Kerkdiensten via YouTube: moeten we dat wel willen? - CIP Podcast

Een fragment uit de preek die ds. A. T. Huijser zondag 4 oktober hield, is honderdduizenden keren bekeken op sociale media. Het fragment werd opgevat als een belediging, en dat leverde de dominee veel nare telefoontjes en e-mails op. Een kerkdienst via YouTube. Is dat wel zo verstandig? Dit komt aan de orde in de CIP Podcast.
In het fragment zegt ds. Huijser onder meer dat het “onverantwoord” zou zijn als kerken uit solidariteit met de wereld ervoor kiezen om het aantal kerkgangers verder te beperken. “Ik denk dat Huijser bedoelde te zeggen dat hij het geen aangename gedachte vindt dat voetbalclubs, horeca en kerken gelijk behandeld worden”, maakt ds. W. Visscher (foto), gereformeerde gemeente-predikant uit Amersfoort, duidelijk. “Zeker als de aanleiding het tumult rondom de kerkdiensten in Staphorst is, wat een soort onrechtvaardigheidsgevoel oplevert. Dat neemt niet weg dat we de overheid moeten gehoorzamen. De overheid is Gods dienares. Dat neemt niet weg dat we als kerken in gesprek mogen met de overheid, om op te komen voor onze Bijbelse principes.”
Het brede plaatje dat Visscher schetst kregen sociale media-gebruikers niet mee, omdat er in het preekfragment is geknipt. “Ook onze kerk in Amersfoort maakt gebruik van YouTube. Onze technici hebben het zo geregeld dat de preek niet teruggekeken kan worden. Dit is een bewuste keuze.”
Beluister het volledige fragmenten over voor- en nadelen van kerkdiensten via YouTube vanaf minuut 34.
Praatmee