cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 september 2008 door Sander Bruins Slot

EU, Turkije en Golfstaten willen Israël dwingen Golanhoogte te verlaten

De Franse president Sarkozy, als huidige voorzitter van de EU, de Turkse premier Erdogan en sheikh Hamad bin Khalifa, hoofd van de samenwerkingsraad van Arabische Golfstaten, komen morgen in Damascus bijeen voor gesprekken met de Syrische president Assad.Het doel is gezamelijk druk uitoefenen op Israël om de Golanhoogte op te geven ten gunste van Syrië, in ruil voor directe onderhandelingen over 'vrede'.

De grote gedachte van Sarkozy is dat als Israël eenmaal de Golanhoogte aan Syrië heeft overgedragen, er 'normale' relaties met het land kunnen worden aangeknoopt en er voor Syrië geen reden meer is om de banden met Iran te verstevigen.
 
Dezelfde gedachte stak er achter de door de internationale gemeenschap gedwongen terugtrekking van Israël uit Gaza, enkele jaren geleden. Dat zou de relaties met Iran 'normaliseren'. Iedereen weet wat het werkelijke resultaat is geweest. Toch willen de EU, Turkije en de Arabische Golfstaten Israël nu dwingen om de Golanhoogte, uiterst belangrijk voor haar strategische veiligheid, af te staan aan een regime dat niet van plan is haar steun aan de terreurorganisaties Hezbollah en Hamas in te trekken.
 
Bron: Wees Waakzaam

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify