Amerikaanse theoloog: 'Jezus en Paulus voorspelden geen directe eindtijd, maar val Jeruzalem'

De bekende Britse theoloog en nieuwtestamenticus N.T. Wright heeft onlangs afstand genomen van de vaak gehoorde claim dat Jezus en Paulus dachten dat de wereld binnen één generatie zou eindigen. Volgens Wright richtten zij zich niet op het einde van de wereld, maar op de naderende verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70.
“Paulus was zich ervan bewust omdat Jezus had gezegd dat Jeruzalem binnen één generatie vernietigd zou worden", zei Wright in zijn podcast Ask N.T. Wright Anything. “Dat is een groot thema in Mattheüs, Markus en Lukas. En het wordt ook gesuggereerd in Paulus’ brieven aan de Thessalonicenzen en in 1 Korinthe 7.”
Volgens Wright is het een misvatting om te denken dat Jezus en Paulus zich vergist hebben in de timing van het einde. “Veel moderne christenen, vooral liberale christenen, zeggen: ‘Jezus en Paulus dachten dat het einde van de wereld snel zou komen. Dat gebeurde niet, dus hadden ze het fout.’ Maar dat klopt gewoon niet", stelt hij. “Het is een grote misvatting in de liberale theologie van de laatste 150 jaar.”
Wright maakt een duidelijk onderscheid tussen de val van Jeruzalem en de uiteindelijke wederkomst van Christus. “Er is geen gevoel van mislukking of paniek bij Paulus omdat het einde niet kwam na één generatie", zegt hij. “Jezus hint op een toekomstig moment waarop alles hersteld zal worden. En Paulus en de vroege kerk hielden vast aan dat geloof.”
Ook wijst hij op vroege kerkvaders zoals Justinus de Martelaar, Irenaeus en Tertullianus. “Tertullianus spreekt nog steeds vol vreugde over de Grote Dag waarop we Gods vernieuwde wereld zullen vieren.”
Het idee dat God uiteindelijk alles recht zal zetten is volgens Wright een vast gegeven in het Nieuwe Testament. Hij verwijst daarbij naar 2 Petrus: “Voor de Heer is één dag als duizend jaar en duizend jaar als één dag. God heeft de tijd in handen.”
Podcastco-host Mike Bird voegde toe dat het wachten op Gods rechtvaardigheid al een thema was in het jodendom. “De vraag ‘Hoelang nog, Heer?’ komt uit de Joodse traditie, bijvoorbeeld in het boek Habakuk", aldus Bird.
In de podcast werd ook besproken hoe Paulus zou hebben gedacht over de enorme omvang van het heelal, zoals wij die nu kennen. “Misschien zou Paulus het aantal kilometers naar de maan flink verkeerd inschatten", gaf Wright toe. “Maar hij zou zeker niet verbaasd zijn over hoe groot het heelal is.”
Hij wijst erop dat oude astronomen, zoals Ptolemaeus, al wisten dat de aarde slechts een klein stipje is in een enorm universum. “Het idee dat mensen vroeger dachten dat het heelal klein was, klopt gewoon niet.”
Bird onderstreepte dat met een tekst uit 1 Koningen 8: “'De hemel, ja de hoogste hemel, kan U niet bevatten. Hoeveel minder dit huis dat ik voor U heb gebouwd?'”
Wright sloot af met een inspirerende gedachte: “Ik denk niet dat Paulus zich zorgen maakte. Hij wist dat God groter is dan ruimte, tijd en zelfs ons begrip daarvan.”
Praatmee