cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerk amerika
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 augustus 2020 door Redactie

Grote meerderheid Amerikanen wil geen uitzonderingspositie kerken tijdens coronacrisis

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er in Amerika al discussie over hoe er met de kerken moet worden omgegaan. Een ruime meerderheid van de volwassenen in het land vindt dat er geen uitzondering moet worden gemaakt en dat voor kerken dezelfde regels moeten gelden als voor andere organisaties.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center. Maar liefst 80 procent van de Amerikanen geeft aan dat voor religieuze samenkomsten dezelfde regels moeten gelden in de strijd tegen het coronavirus. Een kleine 20 procent stelt juist dat er flexibeler met kerken moet worden omgegaan. Dit zijn vrijwel allemaal evangelicals. Overigens vindt ook de meerderheid van die groep dat kerken zich ‘gewoon’ aan de regels moeten houden. Meer dan 60 procent van de evangelicals onderschrijft deze stelling.

Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat het overgrote merendeel van de Amerikaanse kerken zich inmiddels ook al heeft aangepast. Van de ondervraagden geeft 79 procent namelijk aan dat hun kerk op dit moment enkel online diensten organiseert.

De laatste maanden komen er regelmatig Amerikaanse kerken in het nieuws die in de clinch liggen met de plaatselijke of regionale overheid omdat ze toch diensten organiseren, zij het soms op innovatieve wijze. Zo organiseren sommige kerken openluchtdiensten, wat op sommige plaatsen problemen veroorzaakt omdat er geen toestemming voor is verleend. Ook zijn er kerken die nog steeds normale erediensten organiseren. De Grace Community Church in Los Angeles is daar een voorbeeld van.

Eerder deze week werd bekend dat voorganger John MacArthur van deze kerk wordt aangeklaagd wegens het negeren van de coronamaatregelen. Hij wordt bijgestaan door de advocaat van president Donald Trump, Jenna Allis. “Nooit eerder is de regering het territorium binnengedrongen dat onze Heer Jezus Christus toebehoort”, stelde MacArthur. “We kunnen elkaar niet ontmoeten, we mogen niet aanbidden, we mogen niet zingen. De regering heeft niet de macht om ons deze dingen te verbieden.”

Overigens lijkt het erop dat de godsdienstige gewoonten van de Amerikanen niet veranderen door de coronacrisis. Uit het onderzoek van Pew Research Center blijkt namelijk dat acht van de tien volwassenen niet van plan zijn meer of minder naar de kerk te gaan als de crisis achter de rug is.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
laten we eens kijken naar ons eigen landje, ook hier moet er nog wel wat meer gebeuren voordat de mensen naar God gaan zoeken.