Emma werkt bij Jemima in Israël: “Er wordt echt met hart voor de bewoners gewerkt”

Emma werkt bij Jemima, via Near East Ministry (de NEM). In dit huis in het Palestijnse dorpje Beit Jala worden Arabische kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke of meervoudige handicap opgevangen. “Als het lukt om een veilige omgeving te creëren, waarin zij zich prettig voelen, is mijn dag geslaagd.”
Twee jaar geleden liet ze haar leven in Nederland achter zich, om zich in Israël te gaan vestigen. “Ik had een roeping van God. Hij heeft mij duidelijk gemaakt dat Hij wilde dat ik met Joden en Arabieren ging werken.” Zo kwam ze bij Near East Ministry (de NEM) terecht, een organisatie die zich in inzet voor ontmoeting met Israël en de Arabische volken. Ze was in het eerste jaar werkzaam in een verzorgingshuis in Haifa, waar christelijke Arabieren en Joden die geloven in Jezus, wonen en werken. “Spanningen zoals op de Westbank en in Jeruzalem waren er daar niet. Mensen uit diverse bevolkingsgroepen en met verschillende religies leven in vrede naast elkaar. Ik heb gebeden of het de bedoeling was dat ik zou blijven, maar God maakte mij duidelijk dat dat niet zo was.”
Sinds november werkt ze als vrijwilliger bij Jemima. Ze staat als woonzorgbegeleider op een groep van vier vrouwen met een gedragsstoornis, samen met twee Arabische collega’s. De vrouwen zijn opgegroeid bij het echtpaar dat 35 jaar geleden Jemima heeft opgezet en zijn inmiddels tussen de dertig en veertig jaar oud.
Emma heeft een opleiding tot maatschappelijk werker gevolgd en met verschillende doelgroepen gewerkt, zoals dementerenden, psychiatrische patiënten, verslaafden en mensen met gezinsproblematiek. “Maar met deze specifieke doelgroep ontbreekt het mij aan ervaring. Het werk is erg zwaar.” Soms gedragen cliënten zich agressief. Ze slaan of beginnen met dingen te gooien, om hun frustratie te uiten.
Hoewel het zwaar en intensief is, vindt ze het ook dankbaar werk. “Doordat de Heer mij rust geeft, heb ik toch een mooie band opgebouwd met deze vrouwen. Als het lukt om een veilige omgeving te creëren, waarin zij zich prettig voelen, is mijn dag geslaagd.” De sfeer tussen collega’s onderling is goed. “Er wordt echt met hart voor de bewoners gewerkt. Collega’s worden ontzettend gewaardeerd, het is prettig om met elkaar samen te werken.”
Spanningen
Het wonen en werken in Israël betekende een cultuuromslag, vertelt ze. “In een heleboel opzichten is de cultuur totaal anders. Veel Joden komen uit een westerse cultuur, maar ze nemen ook elementen uit hun joodse cultuur mee, zoals de Sjabbat. Alles ligt stil, ook het openbaar vervoer. Het eten is anders, net als de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Het is een mix van de joodse cultuur, westerse invloeden en de Oosterse cultuur van de Arabieren.” In het land zijn grote verschillen. Zo is de Westbank overwegend Arabisch, terwijl Tel Aviv veel invloeden uit de westerse cultuur heeft.
Wonen in Israël wordt gezien als gevaarlijk, vanwege spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. “Je merkt het wel een beetje, op bepaalde plekken. Ik woon in de buurt van Bethlehem. Op vrijdagmiddag is het onrustig na het wekelijkse moskeebezoek voor gebed, het is dan beter om er niet heen te gaan. Voor collega’s die ’s middags moeten beginnen, kan dat lastig zijn. Ook zie je veel militairen en zijn er politiecontroles bij de ingangen van Oude stad en het winkelcentrum. Je bent je er wel van bewust dat je in een land woont waar twee volken leven, die niet altijd in vrede en harmonie met elkaar omgaan.”
In het deel van de Westbank waar zij woont, wonen Arabische christenen. “Beit Jala bestaat nu voor tachtig procent uit christenen. Dat was bijna honderd procent, het loopt hard terug. Moslims worden een groter bestanddeel.”
Arabische cultuur
Wat zou ze adviseren, aan mensen de overwegen in Israël te wonen en te werken? “Verdiep je in de cultuur. De Arabische cultuur is een heel andere cultuur dan de westerse cultuur. Belangrijk is dat je je realiseert dat je een totaal andere positie hebt dan in het westen.”
Als vrouw alleen, ben je erg kwetsbaar in het Midden-Oosten. “Jonge vrouwen die Bethlehem ingaan, worden lastiggevallen of aangesproken. Het idee leeft daar dat westerse vrouwen een heel onzedelijk leven leiden. Ook met de manier van kleden – korte mouwen, korte broeken – kun je bepaald gedrag van mannen uitlokken. Als vrouw alleen ga je niet op een terrasje zitten. Je hebt minder ruimte om te leven zoals je dat gewend bent in het openbare leven. Het is goed om je daar bewust van te zijn.”
Overweeg je om in Israël te wonen en te werken? Near East Ministry zoekt mensen die voor kortere of langere tijd willen dienen in Jordanië, Egypte of Israël. Kijk voor de mogelijkheden op https://nemnieuws.nl/doe-mee/uitzending/dienen/
Praatmee