Als wedergeboorte een excuus wordt om niets te doen

Column 31 maart 2025 14 minuten Hendrik Jan van der Heiden
Hendrik Jan van der Heiden

In een schilderachtig kerkje aan de rand van het dorp ergens op de Biblebelt, waar het ochtendlicht vroom door de glas-in-loodramen viel, zaten de kinderen van God netjes op een rij. Ze glimlachten devoot en wisselden instemmende knikjes uit. Ach, wat hielden ze toch van liefde, genade en barmhartigheid! Ze spraken graag over Jezus volgen en het evangelie verkondigen – zolang dat verkondigen maar geen ongemak veroorzaakte, natuurlijk.

De predikant klom de kansel op, zijn bijbel stevig in de hand. Vandaag zou hij het hebben over wedergeboorte. “Je moet opnieuw geboren worden!”, riep hij, zijn stem weergalmend door de houten balken. “Het is heel eenvoudig! Je hoeft alleen maar te wachten op Gods tijd, en je zult wedergeboren worden!”

Instemmend gemompel vulde de ruimte. Wat prachtig simpel! Geen ingewikkelde zielenstrijd of lastige keuzes. Gewoon afwachten op wedergeboorte.

“De wedergeboorte is van levensbelang!”, vervolgde de predikant, zijn ogen met ernst vervuld. “En als je het echt wilt, dan zul je het ontvangen. God wil dat geven!” Hij pauzeerde dramatisch en liet zijn blik over de gelovigen glijden. “En dat is het! Dan ben je wedergeboren!”

“Wat betekent dat eigenlijk, wedergeboren zijn?”, fluisterde een nieuwkomer op de achterste rij, die per ongeluk in deze verzameling heiligen was beland.
“Ssst!”, siste een oudere dame met een hoed zo groot als haar gevoel voor superioriteit. “Dat maakt niet uit. Het is een mysterie, snap je?”

Wat prachtig simpel! Geen ingewikkelde zielenstrijd of lastige keuzes. Gewoon afwachten op wedergeboorte.

Na de dienst stroomden de kinderen van God naar de kerkzaal. Ze schonken elkaar kopjes troost in vloeibare vorm en glimlachten tevreden. Wat een opbeurende preek was het weer geweest!
“Het is zo geruststellend om te weten dat we wedergeboren zijn”, zuchtte een vrouw terwijl ze haar koekje en koffie nam. “En dat, zolang we geloven in wedergeboorte, we verder niets hoeven te veranderen.”

“Inderdaad”, beaamde een ander. “Geen gedoe met moeilijke keuzes of pijnlijke zelfreflectie. En gelukkig hoeven we ons ook geen zorgen te maken over die verdwaalde zielen buiten de kerk. We kunnen alleen maar hopen dat ze ooit wedergeboren willen worden.”

Buiten liep een zwerver langs het kerkje. Zijn ogen vielen op de glas-in-loodramen die Jezus omarmend met open armen toonden. Even bleef hij staan, voelde een moment van hoop, maar liep toen verder. Geen van de kinderen van God had hem gezien. Ze waren veel te druk bezig met gesprekken over wedergeboorte en het wonder van hun eigen behoud.

En zo ging het week na week, maand na maand. Want ja, de kinderen van God hielden zielsveel van wedergeboorte. Zolang het maar geen gevolgen had voor hun comfortabele levensstijl.

De kinderen van God hielden zielsveel van wedergeboorte. Zolang het maar geen gevolgen had voor hun comfortabele levensstijl.

In een andere klein pittoresk dorpje ergens op de Biblebelt, waar de kerktoren als een vinger naar de hemel wees, bevond zich een gemeente die zichzelf beschouwde als de uitverkorenen van God. De leden waren zo verzonken in hun eigen heilszekerheid, dat ze nauwelijks tijd hadden voor iets anders - laat staan voor hun naasten.

Elke zondag zaten ze keurig op een rij, glanzend van zelfgenoegzaamheid. De preken gingen steevast over de heerlijke zekerheid van het heil, en hoe uitverkoren ze wel niet waren. “Wij zijn wedergeboren”, zei een broeder met een zucht van verlichting, terwijl hij zijn stropdas rechttrok. “Wat een voorrecht om geen zorgen te hebben over onze bestemming!”

Na de dienst klonterden ze samen in de koffiezaal, waar het vooral ging over hoe gelukkig ze waren dat zij de waarheid kenden. “De wereld buiten deze muren is verloren”, merkte een zuster op, terwijl ze voorzichtig een koekje at. “Gelukkig zijn wij gered. We moeten waakzaam blijven, anders kunnen we besmet raken met de zondigheid van de wereld.”

En zo gebeurde het dat niemand ooit naar buiten keek. Zelfs toen de buren zich afvroegen wat er toch zo bijzonder was aan die kerk, bleef de deur stevig gesloten. De buurjongen met vragen over het leven na de dood kreeg een kortaf “vraag het aan Google” als antwoord. En de eenzame weduwe die hunkerde naar gezelschap hoorde alleen het gezoem van de airco als ze langs de kerk liep.

De eenzame weduwe die hunkerde naar gezelschap hoorde alleen het gezoem van de airco als ze langs de kerk liep.

Maar binnen was het gezellig. Er waren bijbelstudiekringen die eindeloos cirkelden rond de vraag wie nu precies uitverkoren was en wie niet. Er waren bidstonden waarin vooral gebeden werd voor het behoud van de eigen ziel, en misschien - als er nog tijd over was - voor een verre naaste die ze nooit hadden ontmoet.

Evangelisatie? Dat was iets voor andere kerken, die misschien niet zo zeker waren van hun eigen heil. “Als God hen wil redden, dan zorgt Hij daar zelf wel voor”, zei een zuster met een tevreden glimlach. En iedereen knikte instemmend, blij dat ze weer een verplichting minder hadden.

En zo bleef het kerkje veilig en afgesloten, als een schatkist vol zekerheid en zelfgenoegzaamheid. Tot op een dag de ramen besloegen en de muren steeds dichter op elkaar leken te komen. Want heil dat niet wordt gedeeld, wordt zwaar om te dragen.

Maar dat was een zorg voor morgen. Vandaag hadden ze nog een Bijbelstudie over de uitverkiezing. Want stel je voor dat ze iets gemist hadden over hun eigen zaligheid. Dat zou pas een ramp zijn.

Beide satires laten zien dat de kinderen van God in de christelijke gemeente te veel naar binnen gekeerd zijn. “De kinderen van God zijn geen wandelende museumstukken”, zei Tim Keller ooit. De kinderen van God moeten ook niet teveel op elkaar gericht zijn, maar ze staan in deze wereld, om de kracht van de genade in het Evangelie te verspreiden en de liefde van God door te geven.

“De kinderen van God zijn geen wandelende museumstukken”, zei Tim Keller ooit.

Het Nieuwe Testament bevat talloze oproepen om Jezus te volgen. Zo zegt Jezus in het Evangelie van Johannes: “Wie mij dient, moet mij volgen” (Johannes 12:26). Deze oproep impliceert een toewijding aan het leven en de leer van Christus, waarbij Zijn volgelingen worden uitgenodigd om Zijn voorbeeld na te streven.

Het volgen van Jezus betekent niet alleen het aannemen van Zijn leer, maar ook het actief deelnemen aan Zijn missie. In het Evangelie van Marcus roept Jezus Zijn eerste discipelen met de woorden: “Kom, volg Mij, en Ik zal u vissers van mensen maken” (Marcus 1:17). Deze metafoor benadrukt de verantwoordelijkheid van gelovigen om anderen te bereiken en hen te introduceren in het geloof.

De grote opdracht, zoals verwoord in Mattheüs 28:19-20, vormt een fundamentele pijler voor christelijke evangelisatie: “Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb.” Deze passage onderstreept de universele missie van de kerk om het Evangelie wereldwijd te verspreiden.

De apostel Paulus benadrukt eveneens het belang van evangelisatie in zijn brief aan de Romeinen: “Voor dit evangelie schaam ik mij niet, want het is Gods reddende kracht voor allen die geloven” (Romeinen 1:16). Paulus’ woorden getuigen van een diepgewortelde overtuiging in de transformerende kracht van het Evangelie en de noodzaak om deze boodschap met anderen te delen.

Bonhoeffers visie roept de kerk op om niet in zichzelf gekeerd te zijn, maar juist naar buiten te treden en het Evangelie actief uit te dragen.

Door de eeuwen heen hebben theologen het belang van een missionaire kerk benadrukt. Dietrich Bonhoeffer, een Duitse theoloog en verzetsstrijder, stelde dat de kerk slechts werkelijk kerk is wanneer zij er is voor anderen. Hij benadrukte dat de kerk haar bestaan ontleent aan haar opdracht om getuige te zijn van Christus in de wereld. Bonhoeffers visie roept de kerk op om niet in zichzelf gekeerd te zijn, maar juist naar buiten te treden en het Evangelie actief uit te dragen.

In lijn hiermee stelt de missionaire consulent Peter Visser dat de kerk in Europa opnieuw moet beseffen dat zij zich in een zendingsgebied bevindt. Hij merkt op dat in de loop van de twintigste eeuw het besef doordrong dat het hartland van het christendom begon te veranderen in een zendingsgebied. Deze realiteit vraagt om een hernieuwde inzet van de kerk om het Evangelie relevant te maken voor een postchristelijke samenleving.

De christelijke gemeente heeft de roeping om missionair te zijn. Dit houdt in dat zij niet alleen een toevluchtsoord is voor gelovigen, maar ook een gemeenschap die actief het Evangelie uitdraagt naar de wereld om haar heen. Zoals in de Handelingen der Apostelen wordt beschreven, verspreidden de eerste christenen het Evangelie met grote toewijding, ondanks tegenstand en vervolging. Deze toewijding dient als inspiratie voor hedendaagse gemeentes om hun missionaire roeping serieus te nemen.

De liefde van God, geopenbaard in Christus, vormt het hart van het christelijk geloof. Deze goddelijke liefde is onvoorwaardelijk, opofferend en eeuwig. Zoals de apostel Johannes schrijft: “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft” (Johannes 3:16). Deze daad van ultieme opoffering toont de diepte van Gods liefde.

Het genadeverbond is een uitdrukking van Gods soevereine keuze om een relatie met de christelijke gemeente aan te gaan, gebaseerd op Zijn genade en trouw. In Genesis 17:7 belooft God: “Ik zal mijn verbond oprichten tussen Mij en u en uw nageslacht na u, al hun generaties door, tot een eeuwig verbond, om u tot een God te zijn en uw nageslacht na u.” Dit verbond toont Gods verlangen om Zijn volk te redden en met hen in relatie te staan.

Anselm Grün schrijft: “De liefde van God bevrijdt ons van angst en opent ons voor een leven in overvloed.”

Het genadeverbond is een relatie tussen God en de gelovigen, gekenmerkt door wederzijdse liefde en toewijding. Anselm Grün schrijft: “De liefde van God bevrijdt ons van angst en opent ons voor een leven in overvloed.” Deze liefde nodigt ons uit tot een diepe, transformerende relatie met God.

In het Nieuwe Testament wordt dit verbond vervuld in Christus. De schrijver van de Hebreeënbrief citeert God: “Want dit is het verbond dat Ik na die dagen met het huis van Israël zal sluiten, zegt de Heere: Ik zal Mijn wetten in hun verstand leggen en Ik zal die in hun harten schrijven; en Ik zal hun tot een God zijn, en zij zullen Mij tot een volk zijn” (Hebreeën 8:10). Dit toont de intimiteit en diepte van de relatie die God met de gelovige nastreeft.

De liefde van God in Christus en Zijn genadeverbond met ons vormen de basis van het christelijk leven. Ze roepen ons op tot een leven van geloof, gehoorzaamheid en wederliefde, in de wetenschap dat God ons eerst heeft liefgehad en ons heeft geroepen tot een eeuwige relatie met Hem.

De kinderen van God worden gekenmerkt door hun diepe liefde voor de goddelijke liefde, genade en barmhartigheid. Deze eigenschappen vormen de kern van hun geloof en dagelijkse wandel. Ze streven ernaar Jezus Christus te volgen, het Evangelie te omarmen en een leven te leiden dat trouw is aan de Bijbelse principes. Hun levensstijl weerspiegelt de nabijheid van Christus, en de liefde van Christus dringt hen om anderen te bereiken met de boodschap van genade.

De Bijbel benadrukt herhaaldelijk de onmetelijke liefde van God voor de mensheid. In 1 Johannes 4:9-10 staat: “Hierin is de liefde van God aan ons geopenbaard, dat God Zijn eniggeboren Zoon in de wereld gezonden heeft, opdat wij zouden leven door Hem. Hierin is de liefde: niet dat wij God liefgehad hebben, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden.” Deze passage onderstreept dat Gods liefde het initiatief neemt en zich uitstrekt naar de mens, zelfs voordat wij Hem liefhebben.

De Puriteinse prediker Jonathan Edwards verwoordde dit als volgt: “De liefde van God is een onuitputtelijke bron; hoe meer we eruit putten, hoe meer het stroomt.” Dit benadrukt dat Gods liefde oneindig en altijd beschikbaar is voor degenen die ernaar zoeken.

“Genade is liefde die uitreikt naar mensen die in schuld verkeren en geen recht hebben op liefde.”

Genade en barmhartigheid zijn centrale thema’s in de Schrift. Efeziërs 2:8-9 leert ons: “Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit uzelf: het is de gave van God; niet uit werken, opdat niemand zou roemen.” Deze verzen maken duidelijk dat redding een geschenk is van God, niet gebaseerd op onze eigen verdiensten, maar op Zijn genade.

De Engelse theoloog John Stott schreef: “Genade is liefde die uitreikt naar mensen die in schuld verkeren en geen recht hebben op liefde.” Dit benadrukt dat Gods genade zich uitstrekt tot de onwaardigen, en dat Zijn barmhartigheid ons redt van de straf die we verdienen.

De oproep om Jezus te volgen is een centraal aspect van het christelijk leven. In Lucas 9:23 zegt Jezus: “Als iemand achter Mij aan wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, dagelijks zijn kruis opnemen en Mij volgen.” Dit impliceert een dagelijkse toewijding en het afzien van eigen verlangens om Christus te dienen.

Thomas à Kempis benadrukte dit in zijn werk ‘De Navolging van Christus’: “Wie Mij volgt, wandelt niet in duisternis.” Dit onderstreept dat het volgen van Christus leidt tot een leven in het licht, weg van de duisternis van de zonde.

De liefde van Christus motiveert gelovigen om het Evangelie met anderen te delen. In 2 Korintiërs 5:14-15 schrijft Paulus: “Want de liefde van Christus dringt ons… opdat zij die leven, niet meer voor zichzelf leven, maar voor Hem Die voor hen gestorven en opgewekt is.” Deze drang komt voort uit het verlangen dat anderen ook de reddende genade van God ervaren.

Charles Haddon Spurgeon, een prominente Engelse prediker, zei: “Als zondaars verdoemd moeten worden, laat hen dan over onze dode lichamen struikelen. Als zij moeten omkomen, laat hen dan omkomen met onze armen om hun knieën geslagen, smekend om te blijven.” Dit krachtige beeld illustreert de urgentie en passie waarmee gelovigen het Evangelie moeten doorgeven.

De verkonding van het Evangelie speelt een cruciale rol in het oproepen van mensen tot geloof. Romeinen 10:14 stelt de retorische vraag: “Hoe zullen zij dan Hem aanroepen in Wie zij niet geloofd hebben? En hoe zullen zij in Hem geloven van Wie zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt?”

Tim Keller benadrukt: “Prediking is niet slechts uitleg en toepassing; het is oproepen tot een ontmoeting met God.” Dit suggereert dat prediking een middel is waardoor God direct tot de harten van de mensen spreekt, hen oproepend tot geloof en bekering.

Keller wijst ook op de transformerende kracht van het Evangelie: “Het enige wat de dood kan doen voor christenen is hun leven oneindig veel beter maken.”

In Handelingen 1:8 belooft Jezus zijn volgelingen de kracht van de Heilige Geest om getuigen te zijn “zowel in Jeruzalem, als in geheel Judea en Samaria, en tot aan het uiterste der aarde.” Deze tekst benadrukt dat evangelisatie niet beperkt is tot de directe omgeving, maar zich uitstrekt tot de uiteinden van de aarde.

De apostel Paulus benadrukt eveneens het belang van prediking in Romeinen 10:14: “Hoe zullen zij dan Hem aanroepen, in Welken zij niet geloofd hebben? En hoe zullen zij in Hem geloven, van Welken zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder prediker?” Dit vers maakt duidelijk dat het horen van het Evangelie essentieel is voor geloof, en dat prediking daarom onmisbaar is.

Tim Keller heeft veel geschreven over de noodzaak en het doel van evangelisatie. Hij stelt: “Het diepste fundament van christelijke zekerheid is niet hoezeer ons hart op God is gericht, maar hoe onveranderlijk Zijn hart op ons is gericht.” Deze uitspraak benadrukt dat onze motivatie voor evangelisatie voortkomt uit Gods liefde voor ons, die ons aanspoort deze liefde met anderen te delen.

Keller wijst ook op de transformerende kracht van het Evangelie: “Het enige wat de dood kan doen voor christenen is hun leven oneindig veel beter maken.” Dit onderstreept de hoop en het nieuwe leven dat het Evangelie biedt, wat een krachtige drijfveer is om dit goede nieuws met anderen te delen.

Het Evangelie heeft de kracht om levens radicaal te veranderen. In Romeinen 1:16 schrijft Paulus: “Want ik schaam mij het Evangelie van Christus niet; want het is een kracht Gods tot zaligheid voor een ieder die gelooft.” Deze kracht manifesteert zich niet alleen in persoonlijke transformatie, maar ook in gemeenschappen en samenlevingen die door de boodschap van Christus worden beïnvloed.

De kracht van het Evangelie heeft als doel troost te bieden, zonden te vergeven en hoop te schenken. In Jesaja 61:1-2 wordt de Messiaanse opdracht beschreven: “De Geest van de Heere HEERE is op Mij, omdat de HEERE Mij gezalfd heeft om een blijde boodschap te brengen aan de zachtmoedigen… om te troosten allen die treuren.”

Naast de eerder besproken passages, biedt de Bijbel verdere aanwijzingen voor de missionaire roeping van de gemeente. In 1 Kronieken 16:23-24 wordt opgeroepen: “Zing voor de HEERE, heel de aarde, verkondig dag aan dag Zijn heil. Vertel onder de volken van zijn majesteit, aan alle naties Zijn wonderdaden.” Deze verzen benadrukken het belang van het wereldwijd verkondigen van Gods redding en grootheid.

Jesaja 49:6 bevat een profetische uitspraak die de universele missie van Gods dienaar benadrukt: “Ik maak je ook tot een licht voor de volken, opdat mijn heil reikt tot aan de einden der aarde.” Deze passage onderstreept Gods intentie dat zijn boodschap alle naties bereikt.

Charles Spurgeon, een vooraanstaand prediker, stelde: “Na God is haast alles afhankelijk van de persoon die van de methode gebruikmaakt.” Dit benadrukt dat, hoewel methoden belangrijk zijn, de toewijding en het karakter van de evangelist cruciaal zijn voor effectieve evangelisatie.

Een andere krachtige uitspraak komt van Augustinus: “Als je van het Evangelie overneemt wat je bevalt, dan geloof je meer aan jezelf dan aan het Evangelie.” Dit benadrukt het belang van het volledig omarmen en verkondigen van de gehele boodschap van het Evangelie, zonder selectief te zijn.

Het Evangelie bezit een transformerende kracht die zowel individuen als gemeenschappen kan vernieuwen

Het Evangelie bezit een transformerende kracht die zowel individuen als gemeenschappen kan vernieuwen. In 2 Korintiërs 5:17 wordt deze transformatie beschreven: “Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen.” Deze vernieuwing vormt de kern van de christelijke boodschap en motiveert gelovigen om dit goede nieuws te delen.

Maarten Luther, de hervormer, benadrukte de centrale rol van het Evangelie in het leven van de gelovige: “Het Evangelie is de schat van de kerk.” Deze uitspraak herinnert ons eraan dat het Evangelie niet alleen de basis is van ons geloof, maar ook de drijvende kracht achter onze missionaire activiteiten.

De Schotse prediker Robert Murray M’Cheyne zei: “Voor elke blik die je op jezelf werpt, werp tien blikken op Christus.” Dit moedigt gelovigen aan om, ondanks hun eigen tekortkomingen, hun focus te richten op de vergevende en troostende kracht van Christus.

Maar het daadwerkelijk volgen van Jezus is het doorgeven van het Evangelie, omdat het een onlosmakelijk onderdeel van het christelijk leven is. De Bijbel roept gelovigen op om discipelen te maken en het goede nieuws te verspreiden. Het is aan de christelijke gemeentes om deze roeping met passie en toewijding te omarmen, zodat het Evangelie blijft resoneren in een voortdurend veranderende wereld.

Hendrik Jan van der Heiden maakte diverse cd’s voor piano en orgel. Bovenstaand artikel verscheen onlangs op zijn weblog. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#363 Jeffrey & Gerdien Lassche over smartphonegebruik en het gezinsleven
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Pinksterconferentie
Persbericht

55ste Pinksterconferentie donderdag van start

Voor het eerst in de geschiedenis van haar 65-jarig bestaan viert Stichting Opwekking haar jaarlijkse Pinksterconferentie niet met Pinksteren, maar in het hemelvaartweekend, van donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni. Reden daarvoor is dat Pinkste

Agbu
Nieuws

Brute aanval op Nigeriaanse christenen: 42 doden en honderden op de vlucht

Bij een brute aanval op drie christelijke dorpen in de Nigeriaanse staat Taraba zijn zaterdag 24 mei zeker 42 christenen om het leven gebracht. De aanvallen vonden plaats in de vroege ochtenduren en zijn uitgevoerd door vermoedelijk Fulani-herders. H

Wilders
Nieuws

CU reageert fel op asielplannen PVV: 'Wilders zaait verdeeldheid en zijn eigen minister faalt'

PVV-leider Geert Wilders is er klaar mee. Hij wil dat Nederland binnen een paar weken de grenzen sluit voor alle asielzoekers. Daarnaast wil hij dat Syriërs in Nederland terugkeren naar hun eigen land. De PVV-leider dreigt zelfs het kabinet te laten

Negev-woestijn
Nieuws

Bijzondere vondst in Israël: mogelijk vroege Ethiopische christenen begraven in Negev-woestijn

In de Negev-woestijn van Israël hebben archeologen graven gevonden die mogelijk toebehoren aan vroege christenen uit Ethiopië. Dat meldt The Christian Post. In totaal gaat het om drie graven. Opgravingen bij Tel Malhata, een oude nederzetting in de N

Ds. V. S. van der Meer
Video

HHK-predikant over evolutietheorie: "Dwaze leugen die door de strot wordt geduwd"

"Het wordt ons door de strot geduwd. Zie je de dwaasheid er dan niet van in?", aldus ds. V. S. van der Meer. De HHK-predikant stond in een recente preek onder meer stil bij de evolutietheorie die stelt dat de wereld door een toevallige 'oerknal' onts

Prop. J. W. Sterrenburg
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Sluipwijk: prop J. W. Sterrenburg

De hervormde gemeente te Sluipwijk (Sluipwijksekerk) mag een nieuwe dominee verwelkomen: Prop. J. W. Sterrenburg. De proponent uit Hardinxveld-Giessendam wordt in Sluipwijk de opvolger van ds. F. J. M. van Veldhuizen die in 2021 naar Stolwijk vertrok

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat we niet aan Gods genade moeten twijfelen als we gezondigd hebben

Als we God om vergeving vragen, dan mogen we weten dat Zijn genade genoeg is. Toch komt het onder veel christenen voor dat ze denken dat ze zelf ook nog iets moeten toevoegen aan hun vergeving. Dat vertelt Wilkin van de Kamp in een nieuwe video van d

Ruben
Interview

Ruben Juch stond met zijn camera aan het front: "Heer, waar bent U?"

Elf jaar onvervulde kinderwens. Een burn-out die hem volledig stripte. En dan drie jaar lang met de camera aan de frontlinie in Oekraïne, waar de dood elke dag dichtbij kwam. Documentairemaker Ruben Juch weet wat het is om onder druk te leven. In de

Meerartikelen

Gender
Nieuws

Christelijke werknemer ontslagen omdat hij weigert transvoornaamwoorden uit te spreken

Een christelijke man uit Wisconsin zegt dat hij is ontslagen omdat hij weigerde de voorkeurnaam en voornaamwoorden van een transgender collega te gebruiken. Dat schrijft The Christian Post. Spencer Wimmer werkte bijna vijf jaar bij Generac Power Syst

politie
Nieuws

CvI-bijeenkomst loopt opnieuw uit op rellen: boeren en pro-Palestina demonstranten raken slaags

Maandagavond is het bij een avond van Christenen voor Israël (CvI) in Barneveld opnieuw uit de hand gelopen. Er kwamen zo’n honderd pro-Palestina demonstranten op de bijeenkomst af. Na afloop kwam het tot een confrontatie tussen de demonstranten en e

smartphone
Nieuws

ChristenUnie steunt oproep: geef jongeren onder 14 geen smartphone

Honderden artsen, wetenschappers en andere professionals pleiten voor nieuwe leeftijdsnormen voor smartphones en sociale media. Ze maken zich zorgen over de negatieve impact van "overmatig en leeftijdsongeschikt" gebruik daarvan op de gezondheid en o

Believers Church Conference
Persbericht

Believers Church Conference in het teken van 500 jaar Anabaptisme

Van 1 tot 4 juni 2025 vindt in Amsterdam de 20e editie van de Believers Church Conference plaats. Dit internationale congres brengt theologen, studenten, voorgangers en geïnteresseerden samen rond het thema ‘Radical Renewal: Anticipating New Heavens

Frénk van der Linden
Interview

Journalist Frénk van der Linden: "De Bijbel is een onwaarschijnlijk rijk boek"

Hij is een gelauwerde journalist met talloze interviews en documentaires op zijn naam en zo’n vijftien boeken. Van zichzelf zegt Frénk van der Linden: "Ik ben een nieuwsgierig mens met alle geluk van de wereld." De Bijbel noemt hij "een onwaarschijnl

Prof. dr. Willem Ouweneel
Verdieping

Hoe ziet de toekomst van de ware kerk eruit?

Regelmatig krijg ik vragen over pre-trib en post-trib; die afkortingen staan voor pre-tribulationisme (de opvatting dat Gods Gemeente wordt opgenomen vóór de ‘grote verdrukking’) en post-tribulationisme (de opvatting dat de Gemeente wordt opgenomen n

Capitool bestorming
Opinie

Christenen met politieke macht: moeten we dat willen?

In Nederland hebben we diverse politieke partijen die zich, zo beweren ze zelf, laten leiden door christelijke beginselen. Dat wil zeggen dat ze de normen en waarden onderschrijven die de geschiedenis aan de christelijke godsdienst toeschrijft. Een a

Jacques Brunt - Modi Ephraim - Arie Stam
Persbericht

Christelijke stichting besteedt aandacht aan Jeruzalemdag

Op maandag 26 mei is het Jom Jeroesjalajiem, oftewel Jeruzalemdag. In Israël is het een nationale feestdag. Op deze feestdag viert Israël dat Jeruzalem weer in Joods-Israëlische handen kwam. Jeruzalemdag is voor de werkgroep ‘Op de bres voor Israël’

Bijbellezende man
Dagelijks leven

Vijf keer aan de slag met de Bijbel

Heb jij dat ook? Dat je meer met de Bijbel bezig wilt zijn, maar dat het op de een of andere manier niet lukt? Geen zorgen, we hebben 5 tips voor je om aan de slag te gaan met de Bijbel! 1. Bijbel in een jaarGa in 365 dagen door de Bijbel met de ‘Bij

SGP-partijdag
Nieuws

SGP-vrouwen breken met hun partij: "We voelen ons in de steek gelaten"

Na jarenlange inzet voor meer ruimte voor vrouwen binnen de SGP, hebben de drie voorvrouwen van vrouwennetwerk Sapientia hun lidmaatschap opgezegd. Het gaat om Gonda van den Heuvel, Esther Grisnich en Adelinde van de Haar. De reden: de partij blijft

Shreider
Nieuws

65-jarige christelijke voorganger gemarteld en vastgezet in Kirgizië

De 65-jarige voorganger Pavel Shreider van de True and Free Reform Seventh-day Adventist Church in Kirgizië is slachtoffer geworden van marteling en onterechte vervolging. Hij zit sinds november 2024 vast op beschuldiging van het aanzetten tot religi

Ds. B. van Leeuwen
Video

Hervormde predikant over fors ledenverlies PKN: "Ligt u daar wakker van?"

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) verloor in 2024 in totaal 43.000 leden. Dat blijkt uit cijfers die de kerk onlangs zelf op haar website publiceerde. Ds. B. van Leeuwen wees in een recente preek op de teruglopende ledentallen binnen het kerkve