Jesse Borst verruilde miljoenen voor missie: "Geld is niet van mij, het is van God"

Voor Jesse en Wytske Borst draait rijkdom allang niet meer om zoveel mogelijk geld op de bank. Samen schreven ze een boek over financiële vrijheid en familierijkdom. Hun persoonlijke verhaal laat zien hoe geld van een valkuil een zegen werd. Jesse, die ooit verslaafd raakte aan poker en later miljarden beheerde voor een internationale bank, weet nu: "Wat ik heb, mag ik inzetten om anderen te helpen."
Een leven vol geld – en leegte
Jesse Borst groeide op in een wereld waar geld de boventoon voerde. “Geld was eigenlijk de enige liefde in mijn leven”, blikt hij terug. Maar zijn kijk veranderde drastisch. “Ik ben gaan inzien dat geld een middel is. Een middel om te investeren in de dingen waar ik écht van hou, zoals mijn familie. Ik gebruik het nu om te investeren in hun levens én in dat van anderen.”
Hoewel Jesse één van de meest briljante studenten van Nederland was, bracht dat hem geen voldoening. “Die successen stegen me naar het hoofd. Ik bouwde muren om me heen en raakte verwijderd van mijn vrienden en familie.”
Op zoek naar een manier om met zijn slimheid geld te verdienen, belandde Jesse in de wereld van poker. “Het begon als een leuk strategisch spel met vrienden, maar al snel zag ik hoe makkelijk ik er geld mee kon verdienen. Overdag werkte ik op een accountantskantoor en ’s avonds zat ik aan de pokertafel. Uiteindelijk verdiende ik met poker net zoveel als met mijn baan.” Maar wat begon als een hobby, werd al snel een valkuil. “Ik raakte verstrikt in mijn eigen hebzucht. Eerst met vrienden, maar uiteindelijk zat ik daar alleen.”
Een onverwachte ontmoeting
De ommekeer kwam onverwachts, tijdens een vakantie in Frankrijk. “Ik ontmoette een jongen die me irriteerde, maar hij vroeg me om samen te bidden. In dat gebed voelde ik iets bijzonders: alle irritatie verdween en ik voelde een eenheid. Toen ik daarna in mijn tent zat, ontmoette ik God echt persoonlijk. Hij stelde me de vraag: wil je met Mij verder? Ik zei ‘ja’ en mijn hart smolt. De volgende dag kon ik mijn moeder weer zeggen dat ik van haar hield.”
Die ervaring veranderde alles, maar Jesse’s passie voor geld verdween niet volledig. “De gokverslaving verdween, maar geld bleef belangrijk. Alleen veranderde de vraag van ‘hoe word ik rijk?’ naar ‘hoe kan ik geld gebruiken om anderen te helpen?’”
Van 9 miljard naar vertrouwen
Jesse’s carrière bracht hem naar de top van de financiële wereld. “Ik beheerde op een gegeven moment 9 miljard euro voor één van de grootste banken ter wereld.” Of dat beangstigend was? “Soms wel, maar ik leerde dat je het samen met je team doet. Het is niet iets wat alleen op jouw schouders rust.”
Toch is zijn houding veranderd. “Of ik nou 10 euro heb of 10 miljoen: mijn hart is voor God en mijn leven is voor Hem. Ik zie geld niet meer als iets van mijzelf, maar als iets wat God mij heeft toevertrouwd.”
Geroepen om te zegenen
Volgens Jesse is overvloed niet bedoeld voor eigen gewin. “God zegent jou zodat jij een zegen kunt zijn voor anderen. Dat is waar het vaak misgaat: we houden het voor onszelf, terwijl er eigenlijk genoeg is voor iedereen als we onze verantwoordelijkheid nemen.”
Samen met zijn vrouw Wytske schreef hij het boek *Rijkdom. Minder dom, meer rijk*. “Het is een financiële reis in 15 stappen,” vertelt Wytske. “Iedereen begint ergens anders: de één wil schulden aflossen, de ander moet nadenken over een erfenis. Het boek helpt om op een praktische manier stappen te zetten.”
Wat is echte rijkdom?
Wytske benadrukt dat rijkdom breder is dan geld. “Zelfs als je weinig hebt, kun je rijk zijn. Zijn je kinderen gezond, heb je liefde in huis? Dan ben je misschien al rijker dan je denkt. En wat jij nu niet kunt bereiken, kun je wel aan je kinderen meegeven.”
Over de ongelijkheid in de wereld zegt Jesse: “Rijkdom is relatief. In Nederland voelen we ons misschien arm zonder dure auto, maar in werkelijkheid hebben we zoveel. Zelfs in armoede kun je rijk leven als je je focust op wat echt waardevol is.”
Dromen om te geven
Wytske heeft haar eigen weg gevonden in het omgaan met geld en vertrouwen op God. “Ondernemen kan spannend zijn, zeker als je spaarbuffer slinkt. Maar juist dan leer je vertrouwen. En als je beseft hoe rijk je eigenlijk al bent, ga je anders denken. Dan droom je groot: wat als ik een plek kan creëren waar moeders alles vinden voor hun baby, waar ze kunnen ontspannen en elkaar ontmoeten?”
Over familie en nalatenschap
In hun boek schrijven Jesse en Wytske ook over nalatenschap. “Veel ouders beschermen hun kinderen te veel tegen geld en bereiden ze niet goed voor,” zegt Jesse. “Maar vermogen is een verantwoordelijkheid. Het gaat niet alleen om geld nalaten, maar om kinderen leren hoe ze er goed mee omgaan.”
Wytske voegt toe: “Financiële opvoeding is net zo belangrijk als emotionele opvoeding. Leer je kinderen over vrijgevigheid, investeren en hoe je geld kunt gebruiken om anderen te helpen.”
De kracht van de Bijbel
Jesse haalt een bekende tekst aan die vaak verkeerd begrepen wordt: “De liefde voor geld is de wortel van alle kwaad. Niet geld zelf. Hebzucht kan je kapot maken. Veel jongeren willen snel rijk worden, maar nemen daardoor onnodige risico’s.”
Wytske heeft een favoriet in Spreuken 31: “De vrouw daar is wijs en vrijgevig. Ze zorgt goed voor haar huis én haar buren. Dat is hoe ik het ook wil doen.”
Bekijk hieronder het interview met Jesse en Wytske terug in Hour of Power.
Praatmee