cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 januari 2019 door NBG

NBG: Nashville verklaring laat de Bijbel buikspreken

In de ‘Nashville verklaring’ worden met een beroep op de Bijbel allerlei vormen van seksuele identiteit en praktijk radicaal afgewezen. Wij verzetten ons tegen die stellingname, die naar ons idee geen recht doet aan de Bijbel.

Zeker, de Bijbel spreekt over hoe God het menselijk leven bedoeld heeft. Als Bijbelgenootschap zien we dat christenen de Bijbel lezen als leidraad voor hun leven. Een goede zaak, maar er zitten soms wel haken en ogen aan. Over veel kwesties die ons vandaag de dag bezig houden spreekt de Bijbel zich niet expliciet uit. Dat geldt ook voor homoseksualiteit. Want de manier waarop we nu tegen seksuele geaardheid aankijken, en de kennis die we er nu over hebben, bestonden in die tijd helemaal niet. Het is dan ook anachronistisch en simplistisch om de Bijbel als kant-en-klare gids rond dit onderwerp in te zetten.

Dat dit in het kader van de Nashville verklaring wel gebeurt, betreuren we. Want wij denken dat de Bijbel wel degelijk een plaats verdient in ons denken over wie we zijn en hoe we willen leven. Soms als kritische spiegel, maar vooral als boek van bevrijding. De weg van Jezus is de weg van de liefde, van de barmhartigheid. Dat betekent ook: ruimte bieden voor de ander, elkaar accepteren met alle verschillen, en een open en veilig gesprek met elkaar aangaan als je visies op het leven uiteenlopen.

Wie bijbelteksten één-op-één toepast in de discussie van vandaag, zonder oog te hebben voor de verschillen tussen de situatie van toen en die van nu, loopt het gevaar de Bijbel te laten buikspreken. Maar wie begint met luisteren naar de bevrijdende boodschap van dit boek, stelt zichzelf open voor de Ander, en de ander – juist in zijn of haar anders zijn.

Bovenstaand statement is afkomstig van ds. Karin van den Broeke, voorzitter Nederlands Bijbelgenootschap, en directeur dr. Rieuwerd Buitenwerf.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
"De weg van Jezus is de weg van de liefde, van de barmhartigheid".... Dit is een halve waarheid! De weg van Jezus is ook radicaliteit, heiligheid en zelfverloochening. Wel graag de hele waarheid spreken mensen die het NBG vertegenwoordigen! Lastig he, die moeilijke dingen die ons niet zo liggen. Sla de Bijbel er anders nog eens op na....