Nieuw onderzoek: Moodcamp vermindert depressieve klachten bij ernstige depressie

Goed nieuws voor mensen met ernstige depressieve klachten: het behandelprogramma Moodcamp blijkt te helpen. Dit blijkt uit onderzoek van Eleos behandelcentrum 'de fontein', gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Moodcamp is een korte en intensieve behandeling die werkt met gedragsactivatie. Deelnemers ervaren hierdoor minder depressieve klachten. Zo wordt verdere ambulante behandeling daarna weer mogelijk.
Eerste wetenschappelijke toetsing van de Moodcamp
Van 2019 tot 2022 deden 107 mensen mee aan het programma. Onderzoekers bekeken de gegevens van 50 deelnemers. De resultaten laten zien dat depressieve klachten tijdens de behandeling duidelijk afnamen. De behandeling duurt 12 dagen. Ook enkele maanden later waren deze klachten nog steeds lager dan aan het begin.
Hoe werkt de Moodcamp precies?
Moodcamp is bedoeld voor mensen bij wie eerdere behandelingen weinig effect hadden. De behandeling richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel van depressie. Dat gebeurt door activiteiten te stimuleren die voor de deelnemer belangrijk zijn. Verder is er tijdens Moodcamp veel aandacht voor sport, steun van naasten en ruimte voor zingeving en bezinning.
Hoopgevende resultaten uit de praktijk
Christina Hennipman-Herweijer, onderzoeker en beleidsadviseur bij Eleos, reageert enthousiast: “Deze resultaten zijn erg hoopgevend. We zien dat mensen in korte tijd een grote stap kunnen zetten. Door de intensieve aanpak en steun van elkaar lukt het veel deelnemers om uit de negatieve spiraal te komen. Dat maakt verdere behandeling daarna beter mogelijk.”
Meer onderzoek is nodig
Het onderzoek heeft beperkingen, bijvoorbeeld door de kleine groep deelnemers. Vervolgonderzoek is dus nodig. Toch zijn deze eerste resultaten een belangrijke stap. Ze laten zien dat intensieve gedragsactivatie hoop biedt voor mensen met een ernstige depressie.
Moodcamp is ontwikkeld op 'De Fontein', een locatie van Eleos. Klik hier voor meer informatie.
Praatmee