Vier zondagse kerkdiensten vanwege kerkstrijd vrije hervormde gemeente Driedorp
In de vrije hervormde gemeente van Driedorp is de verwarring groot nadat de rechter oordeelde dat de ontslagen voorganger, prof. dr. W.J. op ’t Hof (foto), moet worden hersteld in zijn ambt. De kerkenraad betwist het vonnis en blijft bij de erediensten waarin de predikant voorgaat demonstratief afwezig. Afgelopen zondag werden vier kerkdiensten georganiseerd. In twee diensten ging Op 't Hof voor, in de andere twee diensten was de kerkenraad aanwezig, melden het Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad.
Op zondag 21 juli preekte prof. Op ’t Hof weer vanaf de kansel in Driedorp, zoals hij dat tot zijn ontslag op 23 juni gewend was. Toch verliep zijn terugkeer allerminst als vanouds: de kerkenraad, die normaliter verantwoordelijk is voor de erediensten, liet weten niet aanwezig te willen zijn. De reden? Men voelt zich niet in staat de predikant de hand te schudden of hem liturgisch te begeleiden, zolang het conflict niet is opgelost.
Vier diensten op één zondag
Om de spanningen enigszins te dempen én om gehoor te geven aan het vonnis, belegde men afgelopen zondag vier diensten. Op ’t Hof ging voor in de gebruikelijke ochtend- en avonddienst, terwijl gastpredikanten op andere tijdstippen voorgingen. De kerkenraad was alleen bij die laatste twee diensten aanwezig.
Volgens de advocaat van Op ’t Hof, mr. Arjan Klaassen, is deze constructie strijdig met het vonnis van de rechter. “De predikant moet zijn taken volledig kunnen hervatten zoals voor het ontslag het geval was. Door parallelle diensten te organiseren, trekt men mensen weg van zijn preekstoel. Dat belemmert hem in zijn ambt.”
De rechtbank had in een kort geding geoordeeld dat het ontslag van de predikant onrechtmatig was en dat hij binnen drie dagen moest worden toegelaten tot zijn werkzaamheden, op straffe van een dwangsom van 1500 euro per dag. De motivatie van de uitspraak moet nog volgen, maar inmiddels heeft de kerkenraad hoger beroep aangetekend.
Vertrouwensbreuk en oud zeer
De spanningen in Driedorp spelen al langer. De kerkenraad gaf als reden voor het ontslag aan dat er sprake was van een vertrouwensbreuk. Kritiek richtte zich onder meer op de prediking van Op ’t Hof, die men als ‘te maatschappelijk’ beoordeelde en als onvoldoende ‘bevindelijk’. Ook waren er klachten over zijn catechisatie en het feit dat hij een bijbelkring steunde buiten toezicht van de kerkenraad.
Voorstanders van de predikant, ongeveer 25 gezinnen, stelden samen met hem een kort geding in. Zij benadrukken zijn trouw aan Schrift en belijdenis en vinden het handelen van de kerkenraad onzorgvuldig en onrechtvaardig. Op ’t Hof zelf gaf aan geen reden te zien om niet te preken. “De rechter was duidelijk: ik moet mijn werk kunnen doen. Dat is wat ik heb gedaan, met Mattheüs 1 als preektekst.”
Pogingen tot bemiddeling
Er zijn inmiddels stappen gezet richting bemiddeling. De kerkenraad stelde voor om op zaterdagochtend met een ervaren mediator het gesprek aan te gaan, maar Op ’t Hof ging daar niet op in. Hij pleitte voor een gesprek op maandagochtend waarbij ook de 25 betrokken gemeenteleden aanwezig konden zijn. Beide partijen zeggen open te staan voor overleg, maar structurele gesprekken hebben nog niet plaatsgevonden.
Deze periode staat in het teken van vakantie: gastvoorgangers nemen de diensten waar, terwijl Op ’t Hof elders voorgaat. Wat er daarna gebeurt, hangt mede af van de uitkomst van het hoger beroep en eventuele bemiddeling.
Praatmee