cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

30 maart 2015 door Redactie

"Onderwijs over de Heilige Geest zit in ons DNA"

Na jaren directeur te zijn geweest van Stichting Opwekking geeft Joop Gankema het stokje door aan Ruben Flach. Hij kijkt ernaar uit, zo vertelt hij tegen CIP.nl. "Ik ben altijd onder de indruk geweest van Opwekking."

Ruben groeide op als kind van zendelingen in Brazilië, die daar verschillende gemeentes stichtten en de lokale bevolking hielpen met onderwijs. "M’n ouders waren pioniers," vertelt Ruben. "Als m’n vader in een dorpje kwam waar nog nooit iemand het Evangelie had gehoord dan begon hij gewoon. Dan werd er een evangelisatiecampagne gehouden. Het enige wat je nodig had was een open vrachtwagen. Ik speelde van jongs af aan al in de band en hielp mee met m’n broers."

Het werd in Brazilië niet altijd gewaardeerd dat Ruben christen was. "Ik werd vaak na school opgewacht door een groepje jongens. ‘Of je verloochent Jezus, of we slaan je in elkaar,’ zeiden ze dan. Vaak sloegen ze me dan ook in elkaar. Ik nam dat voor lief. Ik was niet van plan mijn geloof te verloochenen. Het kwam niet eens in me op. M’n ouders maakten zulke dingen trouwens ook mee. Zo gooiden ze wel eens emmers vol koeienstront over onze auto. We waren niet altijd welkom."
"Ik werd vaak na school opgewacht door een groepje jongens. ‘Of je verloochent Jezus, of we slaan je in elkaar,’ zeiden ze dan"

Toch was het niet zo dat de familie Flach in Brazilië niet welkom was. Ze deden ook veel sociaal werk en er werden projecten van Compassion opgezet. Dat oogstte veel waardering bij de lokale bevolking, die zelfs in het dorp een straat naar de vader van Ruben, Gerrit Flach, vernoemde. Kinderen die in armoede leefden kregen eten en onderwijs. Later nam Ruben dat werk over van z’n vader, nadat hij op 47-jarige leeftijd overleed. "Dat sociale werk heeft voor veel verandering gezorgd. Voor veel mensen maakte het enorm veel verschil dat ze eten, kleren en onderwijs kregen. Voor mijn vader was het sociale werk een manier om mensen echt te bereiken met de liefde van God. Hij zei ook wel eens: ‘Je kunt wel brood uit de hemel willen brengen, maar als ze honger hebben en je geeft ze geen normaal brood, waar is je liefde dan?’"



Heilige Geest
In die tijd leerde Ruben ook de kracht van de Heilige Geest kennen, iets wat bij Stichting Opwekking een centraal thema is tijdens de Pinksterconferentie. "Bij ons thuis werden huissamenkomsten gehouden. Er kwamen mensen die waren bezeten door boze machten. Als die machten werden geconfronteerd met de kracht van God dan begonnen demonen zich te manifesteren. Dat maakte Jezus ook mee. Dan begonnen mensen bijvoorbeeld te schudden of te gillen. Er werd dan altijd voor die mensen gebeden. Mensen werden bevrijd van die machten en kregen een ander leven. Jezus kwam in hun leven. Dat maakte veel indruk op me. Maar ook op de mensen in het dorp. Ik zag dat God echt een realiteit is."
"Er kwamen mensen die waren bezet door boze machten. Als die machten werden geconfronteerd met de kracht van God dan begonnen demonen zich te manifesteren"

Ruben nam het werk over van z’n vader in Brazilië, maar vertrok jaren later terug naar Nederland. Onder andere zodat zijn kinderen Nederlands onderwijs konden krijgen. Hij werkte sindsdien bij onder andere De Hoop, zat in de ouderenzorg en maakte deel uit van het bestuur van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE). Via de VPE had hij wel eens contact met Joop Gankema en Kees Goedhart van Stichting Opwekking. Die nodigde hem op een dag uit voor een bakje koffie, omdat ze op zoek waren naar een opvolger voor Joop. "Ik zag het niet aankomen," vertelt Ruben, "maar mij werd gevraagd of ik Joop wilde opvolgen." Hij besloot samen met zijn vrouw na wikken, wegen en bidden om het aanbod aan te nemen. 

"Ik ben altijd onder de indruk geweest van Opwekking. Op de Pinksterconferentie zie je zo ontzettend veel christenen bij elkaar. Er is zo’n diversiteit. Kerkmuren vallen daar opeens weg. Mensen zoeken gezamenlijk God. Dat raakte me vroeger altijd. Maar ook nu. Echt prachtig."

Wezen
Nu hij directeur is wil hij met het hele team van Opwekking blijven doen waartoe ze geroepen zijn: mensen in contact met God brengen. Onderwijs over het werk van de Heilige Geest is daarin een speerpunt. "Dat zit in het DNA van Opwekking," aldus Ruben. Het is zelfs zo’n speerpunt dat de Heilige Geest net zoveel aandacht zou krijgen wanneer de conferentie jaarlijks niet met Pinksteren maar in bijvoorbeeld de herfst zou worden georganiseerd. "Daar ben ik van overtuigd."

Ruben: "We hebben allemaal een roeping om Gods liefde kenbaar te maken. Dat kan alleen als je de kracht van de Heilige Geest in je leven hebt. Jezus zei over de Heilige Geest dat Hij ons niet als wezen zou achterlaten. Dus het leven zonder de Heilige Geest is als een leven als wees. Je mist een stuk. Heel concreet hebben we het allemaal nodig dat we ons laten vullen met de Heilige Geest. Vaak missen we die kracht. Het vuur is soms uitgedoofd. Maar dat is ergens ook een keuze, merk ik in mijn eigen leven. Waar leef ik uit? Uit eigen kracht, of uit de kracht van God? Laat ik me vullen door de Geest?"
"Zonder de Heilige Geest zijn we als wezen"

Het uitgeven van muziek wil Ruben ook hoog op de agenda houden. Zoals ieder jaar komt Opwekking ook in 2015 met nieuwe liederen voor de Opwekkingsbundel. De productie daarvan staat onder druk, omdat er minder cd’s worden verkocht. "Veel mensen luisteren via YouTube of Spotify naar de muziek. Daar wordt veel minder geld op verdiend. Dat staat niet in verhouding tot de opbrengsten van een cd." En dus is er minder budget om muziek te produceren en er wordt hard gewerkt aan de alternatieven die passen bij deze tijd. 



Samenbinden
De ambitie van Ruben Flach is om als directeur van Stichting Opwekking mensen samen te binden, zo vertelt hij. "Ik denk dat we elkaar als christenen ook heel hard nodig hebben. Dat is volgens mij ook één van de redenen waarom er zo massaal mensen naar de jaarlijkse Pinksterconferentie komen. Mensen zijn op zoek naar saamhorigheid. In de maatschappij is verder een tendens; men lijkt zich meer en meer te verzetten tegen christelijke normen en waarden." Of dat betekent dat we als christenen hier ook in elkaar worden geslagen vanwege ons geloof? "Dat weet en verwacht ik niet direct. Het kan wel hard gaan. Het is in ieder geval belangrijk dat we als christenen een eenheid vormen. Ook omdat Jezus zei dat als Zijn discipelen één zijn, de wereld God zal zien."

Van 22 t/m 25 mei is de pinksterconferentie van Stichting Opwekking. Klik hier voor het programma en meer info.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen