Als wedergeboorte een excuus wordt om niets te doen

Column 31 maart 2025 14 minuten Hendrik Jan van der Heiden
Hendrik Jan van der Heiden

In een schilderachtig kerkje aan de rand van het dorp ergens op de Biblebelt, waar het ochtendlicht vroom door de glas-in-loodramen viel, zaten de kinderen van God netjes op een rij. Ze glimlachten devoot en wisselden instemmende knikjes uit. Ach, wat hielden ze toch van liefde, genade en barmhartigheid! Ze spraken graag over Jezus volgen en het evangelie verkondigen – zolang dat verkondigen maar geen ongemak veroorzaakte, natuurlijk.

De predikant klom de kansel op, zijn bijbel stevig in de hand. Vandaag zou hij het hebben over wedergeboorte. “Je moet opnieuw geboren worden!”, riep hij, zijn stem weergalmend door de houten balken. “Het is heel eenvoudig! Je hoeft alleen maar te wachten op Gods tijd, en je zult wedergeboren worden!”

Instemmend gemompel vulde de ruimte. Wat prachtig simpel! Geen ingewikkelde zielenstrijd of lastige keuzes. Gewoon afwachten op wedergeboorte.

“De wedergeboorte is van levensbelang!”, vervolgde de predikant, zijn ogen met ernst vervuld. “En als je het echt wilt, dan zul je het ontvangen. God wil dat geven!” Hij pauzeerde dramatisch en liet zijn blik over de gelovigen glijden. “En dat is het! Dan ben je wedergeboren!”

“Wat betekent dat eigenlijk, wedergeboren zijn?”, fluisterde een nieuwkomer op de achterste rij, die per ongeluk in deze verzameling heiligen was beland.
“Ssst!”, siste een oudere dame met een hoed zo groot als haar gevoel voor superioriteit. “Dat maakt niet uit. Het is een mysterie, snap je?”

Wat prachtig simpel! Geen ingewikkelde zielenstrijd of lastige keuzes. Gewoon afwachten op wedergeboorte.

Na de dienst stroomden de kinderen van God naar de kerkzaal. Ze schonken elkaar kopjes troost in vloeibare vorm en glimlachten tevreden. Wat een opbeurende preek was het weer geweest!
“Het is zo geruststellend om te weten dat we wedergeboren zijn”, zuchtte een vrouw terwijl ze haar koekje en koffie nam. “En dat, zolang we geloven in wedergeboorte, we verder niets hoeven te veranderen.”

“Inderdaad”, beaamde een ander. “Geen gedoe met moeilijke keuzes of pijnlijke zelfreflectie. En gelukkig hoeven we ons ook geen zorgen te maken over die verdwaalde zielen buiten de kerk. We kunnen alleen maar hopen dat ze ooit wedergeboren willen worden.”

Buiten liep een zwerver langs het kerkje. Zijn ogen vielen op de glas-in-loodramen die Jezus omarmend met open armen toonden. Even bleef hij staan, voelde een moment van hoop, maar liep toen verder. Geen van de kinderen van God had hem gezien. Ze waren veel te druk bezig met gesprekken over wedergeboorte en het wonder van hun eigen behoud.

En zo ging het week na week, maand na maand. Want ja, de kinderen van God hielden zielsveel van wedergeboorte. Zolang het maar geen gevolgen had voor hun comfortabele levensstijl.

De kinderen van God hielden zielsveel van wedergeboorte. Zolang het maar geen gevolgen had voor hun comfortabele levensstijl.

In een andere klein pittoresk dorpje ergens op de Biblebelt, waar de kerktoren als een vinger naar de hemel wees, bevond zich een gemeente die zichzelf beschouwde als de uitverkorenen van God. De leden waren zo verzonken in hun eigen heilszekerheid, dat ze nauwelijks tijd hadden voor iets anders - laat staan voor hun naasten.

Elke zondag zaten ze keurig op een rij, glanzend van zelfgenoegzaamheid. De preken gingen steevast over de heerlijke zekerheid van het heil, en hoe uitverkoren ze wel niet waren. “Wij zijn wedergeboren”, zei een broeder met een zucht van verlichting, terwijl hij zijn stropdas rechttrok. “Wat een voorrecht om geen zorgen te hebben over onze bestemming!”

Na de dienst klonterden ze samen in de koffiezaal, waar het vooral ging over hoe gelukkig ze waren dat zij de waarheid kenden. “De wereld buiten deze muren is verloren”, merkte een zuster op, terwijl ze voorzichtig een koekje at. “Gelukkig zijn wij gered. We moeten waakzaam blijven, anders kunnen we besmet raken met de zondigheid van de wereld.”

En zo gebeurde het dat niemand ooit naar buiten keek. Zelfs toen de buren zich afvroegen wat er toch zo bijzonder was aan die kerk, bleef de deur stevig gesloten. De buurjongen met vragen over het leven na de dood kreeg een kortaf “vraag het aan Google” als antwoord. En de eenzame weduwe die hunkerde naar gezelschap hoorde alleen het gezoem van de airco als ze langs de kerk liep.

De eenzame weduwe die hunkerde naar gezelschap hoorde alleen het gezoem van de airco als ze langs de kerk liep.

Maar binnen was het gezellig. Er waren bijbelstudiekringen die eindeloos cirkelden rond de vraag wie nu precies uitverkoren was en wie niet. Er waren bidstonden waarin vooral gebeden werd voor het behoud van de eigen ziel, en misschien - als er nog tijd over was - voor een verre naaste die ze nooit hadden ontmoet.

Evangelisatie? Dat was iets voor andere kerken, die misschien niet zo zeker waren van hun eigen heil. “Als God hen wil redden, dan zorgt Hij daar zelf wel voor”, zei een zuster met een tevreden glimlach. En iedereen knikte instemmend, blij dat ze weer een verplichting minder hadden.

En zo bleef het kerkje veilig en afgesloten, als een schatkist vol zekerheid en zelfgenoegzaamheid. Tot op een dag de ramen besloegen en de muren steeds dichter op elkaar leken te komen. Want heil dat niet wordt gedeeld, wordt zwaar om te dragen.

Maar dat was een zorg voor morgen. Vandaag hadden ze nog een Bijbelstudie over de uitverkiezing. Want stel je voor dat ze iets gemist hadden over hun eigen zaligheid. Dat zou pas een ramp zijn.

Beide satires laten zien dat de kinderen van God in de christelijke gemeente te veel naar binnen gekeerd zijn. “De kinderen van God zijn geen wandelende museumstukken”, zei Tim Keller ooit. De kinderen van God moeten ook niet teveel op elkaar gericht zijn, maar ze staan in deze wereld, om de kracht van de genade in het Evangelie te verspreiden en de liefde van God door te geven.

“De kinderen van God zijn geen wandelende museumstukken”, zei Tim Keller ooit.

Het Nieuwe Testament bevat talloze oproepen om Jezus te volgen. Zo zegt Jezus in het Evangelie van Johannes: “Wie mij dient, moet mij volgen” (Johannes 12:26). Deze oproep impliceert een toewijding aan het leven en de leer van Christus, waarbij Zijn volgelingen worden uitgenodigd om Zijn voorbeeld na te streven.

Het volgen van Jezus betekent niet alleen het aannemen van Zijn leer, maar ook het actief deelnemen aan Zijn missie. In het Evangelie van Marcus roept Jezus Zijn eerste discipelen met de woorden: “Kom, volg Mij, en Ik zal u vissers van mensen maken” (Marcus 1:17). Deze metafoor benadrukt de verantwoordelijkheid van gelovigen om anderen te bereiken en hen te introduceren in het geloof.

De grote opdracht, zoals verwoord in Mattheüs 28:19-20, vormt een fundamentele pijler voor christelijke evangelisatie: “Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb.” Deze passage onderstreept de universele missie van de kerk om het Evangelie wereldwijd te verspreiden.

De apostel Paulus benadrukt eveneens het belang van evangelisatie in zijn brief aan de Romeinen: “Voor dit evangelie schaam ik mij niet, want het is Gods reddende kracht voor allen die geloven” (Romeinen 1:16). Paulus’ woorden getuigen van een diepgewortelde overtuiging in de transformerende kracht van het Evangelie en de noodzaak om deze boodschap met anderen te delen.

Bonhoeffers visie roept de kerk op om niet in zichzelf gekeerd te zijn, maar juist naar buiten te treden en het Evangelie actief uit te dragen.

Door de eeuwen heen hebben theologen het belang van een missionaire kerk benadrukt. Dietrich Bonhoeffer, een Duitse theoloog en verzetsstrijder, stelde dat de kerk slechts werkelijk kerk is wanneer zij er is voor anderen. Hij benadrukte dat de kerk haar bestaan ontleent aan haar opdracht om getuige te zijn van Christus in de wereld. Bonhoeffers visie roept de kerk op om niet in zichzelf gekeerd te zijn, maar juist naar buiten te treden en het Evangelie actief uit te dragen.

In lijn hiermee stelt de missionaire consulent Peter Visser dat de kerk in Europa opnieuw moet beseffen dat zij zich in een zendingsgebied bevindt. Hij merkt op dat in de loop van de twintigste eeuw het besef doordrong dat het hartland van het christendom begon te veranderen in een zendingsgebied. Deze realiteit vraagt om een hernieuwde inzet van de kerk om het Evangelie relevant te maken voor een postchristelijke samenleving.

De christelijke gemeente heeft de roeping om missionair te zijn. Dit houdt in dat zij niet alleen een toevluchtsoord is voor gelovigen, maar ook een gemeenschap die actief het Evangelie uitdraagt naar de wereld om haar heen. Zoals in de Handelingen der Apostelen wordt beschreven, verspreidden de eerste christenen het Evangelie met grote toewijding, ondanks tegenstand en vervolging. Deze toewijding dient als inspiratie voor hedendaagse gemeentes om hun missionaire roeping serieus te nemen.

De liefde van God, geopenbaard in Christus, vormt het hart van het christelijk geloof. Deze goddelijke liefde is onvoorwaardelijk, opofferend en eeuwig. Zoals de apostel Johannes schrijft: “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft” (Johannes 3:16). Deze daad van ultieme opoffering toont de diepte van Gods liefde.

Het genadeverbond is een uitdrukking van Gods soevereine keuze om een relatie met de christelijke gemeente aan te gaan, gebaseerd op Zijn genade en trouw. In Genesis 17:7 belooft God: “Ik zal mijn verbond oprichten tussen Mij en u en uw nageslacht na u, al hun generaties door, tot een eeuwig verbond, om u tot een God te zijn en uw nageslacht na u.” Dit verbond toont Gods verlangen om Zijn volk te redden en met hen in relatie te staan.

Anselm Grün schrijft: “De liefde van God bevrijdt ons van angst en opent ons voor een leven in overvloed.”

Het genadeverbond is een relatie tussen God en de gelovigen, gekenmerkt door wederzijdse liefde en toewijding. Anselm Grün schrijft: “De liefde van God bevrijdt ons van angst en opent ons voor een leven in overvloed.” Deze liefde nodigt ons uit tot een diepe, transformerende relatie met God.

In het Nieuwe Testament wordt dit verbond vervuld in Christus. De schrijver van de Hebreeënbrief citeert God: “Want dit is het verbond dat Ik na die dagen met het huis van Israël zal sluiten, zegt de Heere: Ik zal Mijn wetten in hun verstand leggen en Ik zal die in hun harten schrijven; en Ik zal hun tot een God zijn, en zij zullen Mij tot een volk zijn” (Hebreeën 8:10). Dit toont de intimiteit en diepte van de relatie die God met de gelovige nastreeft.

De liefde van God in Christus en Zijn genadeverbond met ons vormen de basis van het christelijk leven. Ze roepen ons op tot een leven van geloof, gehoorzaamheid en wederliefde, in de wetenschap dat God ons eerst heeft liefgehad en ons heeft geroepen tot een eeuwige relatie met Hem.

De kinderen van God worden gekenmerkt door hun diepe liefde voor de goddelijke liefde, genade en barmhartigheid. Deze eigenschappen vormen de kern van hun geloof en dagelijkse wandel. Ze streven ernaar Jezus Christus te volgen, het Evangelie te omarmen en een leven te leiden dat trouw is aan de Bijbelse principes. Hun levensstijl weerspiegelt de nabijheid van Christus, en de liefde van Christus dringt hen om anderen te bereiken met de boodschap van genade.

