Drie waardevolle lessen uit de vier evangeliƫn

Jezus heeft geen autobiografie nagelaten. Anderen hebben over Hem, Zijn woorden en daden geschreven. In onze bijbel staan dan ook vier evangeliƫn en die gaan alle vier over dezelfde Persoon.
Waarom hebben we eigenlijk vier verslagen over Jezusā leven, dood en opstanding? We hebben toch ook maar ƩƩn boek over de schepping en bevrijding van het volk IsraĆ«l (Genesis en Exodus)? En er staat slechts ƩƩn beschrijving van de uitstorting van de heilige Geest in onze bijbel (Hand.2)? Toch hebben we vier evangeliĆ«n, die alle vier hun eigen verhaal vertellen.
Welke drie waardevolle lessen vinden we in deze vier getuigenissen over Christus?
1. Goed nieuws was al lang van tevoren aangekondigd
Het Griekse woord voor āevangelieā is een samengesteld woord dat āgoed nieuwsā betekent. In Mattheüsā eerste zin staat het al (Matt.1:1):
āHet begin van het evangelie van Jezus Christus, Zoon van Godā (Matt.1:1).
Mattheüs heeft dat woord niet verzonnen, maar opgepikt bij de profeet Jesaja. Die profeteerde al goed nieuws (Jes.52:7):
āHoe welkom is de vreugdebode die over de bergen komt aangesneld, die vrede aankondigt en goed nieuws brengt, die redding aankondigt en tegen Sion zegt: āJe God is koning!āā
Ook Jezus zelf grijpt terug op het woord āevangelieā als Hij de boekrol van Jesaja opent en voorleest (Jes.61:1):
De geest van God, de HEER, rust op mij, want de HEER heeft mij gezalfd.
Om aan armen het goede nieuws te brengen
heeft hij mij gezonden,
om aan verslagen harten hoop te bieden,
om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken
en aan geketenden hun bevrijding,
om een genadejaar van de HEER uit te roepen.
Al eeuwen werd er gewacht op de vervulling van deze aankondiging. En als de belofte dan werkelijk wordt ingelost door God, dan moet dat natuurlijk overal bekend gemaakt worden: God is koning en redt zijn volk door Jezus Christus!
2. Goed nieuws kun je niet vaak genoeg herhalen
Wat leest nou prettiger, een dikke pil van 1000 paginaās vol herhalingen of vier dunne boeken over hetzelfde onderwerp, maar elk met een eigen stijl en nadruk? Die laatste natuurlijk. De vier evangeliĆ«n bieden ons vier perspectieven op dezelfde Persoon, wat Hem des te boeiender maakt. Elk evangelie geeft ons de feiten over Jezus, en elk evangelie is waardevol en gezaghebbend. Wat ze zo bijzonder maakt, is dat ze alle vier die feiten over Jezus interpreteren en presenteren voor hun publiek. Dit doen ze niet alle vier op dezelfde manier en daarom vullen ze elkaar zo geweldig aan!
3. Goed nieuws is veelkleurig
Ieder mens heeft goed nieuws nodig, daarvan waren de evangelieschrijvers overtuigd. Maar niet alle mensen zijn hetzelfde. De ƩƩn moet overtuigd worden van de betrouwbaarheid van het goede nieuws, zoals Theofilus (zie Luc.1:1-4). Een ander gelooft het goede nieuws (nog) niet en daar moet verandering in gebracht worden (zie Joh.20:30-31). Zo heeft elke evangelieschrijver een eigen doel en doelgroep in gedachten als zij de woorden en daden van Jezus Christus gaan opschrijven. Wat heeft Theofilus nodig om overtuigd te worden? Welke daden van Jezus helpen mensen om in Hem te gaan geloven?
Jezus heeft zóveel gedaan en gezegd, dat elke evangelieschrijver alle ruimte heeft om te kiezen welke verhalen van Jezus hij opneemt in zijn evangelie, om maximaal zijn doel en doelgroep te bereiken. Zo hebben wij het voorrecht een rijk en veelkleurig beeld van Jezus Christus te hebben!
Metta Wierenga is docent Nieuwe Testament bij het Evangelisch College. De ETS-Bijbelcursus van het Evangelisch College is een interkerkelijke Bijbelcursus die wordt aangeboden op 55 locaties in Nederland en online. Elke lesmaand behandelt de cursus ƩƩn Bijbelboek uit het Oude Testament en ƩƩn Bijbelboek uit het Nieuwe Testament. De vier getuigenissen over Jezus Christus kwamen afgelopen schooljaar bij de lessen Nieuwe Testament aan de orde.
Praatmee