cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
euthanasie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 september 2019 door Patrick Simons

Steeds minder uitgesproken voor- én tegenstanders van euthanasie onder protestanten

Steeds minder Nederlandse christenen zijn openlijk voor- of tegenstander van euthanasie. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het Nederlands Dagblad werd uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau.

In het onderzoek wordt een vergelijk gemaakt met 1970. Zowel het aantal voorstanders als tegenstanders is sterk afgenomen. Vooral onder protestanten is de verschuiving groot. Waar in 1970 nog 34% zei tegen te zijn, is dat inmiddels gedaald naar 18%. Ook de groep die onvoorwaardelijk vóór euthanasie is, is een stuk kleiner geworden onder protestanten. Dit zei destijds 38% en dat is inmiddels afgezakt naar 24%.

Verreweg het grootste gedeelte van de protestanten beantwoordden de vraag of een arts een patiënt op diens verzoek moet helpen om hem of haar uit zijn lijden te verlossen met ‘Dat hangt er vanaf’. 58% koos namelijk voor dit antwoord. Overigens kiest over de gehele bevolking genomen 45% van de ondervraagden voor dit antwoord.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Levensbeëindiging door een arts komt veel vaker voor dan de cijfers aangeven. Het heet alleen anders: palliatieve sedatie. Het doel is om het lijden van de patiënt te verlichten met een overdosis van een zwaar verdovend middel. De bijwerking is echter dat de patiënt sterft. Er is dan doorgaans al wel sprake van een sterfproces.

Velen zullen deze praktijk bij dierbaren meegemaakt hebben en de arts dankbaar zijn. Wat wil je ook. Vroeger werd longontsteking "old man's friend" genoemd. Die vriend wordt nu naarstig buiten de deur gehouden...