"Als een herder te ver voor zijn schapen uitloopt, gaan ze alle kanten op. Dit is een belangrijke les voor het omgaan met schapen in de kerk," zegt Chris de Jong. Onlangs trokken acht dominees laarzen aan om een kijkje te nemen op zijn melkschapenbedrijf Bongastate in Friesland. Tot hun verbazing staken de dominees veel op van de blatende schapen. Volgens Chris zijn er veel overeenkomsten tussen een kudde schapen en een kudde mensen. "Het leiden van een kudde begint met een goede verzorging."
Chris wijst al gauw op
over de Goede Herder. Toen de schapenboer op een dag naar zijn schapen keek en genoot van hun gedrag, dacht hij: Zou God ook zo naar Zijn kudde kijken? Dat zijn vrouw de schapen als middel gebruikte om mensen te onderwijzen over leidinggeven, was voor Chris aanleiding om predikanten uit te nodigen. "Een dominee is de herder van zijn gemeente. De vergelijking tussen een schaapherder en een predikant bevat veel overeenkomsten. Niet voor niets wordt het beeld van herder en schapen in de Bijbel zo vaak gebruikt. Ik denk dat het voor predikanten de moeite waard is om je in dit beeld te verdiepen. En wat is een betere manier dan het schaapherder zijn zelf te ervaren?"
Chaos voorkomen
In het weiland krijgen de dominees ook opdrachten. "EƩn oefening is dat ze de schapen van het ene weiland naar het andere moeten brengen. Het is noodzakelijk om ze bij elkaar te houden. Als de schapen alle kanten opgaan, ontstaat er chaos." Chris maakt duidelijk dat het regelmatig voorkomt dat oefeningen misgaan. "Soms zijn er hindernissen, zoals plassen water. Een schaap heeft een hekel aan water. Daarom is het belangrijk dat een herder niet te ver voor zijn kudde uitloopt. Als de schapen bij een plas water stoppen, verliezen ze de herder uit het oog en gaan ze ergens anders heen. Het is belangrijk om dichtbij de kudde te blijven." Volgens Chris begint leidinggeven aan een kudde bij goede verzorging. "In het geval van een schaapsherder begint het met lucht, water en voedsel en het verzorgen van de zieke schapen."
De dominees lieten na afloop weten vaak verrast te zijn door het verloop van de oefeningen. Tussen de schapen ervoeren zij dat ze met aandacht, geduld, liefde en rust veel kunnen bereiken. Het versterkte hun zelfvertrouwen om ook in hun gemeente leiding te geven. Verder merkte een dominee op dat hij eigenlijk niet zoveel had met pubers. Maar in de kudde vond hij de 'puberschapen' vooral leuke en enthousiaste lammeren. Chris: "Hij kwam tot de conclusie dat het beter was om ook zo naar pubers in zijn gemeente te kijken. Hij wil ze niet langer zien als moeilijke kinderen." Een andere predikant merkte op dat alle schapen hem aankeken toen hij zich met ƩƩn schaap bezighield. Zo merkte hij naar eigen zeggen op dat de hele kudde ziet wanneer hij omkijkt naar ƩƩn van zijn schapen.
Chris geeft aan dat hij zelf geen conclusies wil verbinden aan wat hij ervaart bij de schapen en het herder zijn. Dat laat hij liever aan de predikanten zelf over. "Het gaat mij om het laten ervaren van het beeld van schaap en herder."
In vervolg op deze dag biedt Bongastate vanaf januari 2014 maandelijks een workshop voor predikanten. Klik
voor meer informatie.
Voor vragen of (bemoedigende) opmerkingen is Chris de Jong per
bereikbaar.
Praatmee