Otto de Bruijne: "Bij God op schoot, sentimenteel geneuzel"
In een openhartig gesprek met De Nieuwe Koers vertelt Otto de Bruijne onder meer over de impact die vijftig dagen coma op hem hadden. Hij vertelt ook dat hij als domineeskind het podium blijft zoeken. “Dat zie je ook aan mijn overbuurjongen Freek de Jonge. Als ik zelf geen christen was geworden, was ik ook cabaretier geweest.”
Ook gaat hij uitgebreid in op zijn burn-out en hoe hij vandaag de dag naar de evangelische wereld kijkt. “Je maakt mij oprecht boos met het simplisme in de evangelische wereld”, vertelt Otto, die vervolgens zegt onder meer door Billy Graham evangelisch te zijn geworden. “Maar de keerzijde zag ik al snel. De groenteboer mocht preken en hij had het denkraam van een postzegel. Iedereen vond het schitterend: kijk hoe de Geest werkt! Maar op zeker moment denk je: wat is hier aan de hand? Zulke sprekers vergissen zich voortdurend, zijn moralistisch en hebben te weinig Bijbelkennis.”
Juist tijdens zijn burn-out nam hij afscheid van het evangelisch gedachtegoed, zo vertelt hij. “Want was ik er nou om God te dienen of is Hij er om mij te dienen? ‘Wij zijn in de hemel heel moe van jou’, zei God tegen me. ‘Mogen wij ook een keertje rust?’ Waar ik last van had, zie je ook in de kerk: de psychologisering van het evangelie. Bij God op schoot, thuiskomen bij de Vader. Dat vind ik allemaal sentimenteel, feminien geneuzel. Ik ben een calvinist! Hállo! Ik ben gereformeerd. Ik ga niet in Zijn baard kroelen! Ik verzet me ook tegen de evangelische retoriek dat er een doorbraak van bekering in Nederland aankomt. Een fata morgana. De secularisering zet gewoon door en er gebeurt geen zak.”
In een uitgebreid interview met CIP.nl vertelde Otto eerder over een opwekking in Barneveld die hij meemaakte, zijn periode in Afrika en de unieke boodschap van Jezus.
Praatmee