cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Coronadebat: 5 uitspraken van Kees van der Staaij

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer voor de tweede keer over de verspreiding van het coronavirus. "Ik zie nog wel een vraagstuk voor zondagse kerkdiensten in grote kerkelijke gemeenten", aldus SGP-voorman Kees van der Staaij tijdens het debat. Naar aanleiding van zijn bijdrage zetten we een aantal uitspraken van de christenpoliticus op een rijtje.

"De bestrijding van het virus is in Nederland gebaseerd op het uitgangspunt dat mensen alleen besmettelijk zijn als zij symptomen van het coronavirus hebben. Er duiken echter steeds meer verhalen op van mensen die ook zonder symptomen besmettelijk bleken te zijn. Wat is hiervan waar? Ondermijnt dat het beleid tot nu toe niet?"

"Ik zie nog wel een vraagstuk voor zondagse kerkdiensten in grote kerkelijke gemeenten, waarvoor niet heel makkelijk direct een creatieve oplossing gevonden kan worden, zoals de minister-president vanmiddag suggereerde in de persconferentie. In aansluiting op eerdere vragen wil ik de minister van Justitie en Veiligheid, ook verantwoordelijk voor erediensten, vragen hierover een gesprek met vertegenwoordigers van kerken aan te gaan."

"Met betrekking tot onderwijs heeft de regering ervoor gekozen om scholen en universiteiten niet te sluiten. Omringende landen doen dat vaak anders. Zij sluiten de scholen wel. Nog even terugkijkend, heb ik een brief van toenmalig minister Hoogervorst gevonden, daterend van 11 april 2005. Hij zei op basis van een advies van de Gezondheidsraad: 'De Gezondheidsraad adviseert mij om gedurende een pandemie scholen te sluiten.' We spreken nu ook over een pandemie."

"Er worden geen maatregelen genomen met betrekking tot het inreizen van personen uit de brandhaarden Italië, China en Iran. Mijn vraag is: past het niet bij de fase waarin wij ons bevinden om juist wel over te gaan tot een inreisverbod voor specifieke risicolanden?"

"Juist gisteren was het in veel protestantse kerken biddag voor gewas en arbeid. Dit is een dag waarop christenen bidden om de zegen van God voor hun werk. Juist op zo'n dag besef je dat wij afhankelijke mens zijn en blijven; ook als het gaat om corona. Dat is geen reden om op onze handen te gaan zitten - we moeten doen wat nodig is - maar tegelijkertijd merk je wel dat het ook rust en ontspanning geeft om te beseffen dat we ons niet hoeven te laten regeren door overbezorgdheid of onzekerheid."

Lees hier de volledige bijdrage van Kees van der Staaij.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Wellicht heeft het vooral de kerken iets te zeggen: de gebruikelijke diensten kunnen niet doorgaan. Laat allen die leiding geven hier toch eens over nadenken. Wordt er eigenlijk wel naar het Woord Gods gesproken in de kerken? Of is het zoals God spreekt over de drie vrienden van Job: u heeft niet juist over Mij gesproken, zoals Mijn dienaar Job.

Jakobus schrijft over de verdraagzaamheid van Job: en u hebt de uitkomst van de Heere gezien, dat de Heere vol ontferming is en barmhartig.