SGP-Kamerlid stelt Kamervragen over terugsturen Nigeriaanse christenen
Een recente aanval op Nigeriaanse christenen werpt ook nieuw licht op het Nederlandse asielbeleid. SGP-Kamerlid Diederik van Dijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Asiel en Migratie. Hij vraagt onder meer hoe het kabinet het terugsturen van christelijke vluchtelingen naar Nigeria verantwoordt, in een land waar de vervolging als 'extreem' wordt aangeduid.
Bij een nietsontziende aanval op drie christelijke dorpen in het noordoosten van Nigeria zijn afgelopen weekend zeker 42 mensen om het leven gekomen. Bewoners spreken van een massale verwoesting: huizen gingen in vlammen op, en honderden mensen sloegen op de vlucht. De aanval past in een langere reeks van geweldsincidenten tegen christelijke gemeenschappen in Nigeria. Vooral in het midden en noorden van het land worden deze dorpen regelmatig geconfronteerd met aanvallen door gewapende groeperingen, waaronder extremistische Fulani-herders.
'Hoe wordt bij terugkeerbesluit meegewogen in hoeverre de situatie voor christelijke vluchtelingen veilig is in het land van herkomst?', zo luidt één van de Kamervragen van de SGP'er. Ook uit Van Dijk zorgen over de deskundigheid van IND-medewerkers bij het beoordelen van geloof en bekering. 'Hoe wordt de geloofwaardigheid van christelijke vluchtelingen beoordeeld?'. En ook vraagt hij zich af of 'er voldoende kennis van de situatie ter plaatse' is. Het Kamerlid pleit voor versterking van de expertise binnen de IND, onder meer door structurele samenwerking met externe deskundigen op het gebied van christendom en geloofsvervolging.
Volgens Open Doors staat Nigeria wereldwijd bovenaan de lijst van landen waar christenen het meest met geweld en vervolging te maken hebben. In het noorden zijn kerken verboden of zwaar beperkt, bekeerlingen worden verstoten of bedreigd, en in sommige delen zijn christelijke gemeenschappen nagenoeg verdwenen.
Praatmee