De Bijbel benadrukt herhaaldelijk de onmetelijke liefde van God voor de mensheid. In 1 Johannes 4:9-10 staat: “Hierin is de liefde van God aan ons geopenbaard, dat God Zijn eniggeboren Zoon in de wereld gezonden heeft, opdat wij zouden leven door Hem. Hierin is de liefde: niet dat wij God liefgehad hebben, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden.” Deze passage onderstreept dat Gods liefde het initiatief neemt en zich uitstrekt naar de mens, zelfs voordat wij Hem liefhebben.

De Puriteinse prediker Jonathan Edwards verwoordde dit als volgt: “De liefde van God is een onuitputtelijke bron; hoe meer we eruit putten, hoe meer het stroomt.” Dit benadrukt dat Gods liefde oneindig en altijd beschikbaar is voor degenen die ernaar zoeken.

“Genade is liefde die uitreikt naar mensen die in schuld verkeren en geen recht hebben op liefde.”

Genade en barmhartigheid zijn centrale thema’s in de Schrift. Efeziërs 2:8-9 leert ons: “Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit uzelf: het is de gave van God; niet uit werken, opdat niemand zou roemen.” Deze verzen maken duidelijk dat redding een geschenk is van God, niet gebaseerd op onze eigen verdiensten, maar op Zijn genade.

De Engelse theoloog John Stott schreef: “Genade is liefde die uitreikt naar mensen die in schuld verkeren en geen recht hebben op liefde.” Dit benadrukt dat Gods genade zich uitstrekt tot de onwaardigen, en dat Zijn barmhartigheid ons redt van de straf die we verdienen.

De oproep om Jezus te volgen is een centraal aspect van het christelijk leven. In Lucas 9:23 zegt Jezus: “Als iemand achter Mij aan wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, dagelijks zijn kruis opnemen en Mij volgen.” Dit impliceert een dagelijkse toewijding en het afzien van eigen verlangens om Christus te dienen.

Thomas à Kempis benadrukte dit in zijn werk ‘De Navolging van Christus’: “Wie Mij volgt, wandelt niet in duisternis.” Dit onderstreept dat het volgen van Christus leidt tot een leven in het licht, weg van de duisternis van de zonde.

De liefde van Christus motiveert gelovigen om het Evangelie met anderen te delen. In 2 Korintiërs 5:14-15 schrijft Paulus: “Want de liefde van Christus dringt ons… opdat zij die leven, niet meer voor zichzelf leven, maar voor Hem Die voor hen gestorven en opgewekt is.” Deze drang komt voort uit het verlangen dat anderen ook de reddende genade van God ervaren.

Charles Haddon Spurgeon, een prominente Engelse prediker, zei: “Als zondaars verdoemd moeten worden, laat hen dan over onze dode lichamen struikelen. Als zij moeten omkomen, laat hen dan omkomen met onze armen om hun knieën geslagen, smekend om te blijven.” Dit krachtige beeld illustreert de urgentie en passie waarmee gelovigen het Evangelie moeten doorgeven.

De verkonding van het Evangelie speelt een cruciale rol in het oproepen van mensen tot geloof. Romeinen 10:14 stelt de retorische vraag: “Hoe zullen zij dan Hem aanroepen in Wie zij niet geloofd hebben? En hoe zullen zij in Hem geloven van Wie zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt?”

Tim Keller benadrukt: “Prediking is niet slechts uitleg en toepassing; het is oproepen tot een ontmoeting met God.” Dit suggereert dat prediking een middel is waardoor God direct tot de harten van de mensen spreekt, hen oproepend tot geloof en bekering.

Keller wijst ook op de transformerende kracht van het Evangelie: “Het enige wat de dood kan doen voor christenen is hun leven oneindig veel beter maken.”

In Handelingen 1:8 belooft Jezus zijn volgelingen de kracht van de Heilige Geest om getuigen te zijn “zowel in Jeruzalem, als in geheel Judea en Samaria, en tot aan het uiterste der aarde.” Deze tekst benadrukt dat evangelisatie niet beperkt is tot de directe omgeving, maar zich uitstrekt tot de uiteinden van de aarde.

De apostel Paulus benadrukt eveneens het belang van prediking in Romeinen 10:14: “Hoe zullen zij dan Hem aanroepen, in Welken zij niet geloofd hebben? En hoe zullen zij in Hem geloven, van Welken zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder prediker?” Dit vers maakt duidelijk dat het horen van het Evangelie essentieel is voor geloof, en dat prediking daarom onmisbaar is.

Tim Keller heeft veel geschreven over de noodzaak en het doel van evangelisatie. Hij stelt: “Het diepste fundament van christelijke zekerheid is niet hoezeer ons hart op God is gericht, maar hoe onveranderlijk Zijn hart op ons is gericht.” Deze uitspraak benadrukt dat onze motivatie voor evangelisatie voortkomt uit Gods liefde voor ons, die ons aanspoort deze liefde met anderen te delen.

Keller wijst ook op de transformerende kracht van het Evangelie: “Het enige wat de dood kan doen voor christenen is hun leven oneindig veel beter maken.” Dit onderstreept de hoop en het nieuwe leven dat het Evangelie biedt, wat een krachtige drijfveer is om dit goede nieuws met anderen te delen.

Het Evangelie heeft de kracht om levens radicaal te veranderen. In Romeinen 1:16 schrijft Paulus: “Want ik schaam mij het Evangelie van Christus niet; want het is een kracht Gods tot zaligheid voor een ieder die gelooft.” Deze kracht manifesteert zich niet alleen in persoonlijke transformatie, maar ook in gemeenschappen en samenlevingen die door de boodschap van Christus worden beïnvloed.

De kracht van het Evangelie heeft als doel troost te bieden, zonden te vergeven en hoop te schenken. In Jesaja 61:1-2 wordt de Messiaanse opdracht beschreven: “De Geest van de Heere HEERE is op Mij, omdat de HEERE Mij gezalfd heeft om een blijde boodschap te brengen aan de zachtmoedigen… om te troosten allen die treuren.”

Naast de eerder besproken passages, biedt de Bijbel verdere aanwijzingen voor de missionaire roeping van de gemeente. In 1 Kronieken 16:23-24 wordt opgeroepen: “Zing voor de HEERE, heel de aarde, verkondig dag aan dag Zijn heil. Vertel onder de volken van zijn majesteit, aan alle naties Zijn wonderdaden.” Deze verzen benadrukken het belang van het wereldwijd verkondigen van Gods redding en grootheid.

Jesaja 49:6 bevat een profetische uitspraak die de universele missie van Gods dienaar benadrukt: “Ik maak je ook tot een licht voor de volken, opdat mijn heil reikt tot aan de einden der aarde.” Deze passage onderstreept Gods intentie dat zijn boodschap alle naties bereikt.

Charles Spurgeon, een vooraanstaand prediker, stelde: “Na God is haast alles afhankelijk van de persoon die van de methode gebruikmaakt.” Dit benadrukt dat, hoewel methoden belangrijk zijn, de toewijding en het karakter van de evangelist cruciaal zijn voor effectieve evangelisatie.

Een andere krachtige uitspraak komt van Augustinus: “Als je van het Evangelie overneemt wat je bevalt, dan geloof je meer aan jezelf dan aan het Evangelie.” Dit benadrukt het belang van het volledig omarmen en verkondigen van de gehele boodschap van het Evangelie, zonder selectief te zijn.

Het Evangelie bezit een transformerende kracht die zowel individuen als gemeenschappen kan vernieuwen

Het Evangelie bezit een transformerende kracht die zowel individuen als gemeenschappen kan vernieuwen. In 2 Korintiërs 5:17 wordt deze transformatie beschreven: “Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen.” Deze vernieuwing vormt de kern van de christelijke boodschap en motiveert gelovigen om dit goede nieuws te delen.

Maarten Luther, de hervormer, benadrukte de centrale rol van het Evangelie in het leven van de gelovige: “Het Evangelie is de schat van de kerk.” Deze uitspraak herinnert ons eraan dat het Evangelie niet alleen de basis is van ons geloof, maar ook de drijvende kracht achter onze missionaire activiteiten.

De Schotse prediker Robert Murray M’Cheyne zei: “Voor elke blik die je op jezelf werpt, werp tien blikken op Christus.” Dit moedigt gelovigen aan om, ondanks hun eigen tekortkomingen, hun focus te richten op de vergevende en troostende kracht van Christus.

Maar het daadwerkelijk volgen van Jezus is het doorgeven van het Evangelie, omdat het een onlosmakelijk onderdeel van het christelijk leven is. De Bijbel roept gelovigen op om discipelen te maken en het goede nieuws te verspreiden. Het is aan de christelijke gemeentes om deze roeping met passie en toewijding te omarmen, zodat het Evangelie blijft resoneren in een voortdurend veranderende wereld.

Hendrik Jan van der Heiden maakte diverse cd’s voor piano en orgel. Bovenstaand artikel verscheen onlangs op zijn weblog. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#369 Ds. Bram Hofland & ds. John de Groot over de hel, eeuwige straf en het laatste oordeel
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Indonesische boeren
Video

Hoe de kerk het werk en positie van Indonesische boeren versterkt

Het is niet eenvoudig om als boer in Zuid-Sumatra het hoofd boven water te houden. Veel boeren zijn arm en de verbouw van exportgewassen heeft de grond uitgeput. Yabima, de diaconale organisatie van de kerk van Zuid-Sumatra stimuleert boeren om voeds

There is More
Video

There is More-conferentie 2025: bekijk de trailer

Bekijk de officiële trailer aanloop naar de There is More-conferentie. Deze korte video biedt een indruk van de conferentie en nodigt uit tot verwachting, verdieping en geestelijke vernieuwing. De conferentie is bedoeld voor iedereen die verlangt naa

Sini Nema
Video

Sini Nema vertelt in MAF-video over haar werk als verpleegkundige

In het afgelegen binnenland van Papoea-Nieuw-Guinea werkt Sini Nema als verpleegkundige in een kleine kliniek, ver weg van ziekenhuizen en begaanbare wegen. Dagelijks staat ze oog in oog met schrijnende situaties, zoals bij de hoogzwangere Babra die

Naomi Oosterhof
Podcast

Wat houdt ware vriendschap in? Beluister deze podcast

In deze podcastaflevering staat Naomi Oosterhof (foto) stil bij een thema dat ons allemaal raakt: vriendschap. Wat onderscheidt een gewone vriend van een broeder of zuster voor het leven? En hoe kijkt God eigenlijk naar vriendschappen? Naomi neemt je

Groot Letter-uitgave
Persbericht

Bijbelvereniging introduceert Groot Letter Nieuwe Testament (HSV)

Sinds vorige maand is bij de Bijbelvereniging het Nieuwe Testament in Groot Letter-uitgave verkrijgbaar. Deze speciale editie is gedrukt in de Herziene Statenvertaling (HSV) en bedoeld voor mensen die gebaat zijn bij grotere letters, zoals ouderen en

Serhii Burlaka met Oekraïense militairen
Verdieping

Serhii werkt voor ZOA én is legerpredikant: "Er is een wonder nodig voor Oekraïne"

Als ZOA-medewerker voorziet Serhii Burlaka mensen in de ‘bevrijde gebieden’ rond Cherson (Oekraïne) van voedsel. Maar één week in de maand werkt hij als legerpredikant aan het front. “Ik preek in zo’n week soms maar twee minuten. Het is veel belangri

Marjolein van der Toorn
Opinie

Schermgebruik in de pastorie

“Ik weet nog zo goed dat ik onze oudste een telefoon gaf voor haar twaalfde verjaardag. Daarvoor waren we best beschermend als het ging om schermtijd en ik had het gevoel nu de wereld aan mijn kind te geven. Ik was er letterlijk misselijk van!” Aan h

Luca
Getuigenis

Ik vond rust na een turbulent verleden: Jezus draagt mij

Luca (22) groeide op in een onrustige thuissituatie, waarin de scheiding van haar ouders diepe sporen naliet. Ze worstelde met verdriet, schaamte en een gevoel van leegte. Hoewel het geloof langzaam naar de achtergrond verdween, bleef de wens om zich

Meerartikelen

Arie-Jan Mulder
Column

Een zondaar de deur wijzen? Jezus sloot niemand uit

Het besef dat een zondaar niet moet worden bestraft, maar moet worden geholpen, zoals we in deze column zagen, heeft natuurlijk vergaande consequenties voor onze houding en ons gedrag naar anderen. Maar de neiging tot oordeel en straf zit helaas erg

Drs. Jelte Alma
Opinie

CIDI boycotten? Het klaslokaal is géén plek voor uitsluiting

Iedere docent weet: iemand de klas uitsturen doe je niet zomaar. Dat is een laatste redmiddel voor situaties waarin een leerling zich zó onbehoorlijk gedraagt dat het leerproces van anderen onmogelijk wordt. Het gaat om het overschrijden van grenzen

Pelgrims onderweg door Europa
Persbericht

Doe mee met de zomerpelgrimage: Pelgrims onderweg door Europa

Pelgrims onderweg, het nieuwe christelijke online platform, lanceert in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede op maandag 21 juli een unieke zomerpelgrimage: 'Pelgrims onderweg door Europa'. In deze serie neemt docent, theoloog en geograaf H

Prof. dr. Willem Ouweneel
Opinie

Oordelen over tatoeages? Laat dat maar aan God over

Telkens weer leidt het zetten van tatoeages bij christenen tot vragen en soms zelfs twijfels over hun geloof of behoudenis. Maar is dat terecht? Prof. dr. Willem J. Ouweneel gaat in op de Bijbelse achtergronden van deze discussie, bekijkt vaak aangeh

N.T. Wright
Nieuws

Bekende theoloog wijst op 'één van grootste misvattingen over de eindtijd'

De bekende Britse theoloog en nieuwtestamenticus N.T. Wright neemt afstand van de vaak gehoorde claim dat Jezus en Paulus dachten dat de wereld binnen één generatie zou eindigen. Volgens Wright richtten zij zich niet op het einde van de wereld, maar

Ds. J. Oosterhuis
Nieuws

Nieuwe dominee voor NGK Kampen: Ds. J. Oosterhuis

De Nederlandse gereformeerde kerk (NGK) te Kampen mag zich verheugen op de komst van een nieuwe dominee. Ds. J. Oosterhuis uit Hasselt heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In de Nieuwe Kerk wordt hij de collega van ds. J. A. C. Weij.  Ds.

Kerk Nieuw-Zeeland
Nieuws

Nieuw-Zeelandse christen ziet zijn land steeds seculierder worden: "Alleen God kan het tij keren"

De afname van het christelijk geloof in Nieuw-Zeeland baart veel Nieuw-Zeelandse christenen zorgen. Volgens dr. Stuart Lange is er slechts één antwoord daarop: geestelijke vernieuwing door Gods Geest. “Alleen een ingrijpen van God kan het tij keren”,

Ds. R. van Kooten
Video

HHK-predikant deelt schrijnend verhaal over diaken die zijn zus verkrachtte

Tijdens een recente preek vertelde HHK-emerituspredikant ds. R. van Kooten een schrijnend verhaal. Een man werd verkozen tot diaken, maar kort daarna stapte zijn zus naar de kerkenraad met de onthulling dat hij haar had verkracht. Toen zij stelde dat

Farshid Seyed Mehdi
Podcast

Farshid Seyed Mehdi: “Groot deel Iraniërs wil geen moslim meer zijn”

Terwijl Iran bekendstaat om religieuze onderdrukking en streng islamitisch gezag, klinkt achter gesloten deuren een ander geluid. Volgens de Iraans-Nederlandse christen Farshid Seyed Mehdi vindt er momenteel een ongekende opwekking plaats in het land

prof. dr. W.J. op ’t Hof
Nieuws

Juridische procedure na ontslag voorganger vrije hervormde gemeente Driedorp

In de vrije hervormde gemeente van Driedorp is een conflict over het plotselinge ontslag van prof. dr. W.J. op ’t Hof (foto) geëscaleerd tot een juridische procedure. Aankomende vrijdag moeten het bestuur en de kerkenraad van de gemeente zich verantw

Jody Maneschijn
Video

Jody Maneschijn vertelt waarom christenjongeren voor een DTS kiezen

Elk jaar volgen honderden jongeren wereldwijd een DTS, Discipleship Trainingsschool bij Youth With A Mission oftewel Jeugd Met Een Opdracht. Deelnemers zetten een periode apart voor God om te groeien in geloof. Jody Maneschijn vertelt hierover in het

IZB-Podwalks
Persbericht

IZB-Podwalks: met andere ogen kijken naar een alledaagse plek

Deze maand lanceert de IZB - de vereniging voor zending in Nederland - iets nieuws: IZB-Podwalks. Dit zijn wandelingen door dorpen, wijken of steden, waarbij je op verschillende locaties audiofragmenten beluistert over de plaatselijke geschiedenis, e