Vorig jaar brak een mediastorm los vanwege de Nashvilleverklaring: dit waren de hoofdrolspelers

Een jaar geleden hield de publicatie van de Nashvilleverklaring miljoenen Nederlanders bezig. Met de hoofdrolspelers blikt CIP.nl deze maand terug op een roerige tijd waarin orthodox-christelijk Nederland in de schijnwerpers stond. In dit artikel zetten we de hoofdrolspelers op een rijtje.
Arjan Baan
In januari 2018 gaf evangelist Arjan Baan namens Stichting Heart Cry een vertaalster de opdracht om de Amerikaanse Nashvilleverklaring te vertalen. Om te onderzoeken of er draagvlak was voor deze verklaring, stuurde Baan de Engelse versie naar 25 invloedrijke mensen uit orthodox-christelijk Nederland toe met de vraag of ze er inhoudelijk achterstaan. Nadat het vertaalde document ruim een half jaar op de plank lag, werd de Nashvilleverklaring na deze studiedag in Nijkerk door Baan naar verschillende christenen uit zijn netwerk gemaild. Lees ook: Waarom bezorgde christenen de noodklok luidden met de Nashvilleverklaring.
Dr. P. de Vries
In het Reformatorisch Dagblad verscheen in 2018 een briefwisseling tussen de uit de kast gekomen John LaprƩ (hij heeft een homorelatie) en hoofdredacteur Steef de Bruijn. Critici vonden dat de hoofdredactie onvoldoende afstand nam van homorelaties. Die kritiek werd bijvoorbeeld aangevoerd door ƩƩn van de initiatiefnemers van de Nashvilleverklaring, dr. P de Vries. De hersteld hervormde predikant bevestigt dat deze briefwisseling in het RD een katalysator is geweest om de Nashvilleverklaring naar buiten te brengen. Lees ook: Vorig jaar ontplofte Nederland vanwege de Nashvilleverklaring - dit ging eraan vooraf.
John LaprƩ
LaprĆ© is inmiddels een mediafiguur geworden omdat hij de heftige gevolgen van zijn coming-out en reacties van behoudende christenen in tientallen interviews heeft toegelicht. In de briefwisseling met het RD maakte LaprĆ© duidelijk dat veel LHBTāers zich depressief voelen en soms gedreven worden tot suĆÆcide. Zijn briefwisseling met het RD leidde tot ophef omdat christelijke media die hem interviewen volgens critici impliciet zijn āzondige gedragā goedkeuren. Initiatiefnemers van de Nashvilleverklaring zijn dan ook niet blij met zijn media-optredens.
Prof. dr. M. J. Kater en prof. dr. A. Huijgen
Het vertaalde Nashvilledocument verscheen ook in de mailbox van prof. dr. M. J. Kater en prof. dr. A. Huijgen. De twee hoogleraren zijn verbonden aan de christelijke gereformeerde Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) en nemen met hun vele spreekbeurten en boeken een invloedrijke positie in binnen orthodox-christelijk Nederland. In tegenstelling tot tientallen collegaās die de verklaring toejuichten, stelden Kater en Huijgen zich per e-mail met de initiatiefnemers uitermate kritisch op.
Om een tegengeluid te laten horen, schreven de hoogleraren een opinieartikel voor publicatie in het Reformatorisch Dagblad (RD). Initiatiefnemers van de Nashvilleverklaring hebben Kater en Huijgen vriendelijk verzocht het RD-opinieartikel niet te plaatsen, zodat ze tijd zouden krijgen voor een zorgvuldige lancering van de Nashvilleverklaring. De Nashvillewerkgroep voelde zich naar eigen zeggen gedwongen om de verklaring te publiceren naar aanleiding van het opinieartikel van Kater en Huijgen.
Legden de twee CGK-hoogleraren een bom onder de Nashvilleverklaring? Hierover lees je deze week in deel 3 van de CIP-reconstructie over de Nashvilleverklaring.
Reformatorisch Dagblad
Een aantal initiatiefnemers van de Nashvilleverklaring vindt dat het RD het opiniestuk van Kater en Huijgen had moeten weigeren. Het RD publiceerde het artikel van de hoogleraren om āeen steekhoudend geluid uit een deel van de achterbanā niet te negeren. Het RD is ervan overtuigd dat Kater en Huijgen hun commentaar niet hebben geschreven om bredere steun te voorkomen, maar om collegaās aan het denken te zetten.
Ds. S. T. Lagendijk
Namens de Nashvillewerkgroep was ds. S. T. Lagendijk verantwoordelijk voor de website en het online zetten van de verklaring. De hersteld hervormde dominee was op het moment dat de veelbesproken verklaring voor het eerst online zou gaan met vakantie. Vanaf zijn vakantieadres zette ds. Lagendijk de definitieve versie van de Nashvilleverklaring online. De predikant beschikte over de twee versies waar Baan het over heeft. Per ongeluk zette hij de PDF-versie met handtekeningen van de ondertekenaars online, maar het was zijn bedoeling om de versie zonder handtekeningen te publiceren.
Kees van der Staaij
EĆ©n van de āondertekenaarsā die meteen opviel was SGP-leider Kees van der Staaij. Betrokkenen die bij het Nashvilleproces waren betrokken, zijn ervan overtuigd dat de mediastorm en onrust in de samenleving met name ontstonden omdat de naam van Van der Staaij eronder stond. In verschillende interviews gaf de politicus aan dat hij verrast was door de publicatie van zijn handtekening. Per e-mail gaf de SGP-voorman aan zich in de strekking van de Nashvilleverklaring te kunnen vinden. Die boodschap werd opgevat als een handtekening.
Ds. M. Klaassen
Nadat de mediastorm uitbrak werd ds. M. Klaassen tot āmediawoordvoerderā van de Nashvillewerkgroep gebombardeerd. In interviews met verschillende media legde hij uit waarom de initiatiefnemers van de Nashvilleverklaring het tijd vonden om een statement te maken. Naar aanleiding van de ophef die de publicatie veroorzaakte, bleef de dominee uit Arnemuiden zelfs noodgedwongen thuis. In Gorinchem stond een vreedzame demonstratie tegen zijn komst gepland. Om de rust te bewaren is zijn preek geannuleerd.
Foto bovenaan: Arjan Baan, prof. dr. A. Huijgen en dr. P. de Vries (van links naar rechts).
Praatmee