Waarom de kerk zich wél met politiek mag bemoeien
Er wordt vaak gezegd dat de kerk zich nooit met politiek moet inlaten. De kerk moet geen politieke ambities hebben, en moet zich niet bemoeien met het debat over burgerrechten, klimaatverandering of volkshuisvesting. Het is niet de taak van de kerk om de westerse beschaving te prijzen, noch om die aan te klagen.
Onze Heer heeft gezegd: ‘Mijn koninkrijk hoort niet bij deze wereld’, want het koninkrijk is geestelijk en tijdloos en hoort thuis in de hemelsferen. We beseffen dat velen ons zullen verwijten dat we bemoeizuchtige kerkleiders zijn. Preken doe je in de kerk, niet in het parlement, en bidden doe je maar thuis. Beperk je als kerk tot de zielzorg, de kerk hoeft de wereld niet te redden! Inderdaad menen veel mensen dat Christus’ koninkrijk zuiver geestelijk is. Maar volgens ons is dat een grote verdraaiing van wat Jezus zelf tegen Pilatus zegt in het evangelie naar Johannes:
Mijn koningschap hoort niet bij deze wereld. Als mijn koningschap bij deze wereld hoorde, zouden mijn dienaren wel gevochten hebben om te voorkomen dat Ik aan de Joden werd uitgeleverd. Maar mijn koninkrijk is niet van hier - Johannes 18:36.
In deze vertaling van de tekst staat iets wat door veel commentatoren over het hoofd wordt gezien. Ja, Jezus’ koninkrijk is niet van deze wereld. Het is niet als een aards koninkrijk ontstaan en het werkt niet als een aards koninkrijk. Maar Jezus’ koninkrijk is wel degelijk voor de wereld, voor het welzijn van de wereld, om de wereld tot zegen te zijn, voor de verlossing en redding van de wereld. Als Jezus in zijn eigen tijd een aardse koning was geweest, zou Hij soldaten hebben gehad die moordend rondgingen om dat koninkrijk te vestigen, zoals dat met elk aards koninkrijk gaat: overwinning door geweld.
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee