Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
22 januari 2020
door
Jeffrey Schipper
CGK-voorstel op tafel om kerken die afwijken van landelijke afspraken buitenspel te zetten
Worden kerken die onderdeel zijn van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) buiten het kerkverband geplaatst als ze zich niet houden aan de landelijke afspraak? Die vraag is opnieuw actueel omdat de meerderheid van een christelijk-gereformeerde synodecommissie hiervoor pleit.
Dit voorstel is te lezen in de synoderapporten en commissievoorstellen die in aanloop naar de tweede vergaderweek van generale synode van de CGK. Vorig jaar hebben gemeenten in IJmuiden, Nieuwegein en Hilversum besloten om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Om 'deze ontwikkelingen een halt toe te roepen' is het voorstel volgens de synodecommissie nodig. In het uiterste geval komt, als het aan de commissie ligt, een breuk met de CGK op tafel omdat het gezag van de Bijbel in het geding is.
De synodecommissie stelt volgens het Nederlands Dagblad het volgende voor:
- Geen nieuwe samenwerkingsgemeenten met vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden.
- In alle samenwerkingsgemeenten geldt de ‘minst verstrekkende kerkorde’.
- Nauwe banden met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt afschalen.
- Een bezinningsproces op binnenkerkelijke verschillen onder leiding van een nieuwe landelijke werkgroep.
De vrouw in het ambt is momenteel een heet hangijzer in de CGK. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.
Naar aanleiding van de eerste vergaderweek werd al duidelijk dat een CGK-commissie de komende tijd onderzoekt wat de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) in 2004 en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) in 2017 over vrouwelijke ambtsdragers hebben besloten. In deze gemeenten is het wél mogelijk om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. In het onderzoek wordt ook het boek 'Meedenken met Paulus' van dr. Bert Loonstra meegenomen. De generale synode vervolgt het gesprek hierover in de tweede vergaderweek (28-31 januari).
CIP.nl sprak vorig jaar over deze kwestie in de CIP Podcast. Ook spraken we met synodevoorzitter ds. J. G. Schenau: "Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen".
CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »
Deel dit artikel op: