cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
gezond eten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 augustus 2017 door Albert van der Heide

De hemelse schijf van vijf: een geestelijk eetpatroon

Eet u gezond? Na een klein uitstapje naar de eindtijd, kom ik terug op de belofte die ik heb gemaakt in de moestuin. Laten we het hebben over gezond eten. Er wordt nog telkens meer bekend over de effecten van voedsel op ons lichaam. Maar dat ons lichaam gevarieerde, gezonde en gebalanceerde voeding nodig heeft is al heel lang bekend. Als hulpmiddel hierbij is al sinds 1953 in Nederland de 'schijf van vijf' een bekend verschijnsel. De schijf van vijf helpt ons om gevarieerd, gebalanceerd en gezond te eten. 

Ik moet u eerlijk belijden dat ik me wel enigszins begeef op glad ijs. Ik heb tot op heden niet echt een bewustzijn ontwikkeld wat bezig is met het effect wat eten heeft op mijn lichaam. Dat heeft mij ook in fysiek opzicht gevormd. Dit is voor mij ook een gebied waar ik merk dat nieuw gedrag aanleren best lastig is. Maar het is niet onmogelijk, zeker niet voor iemand die gelooft (Marcus 9:23). Bewustwording is daarbij erg belangrijk. Bewustwording van het feit dat je lichaam een tempel is van de Heilige Geest (1 Korintiërs 6:19-20) en dat je, je lichaam een geschenk mag zijn wat God vreugde geeft (Romeinen 12:1). Dat dus verwaarlozen van dit lichaam zonde is. 

Geestelijk gezien is het niet anders. We hebben allemaal gevarieerd, gebalanceerd en gezond voedsel nodig. Het lichaam van Christus, de gemeente, gaat zonder juiste voeding niet gezond en sterk worden. Het eten kan soms nog zo lekker zijn of aantrekkelijk worden opgediend, maar de kerkgeschiedenis laat zien dat eenzijdige voeding het lichaam verslapt. Het lichaam raakt verzadigt, komt niet in beweging en wordt ongezond.

Het eten kan soms nog zo lekker zijn of aantrekkelijk worden opgediend, maar de kerkgeschiedenis laat zien dat eenzijdige voeding het lichaam verslapt.

Gezond en gevarieerde geestelijke voeding dus. Jezus geeft Zijn gemeente de hemelse 'schijf van vijf'. Een richtlijn voor gevarieerde, gezonde, gebalanceerde voeding die we moeten ontvangen. Je vindt deze schijf van vijf in Efeze 4:11-16. Als we volgens deze schijf gaan eten dan worden we volledig toegerust en zullen de volgende opzienbarende resultaten zichtbaar worden; (Efeziërs 4:11-16)
- eenheid van het geloof
- volle kennis van de Zoon Gods
- mannelijke rijpheid, (een volwassen kerk)
- wij zijn niet meer onmondig
- (Worden we niet meer) op en neer, heen en weer geslingerd onder invloed van allerlei wind van leer
- (Worden we niet meer) tot dwaling verleidt, dan groeien wij, ons aan de waarheid houdende, in liefde in elk opzicht naar Hem toe, die het hoofd is, Christus.

Hier krijg je toch honger van? Wat een effecten heeft het als we gezond gaan eten. Dit zijn toch juist de zaken die vaak ontbreken in het Lichaam van Christus? Door eenzijdige en onevenwichtige voeding is er het tegenovergestelde ontstaan. Onenigheid, weinig kennis, onvolwassenheid, wordt oprechte liefde schaars, vliegen dwalingen om je oren en zijn er ongezonde relaties.

Het is eigenlijk zo leuk, mooi en eenvoudig, als we de juiste voeding krijgen dan worden we allemaal gezond. Een gezond lichaam komt in beweging. Een bewegend lichaam wordt nog fitter en gezonder en krijgt honger. Behoefte aan gezond voedsel. Dat gezonde voedsel maakt dat het lichaam groeit en sterk wordt. Opletten wat je eet dus. Ben je hongerig en eet je gevarieerd krachtig voedsel of hou je het liever bij een glaasje melk? (Hebreeën 5:11-12)

Deze hemelse schijf van vijf bestaat niet uit een soort van ingrediënten die een dominee of voorganger als een goede kok kan mixen tot voedsel waar het lichaam sterk en levend van wordt. Deze schijf van vijf wordt volgens de Bijbel bereid door afzonderlijke personen met ieder hun eigen specialismen. Dat maakt het wat gecompliceerder om aan de juiste voeding te komen. Ik ga daar nog op terugkomen anders wordt dit wel een erg lang verhaal.

Hoe veranderen we ons geestelijke eetpatroon? Dat is, net als in het natuurlijke, ook in het geestelijke lastig. Het liefst hebben we een instant oplossing. In het natuurlijke bid ik weleens; "Heer, kan ik niet even 10 kilo afvallen." Het antwoord van de Heer is dan meestal dit; Ga maar gezonder eten en meer bewegen, want zo heb ik jouw lichaam gecreëerd." Zo kunnen we ook blijven bidden, Heer, breng leven in uw kerk, laat uw kerk gaan bewegen. Maar zou het antwoord van God niet kunnen zijn; Begin maar met gezonder eten en ga meer bewegen."

Heb je een vraag of opmerking voor Albert? Bezoek hier zijn Facebookpagina.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen