Dominees spreken over corona-brandhaard in hun gemeenten: "Er waren geen mensen met verschijnselen"
Op 8 maart leidde dominee Henk van Veldhuizen (58) en dominee Leendert Jan Lingen (63) een kerkdienst. De diensten leidden tot een groot aantal besmettingen in onder andere een verpleeghuis. In de talkshow Op1 gingen de dominees in gesprek over hoe de verspreiding van corona heeft plaatsgevonden en de impact die het heeft gehad op de kerkelijke gemeenschappen. "Vanochtend had ik een uitvaart van een man die overleed aan corona, zijn vrouw ligt op de Intensive Care en weet nog van niets", vertelt ds. van Veldhuizen.
Wie draagt de schuld?
Beide voorgangers voelde zich bij de dienst op 8 maart nog gezond. Zij leidden hun diensten in Hasselt en op Goeree-Overvlakee. Daarnaast werden er maatregelen die op dat moment voldoende leken getroffen. Zo werden er geen handen geschud bij de ingang van de kerk en werd het avondmaal lopend gedaan. "Ik heb zelfs nog demonstratief mijn handen ontsmet voor het breken van het brood. Dit gaf ik direct aan de personen die naar voren kwamen voor het avondmaal", vertelt dominee Lingen. De middagdienst in het verpleeghuis bleek uiteindelijk een coronahaard. Inmiddels zijn er in het verpleeghuis bijna veertig besmettingen met corona en zestien mensen overleden. Gemeentelid Arij-Leen Hobbel was hierbij aanwezig. "Wij hebben niet gemerkt dat mensen ziek waren", ligt hij toe.
"Ik voel me verantwoordelijk voor de gemeenschap", vertelt Henk van Veldhuizen. "Wij waren ervan overtuigd, misschien naïef, misschien dat heel Nederland er toen nog wel zo over dacht. Corona leek alleen daar te zijn waar mensen verschijnselen vertoonden, maar wij hadden geen verschijnselen van corona in de dienst. En er waren geen mensen met verschijnselen."
Wat is Gods bedoeling met het virus?
Dominee Lingen geeft aan dat in deze stille week en in de kwetsbaarheid van deze tijd mensen niet alleen rouwen, maar ook God ontmoeten. "Ik denk dat God ook vandaag juist te vinden is in kwetsbare situaties. Ik geloof dat hij aanwezig is op de intensive care, bij de beademing van mensen die er heel slecht aan toe zijn. Maar Hij is ook bij al die mensen die juist nu als barmhartige samaritanen veel betekenen voor hen die er slecht aan toe zijn. Daar zie ik God vandaag meer dan ooit. Ik kan niet zeggen dat in deze situatie God ver weg is." De dominee geeft aan dat hij vindt dat hij als predikant niet kan zeggen of het coronavirus een waarschuwing is van God of een oproep tot bekering. "Ik ben geen profeet. Toch is het denk ik niet voor niets dat het in de veertigdagentijd valt. Daar komt ons woord voor quarantaine vandaan. Dit is voor ons een soort bezinningsperiode om na te denken over de vraag: Hoe leven we nu eigenlijk?"
Dominee van Veldhuizen herkent dat gemeenteleden deze tijden zien als Bijbelse tijden. Hij geeft echter liever geen antwoorden op de vragen wat God met het virus bedoelt en waarom zijn gemeente zwaarder is getroffen door het virus dan andere gemeenten. "Ik kan niet zien wat God voor handen heeft. Ik zie alleen maar heel veel pijn en ellende. Mijn Godsbeeld, waar ik ook uit werk en leef draait om de kwetsbare figuur van Jezus Christus. Hij heeft zichzelf gegeven voor deze wereld. Dat is de boodschap die ik ook aan mensen wil verkondigen."
Dominee van Veldhuizen en dominee Leender Jan Lingen zaten op 7 april aan tafel bij Op1 met presenatoren Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink met als tafelgasten Daphne Bolman, Marc Buise, Thierry Baudet, Jan Kluytmans, Edwin Winkels.
Praatmee