Christelijke leiders willen dat Trump werkt maakt van terugkeer duizenden Oekraïense kinderen

Bijna 20.000 Oekraïense kinderen zijn sinds het begin van de oorlog door Rusland uit hun land weggevoerd. Een brede coalitie van christelijke organisaties roept nu de Amerikaanse president Donald Trump en zijn regering op om hun terugkeer centraal te stellen in de vredesonderhandelingen. Dat meldt The Christian Post.
'Deze kinderen, van vier maanden tot zeventien jaar oud, zijn onderworpen aan politieke heropvoeding, militaire training en gedwongen assimilatie', staat in een gezamenlijke brief van de christelijke organisaties, gericht aan president Donald Trump en minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio.
Volgens de brief zijn veel kinderen illegaal geadopteerd door Russische gezinnen. 'Hun geboortecertificaten zijn aangepast om hun Oekraïense identiteit uit te wissen. Ze zijn gescheiden van hun families en worden vaak fysiek mishandeld', aldus de ondertekenaars.
De oproep komt onder leiding van Myal Greene, voorzitter van de christelijke hulporganisatie World Relief. Onder de ondertekenaars bevinden zich leiders van zowel conservatieve als progressieve christelijke stromingen, zoals Walter Kim (NAE), Mark Tooley (Institute on Religion and Democracy), en Brent Leatherwood (Ethics & Religious Liberty Commission van de Southern Baptist Convention).
'Geen enkel vredesakkoord mag worden gesloten voordat deze kinderen zijn teruggebracht', schrijven de ondertekenaars. 'Kinderen mogen nooit gebruikt worden als onderhandelingstroef. Hun veiligheid en recht op familiehereniging moeten onaantastbaar zijn.'
Brent Leatherwood benadrukt: “Christenen hebben de roeping om op te komen voor de kwetsbaren. Wat hier gebeurt is kwaad en een schending van de menselijke waardigheid.”
Hij roept Trump en Rubio op om moed en morele helderheid te tonen: “Wij dragen een morele én wettelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze kinderen veilig terugkeren naar hun families, zonder voorwaarden.”
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne begon op 24 februari 2022. Rusland viel Oekraïne binnen onder het voorwendsel van steun aan pro-Russische separatisten. Sindsdien heeft het Westen, waaronder de VS, Oekraïne militair en financieel ondersteund.
President Trump heeft beloofd de oorlog te beëindigen. Onlangs bereikte hij een tijdelijk bestand van 30 dagen, waarbij beide partijen afzagen van aanvallen op energie-infrastructuur. Toch blijft de toekomst van duizenden Oekraïense kinderen onzeker.
Praatmee