cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 augustus 2013 door Jeffrey Schipper

Ex-Mormoon: "Ik werd verteerd door Gods genade"

Dertig jaar behoorde ze tot de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. "Ik begon mij te voelen als iemand die zich had teruggetrokken achter een gordijn," vertelt Lynn K. Wilder. Ze heeft de mormoonse leer de rug toegekeerd. Toen ze het Nieuwe Testament las, werd Wilder "verteerd door Gods liefde en genade". Naar eigen zeggen gaat de leer van deze stroming, die wereldwijd 13 miljoen leden telt, tegen Gods Woord in. Wilder schreef hierover het boek Unveiling Grace: The Story of How We Found Our Way Out of The Mormon Church.

Toen Wilder op zoek was naar een kerk, raakte ze overtuigd door de boodschap van mormoonse missionarissen. Maar als lid van de gemeenschap, ontdekte ze diverse misstanden. Op een gegeven moment verliet haar zoon de mormoonse kerk en beval hij zijn ouders aan om het Nieuwe Testament te lezen. Wilder zag vervolgens dat veel daden binnen haar kerkelijke gemeenschap waren gebaseerd op mensenwerk, "terwijl de boodschap van het christendom is dat Christus al het werk heeft gedaan aan het kruis". Verder is de mormoonse kerk ervan overtuigd dat de Heere Jezus er niet in is geslaagd om Zijn kerk bij elkaar te houden. Grondlegger Joseph Smith Jr. geloofde dat God hem uitkoos om de oorspronkelijke vroegchristelijke kerk opnieuw op aarde te vestigen.

Grootheid van God voorhouden
Wilder gelooft echter dat God sterk genoeg is om Zijn kerk bij elkaar te houden. "Binnen het mormonisme is God niet alwetend of almachtig," zegt ze uit eigen ervaring. " De voormalige aanhanger van deze leer wordt enthousiast als ze terugdenkt aan haar eerste ontmoeting met Christus. Ze zag tekenen van een persoonlijke God, terwijl binnen het mormonisme zou worden beweerd dat God niet persoonlijk is. Inmiddels het Wilder een nieuwe baan als decaan op een college en probeert ze met haar man Mormonen te helpen om de grootheid van God te begrijpen. "We willen dat ze een 'andere' Jezus een kans geven."

Ze heeft als doel om de duizenden gelovigen die de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen verlaten, te bereiken met het Evangelie. Over het algemeen sluiten deze kerkverlaters zich aan bij het atheïsme of agnosticisme.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen