cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
otto
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 december 2019 door Patrick Simons

Otto de Bruijne: "Bij God op schoot, sentimenteel geneuzel"

In een openhartig gesprek met De Nieuwe Koers vertelt Otto de Bruijne onder meer over de impact die vijftig dagen coma op hem hadden. Hij vertelt ook dat hij als domineeskind het podium blijft zoeken. “Dat zie je ook aan mijn overbuurjongen Freek de Jonge. Als ik zelf geen christen was geworden, was ik ook cabaretier geweest.”

Ook gaat hij uitgebreid in op zijn burn-out en hoe hij vandaag de dag naar de evangelische wereld kijkt. “Je maakt mij oprecht boos met het simplisme in de evangelische wereld”, vertelt Otto, die vervolgens zegt onder meer door Billy Graham evangelisch te zijn geworden. “Maar de keerzijde zag ik al snel. De groenteboer mocht preken en hij had het denkraam van een postzegel. Iedereen vond het schitterend: kijk hoe de Geest werkt! Maar op zeker moment denk je: wat is hier aan de hand? Zulke sprekers vergissen zich voortdurend, zijn moralistisch en hebben te weinig Bijbelkennis.”

Juist tijdens zijn burn-out nam hij afscheid van het evangelisch gedachtegoed, zo vertelt hij. “Want was ik er nou om God te dienen of is Hij er om mij te dienen? ‘Wij zijn in de hemel heel moe van jou’, zei God tegen me. ‘Mogen wij ook een keertje rust?’ Waar ik last van had, zie je ook in de kerk: de psychologisering van het evangelie. Bij God op schoot, thuiskomen bij de Vader. Dat vind ik allemaal sentimenteel, feminien geneuzel. Ik ben een calvinist! Hállo! Ik ben gereformeerd. Ik ga niet in Zijn baard kroelen! Ik verzet me ook tegen de evangelische retoriek dat er een doorbraak van bekering in Nederland aankomt. Een fata morgana. De secularisering zet gewoon door en er gebeurt geen zak.”

Lees het hele interview in De Nieuwe Koers

In een uitgebreid interview met CIP.nl vertelde Otto eerder over een opwekking in Barneveld die hij meemaakte, zijn periode in Afrika en de unieke boodschap van Jezus. 


Otto de Bruijne
- Otto de Bruijne las anderhalf jaar weinig uit de Bijbel en bad nauwelijks: "Ik kreeg een burn-out vanwege mijn succes"
- Otto de Bruijne raakte door een medische fout verlamd: "Ik koos ervoor om niet boos of verbitterd te raken"
- Otto de Bruijne maakte een opwekking mee in Barneveld: "Opeens liepen ze op school met Bijbeltjes in hun achterzak"
- Otto de Bruijne schrok in Afrika van apartheid en vertelt wat christenen in Nederland van Afrikanen kunnen leren
- Otto de Bruijne legt uit waarom Jezus absoluut uniek is: "De boodschap van Jezus is absurd"
Meer over Otto de Bruijne »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Realistisch, eerlijk en vooral nuchter.