Kerkleiders verontwaardigd na aanval op christelijk ziekenhuis in Gaza

De bisschoppen van de Kerk van Engeland hebben hun “diepe verdriet, verontwaardiging en afschuw” uitgesproken na een Israëlische luchtaanval op het Al Ahli Arab Hospital in Gaza-Stad. Dit christelijke ziekenhuis wordt beheerd door het episcopale bisdom van Jeruzalem en is sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Gaza een cruciale hulpbron voor Palestijnen, meldt Christian Today.
De aanval vond plaats op Palmzondag; een hoogtijdag binnen het christendom waarop de intocht van Jezus in Jeruzalem wordt herdacht. In een verklaring van het House of Bishops staat: “Het is een ziekenhuis dat sommigen van ons persoonlijk hebben bezocht, en dat wij allen in onze gebeden meedragen.” Ze betreuren dat dit de vijfde aanval op het ziekenhuis is sinds oktober 2023.
De bisschoppen benadrukken dat er onder het internationaal humanitair recht geen enkele rechtvaardiging is voor het aanvallen van ziekenhuizen en zorgverleners. “Ziekenhuispersoneel moet te allen tijde beschermd worden, zodat gewonden en zieken veilig behandeld kunnen worden. Het is diep tragisch dat ziekenhuizen tot slagvelden zijn verworden in Gaza.”
Oproep tot onderzoek
Volgens Israël wordt het ziekenhuis door Hamas misbruikt als commandocentrum. De bisschoppen roepen Israël op om overtuigend bewijs voor deze beweringen te overleggen en dringen aan op een onafhankelijk, grondig en transparant onderzoek naar de aanval én het vermeende misbruik van het ziekenhuis.
De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat het Al Ahli-ziekenhuis momenteel volledig buiten gebruik is. Dr. Fadl Naeem, waarnemend directeur van het ziekenhuis, verklaarde: “De schade is enorm. Het zal weken duren om het ziekenhuis weer operationeel te krijgen, en sommige afdelingen mogelijk zelfs maanden. Vanwege de blokkade is vervanging van apparatuur onmogelijk. Er zijn zelfs geen reserveonderdelen voor herstel.”
Oproep aan Britse regering
De bisschoppen roepen alle partijen op het staakt-het-vuren te respecteren, gijzelaars vrij te laten en ongehinderde humanitaire hulp tot in Gaza toe te laten. Ze richten zich ook tot hun eigen overheid: “We vragen de Britse regering met klem om alles in het werk te stellen om Israël ertoe te bewegen zich aan het internationaal humanitair recht te houden. Geen enkele staat mag zich daarboven plaatsen.”
Praatmee