Waarom noemen we de dominee niet gewoon bij zijn voornaam?

'In de Bijbel staan de namen van de discipelen en bijvoorbeeld de apostelen. Er staat enkel hun naam. Waarom noemen we een predikant dan dominee en bijvoorbeeld Johannes, Paulus enkel bij hun voornaam?,' aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. A. van Ginkel geeft antwoord.
Van Ginkel: "De aanspreektitel dominee (ambtsnaam predikant) is al lang in gebruik, hoewel niet direct gebaseerd op één of meer bijbelteksten. Het woord is afgeleid van het woord 'heer' (Latijn: dominus). Zo zeggen we ds. Janssen, ds. Pietersen, ds. Klaassen. Als deze 'heer' de gestalte van de dienstknecht blijft kennen en beoefenen, is er principieel gezien niet zo veel aan de hand." De hervormde kandidaat voegt toe dat de term 'dominee' en achternamen in Paulus' tijd niet gangbaar waren. "Het zij zo. Niemand die er een probleem mee had of heeft."
"Nu zijn er vandaag onder de heren dominees al velen die Jan-Piet-en-Klazen," merkt Van Ginkel op. "Of dat nu zo’n vooruitgang is te noemen betwijfel ik. De gezagserosie is ook in het kerkelijke veld versneld met het noemen van de voornaam. Daarbij gaat het niet om het gezag van de dominee, maar om het gezag van het Woord! Omwille van het gezag van het Woord wil ik pleiten voor het vasthouden aan de achternaam.
Ook in de pastorale ontmoeting is een zekere pastorale distantie juist nuttig. Of je het gelooft of niet: juist dan -dus bij de gratie van de pastorale distantie- vertellen de mensen de dingen die hen werkelijk bezig houden. Voorwaarde is dan uiteraard wel een klimaat van vertrouwen en oprecht meeleven."
Foto: ds. A. Schroten (hervormd Leerdam)
Praatmee