geven aan gevaccineerden. "Maar het is wel zo dat als mensen gevaccineerd zijn, bijvoorbeeld alle medewerkers en bewoners van een verpleeghuis, dat je je kunt afvragen of 1,5 meter afstand dan nog nodig is", zei hij toen.

Het kabinet wil in ieder geval geen vaccinatieplicht, maar benadrukt wel het grote belang dat zoveel mogelijk mensen zich laten inenten met het coronavaccin, zodat de bescherming effectiever is. Volgens deskundigen zou de vaccinatiegraad 70 procent moeten zijn om te komen tot een bepaalde groepsimmuniteit. Uit peilingen blijkt dat op dit moment ongeveer 50 tot 60 procent van de mensen bereid is zich te laten vaccineren.


Vaccinatie
- Arts Alie Hoek heeft een boodschap voor complotdenkers: "Vaccinatie is een cadeau van God"
- Waarom ik als christen mijn kinderen niet heb laten vaccineren
- Kees van der Staaij: "Denk goed na over het wel of niet nemen van een vaccin"
- Het coronavaccin komt eraan: reden om te juichen?
- Deze drie keuzes moet je maken als je je laat vaccineren als christen
Meer over Vaccinatie »

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

r
inenten met een vaccin waarvan de bijwerkingen op lange termijn niet bekend zijn....