Bouw gebedsmonument start deze zomer: "Elke steen vertelt een verhaal van Gods trouw"

Na jaren van voorbereiding en vertragingen door inflatie en technische uitdagingen, gaat deze zomer eindelijk de bouw van de Eternal Wall of Answered Prayer van start. Het gebedsmonument opent zijn deuren in 2027 in de buurt van het Britse Birmingham. Het gebouw wordt 51 meter hoog en bestaat uit één miljoen witte stenen. Iedere steen staat symbool voor een verhoord gebed.
Het monument komt te staan langs een snelweg, waar wekelijks zo’n 500.000 mensen overheen rijden. De muur zal zichtbaar zijn vanaf de snelweg, vanuit de lucht bij Birmingham Airport en zelfs voor treinreizigers. Volgens de organisatie zullen jaarlijks zo’n 200.000 mensen het monument bezoeken.
De witte muur krijgt een vorm die doet denken aan een oneindige lus - een verwijzing naar Gods eeuwigheid. Elke steen in het bouwwerk is digitaal gekoppeld aan een persoonlijk getuigenis. “Het idee is dat iedereen die erlangs rijdt of het bezoekt herinnerd wordt aan de kracht van gebed”, aldus initiatiefnemer Richard Gamble in The Telegraph.
Een droom van God gekregen
Gamble, voormalig ondernemer in de IT-sector, kreeg het idee voor het monument in 2004 toen hij met een houten kruis door Groot-Brittannië liep in de aanloop naar Pasen. “Op een gegeven moment kreeg ik plotseling een gedachte die ik herkende als van God: bouw een muur van een miljoen stenen, waarin elke steen staat voor een verhoord gebed.”
Die gedachte liet hem niet meer los. In 2016 startte hij een crowdfundingcampagne en haalde ruim 60.000 dollar op voor een ontwerpwedstrijd, begeleid door het Royal Institute of British Architects. De wedstrijd werd gewonnen door Gamble. Hij kreeg in 2020 goedkeuring van de gemeente.
Van Churchill tot gewone gelovigen
Het project vertelt niet alleen de verhalen van bekende gelovigen zoals Winston Churchill, koningin Elizabeth II en evangelist George Müller eren, maar maakt ook de gebeden van gewone mensen zichtbaar. “De kracht van één verhaal kan al levens veranderen”, zegt Gamble. “Stel je eens voor wat een miljoen verhalen kunnen doen.”
Ondanks financiële uitdagingen - waaronder een tekort van ruim 80.000 dollar eerder dit jaar - blijft de organisatie hoopvol. “We zitten nu in de laatste testfase”, aldus een woordvoerder. “Een schaalmodel heeft succesvol windtesten doorstaan.”
Blijvende impact op samenleving
Voormalig burgemeester van de West Midlands, Andy Street, noemt het initiatief “een plaats van hoop en herinnering aan het christelijk erfgoed van Groot-Brittannië”. Ook parlementslid Stephen Timms is enthousiast: “Dit project heeft de potentie om het geestelijk bewustzijn in ons land diep te raken.”
Voor Gamble is het simpel: “We zijn allemaal belangrijk voor Jezus, en ieder van ons heeft een verhaal dat anderen naar Hem kan wijzen.” De bouw van de muur is meer dan een architectonisch hoogstandje - het is een zichtbaar symbool van geloof, hoop en Gods trouw door alle generaties heen.
Praatmee