Farshid Seyed Mehdi: "Iraniërs moeten op jullie Pinksterfeest zijn!"

Gesponsord 20 maart 2025 5 minuten NEM
Farshid Seyed Mehdi
NEM

Farshid Seyed Mehdi was in zijn geboorteland Iran zo goed in de islam thuis dat hij er quizzen mee won. Toch raakte hij er steeds meer in teleurgesteld. Mehdi helpt mee met het organiseren van de Pinksterconferentie van de NEM. “Als ik moet omschrijven wie ik ben, dan zeg ik: een Iraanse moslim met Joodse roots die christen is geworden.”

“Ik ben geboren in Teheran en groeide op in een goede familie. Ik was altijd op zoek naar God en verdiepte me in de islam. Daar was ik zo goed in, dat ik altijd quizzen over de islamitische theologie won. Maar op mijn zeventiende raakte ik steeds meer teleurgesteld. Ik zei tegen God: ‘U bestaat misschien, maar niet in deze religie.’”

Waarom kreeg je die moeite?
“Dat had twee redenen. Mensen die ik als voorbeeld zag, gedroegen zich slecht. En het lukte me niet om God tevreden te maken. Ik had altijd een schuldgevoel. In de islam is er nooit zekerheid of je zonden vergeven zijn. ‘Inshallah’ – alleen als God het wil. Hij beslist in een weegschaal of een mens genoeg goede daden heeft gedaan. Je kunt vreselijke dingen doen en daarna een weeshuis geld geven ter compensatie. Dat snapte ik niet: hoe kan God onderhandelen met zonden?”

Tafel met godsdiensten
“Bovendien voelde God voor mij heel ver weg. Boos zei ik tegen God: ‘Kunt U niet ruilen met ons op aarde, dan kunt U zien hoe zwaar het leven hier is!’ Ik liet Hem los en ging tijdens mijn periode in het leger op onderzoek uit. In mijn gedachten had ik een grote tafel waar ik verschillende geloven uitnodigde: Hare Krishna, boeddhisme, zoroastrisme, bahai en ook het christendom. Ik stelde hen als het ware vragen: wat hebben jullie voor mij? Aan christelijke medesoldaten in het leger vroeg ik om een Bijbel. Ik werd geraakt doordat Jezus aan het kruis bad: ‘Vader, vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen.’ Hij vergaf hen die hem pijn deden. Dit is een God van vergeving. Ook al was ik toen nog geen christen, Jezus kreeg aan mijn tafel wel de hoogste plek.”

Dit jaar is de mini-Reveilweek niet met Hemelvaart, maar met Pinksteren. Pinksteren is het feest van de Geest voor alle culturen. De NEM dient in het Midden-Oosten, maar die volken zijn ook hier. Daarom nodigen we naast Nederlandse christenen ook Arabische en Iraanse gelovigen uit om met ons samen Gods liefde in Jezus te vieren en te bidden voor de vrede van Jeruzalem en het Midden-Oosten.

Zekerheid
“Wat ik niet wist, was dat mijn ouders tot geloof waren gekomen. Toen ik op een dag thuiskwam voor verlof, zag ik een voorganger die aan mij vroeg wat mijn belangrijkste vraag in het leven was. ‘Wat gebeurt er als we doodgaan: ga ik naar de hemel of de hel?’ vroeg ik hem. Toen antwoordde hij dat christenen zeker weten waar ze heengaan door hun geloof in Jezus.

Omdat mijn ouders problemen kregen omdat ze christen waren geworden, vluchtten ze naar Nederland en ik ging hen later achterna. Ik zag verandering in hun leven. Mijn vader werd bevrijd van suikerziekte, hij heeft tot zijn dood nooit meer insuline gebruikt. Ik ging mee naar de kerk en zag de liefde voor elkaar in de gemeente, ook voor mij.”

“Ik ben op een gegeven moment in 1990 naar mijn kamer gegaan en heb gezegd: ‘God, ik ga hier niet uit voordat U me vertelt wie U bent, waarom U mij gemaakt hebt en wat het plan is voor mijn leven.’ God was toen zo aanwezig, de Heilige Geest overstroomde mij. Vol van blijdschap was ik. Al de mensen die ik haatte, wilde ik vasthouden en tegen hen zeggen: ‘God houdt van jou’. Elke persoon die mij pijn had gedaan, kon ik liefhebben. God zei in mijn hart: ‘Dat is Mijn liefde voor Mijn schepping, ook voor jou heb ik Mijn Zoon gegeven. Ik wil jou gebruiken.’ Daarna ben ik gedoopt in de Pinkstergemeente Hoorn.”

Iraanse kerk
“Toen is mijn reis met God begonnen. Aan die God die het allerbeste aan mij gaf, wilde ik het beste van mij geven. In 1992 zijn mijn ouders en ik een Iraanse kerk gestart in Nederland; ik reisde van stad naar stad voor evangelisatiewerk, zoals bezoekwerk in AZC's. Soms maakte ik wel 1000 kilometer op een dag. Het was uiteindelijk beter om één vaste plek te hebben en dat werd Almere.”

“In 1998 kreeg ik een droom over Openbaring 14:6 – een engel komt naar de aarde en deelt het evangelie met verschillende volken. Ik zag daarbij een grote satelliet. Een jaar later werd ik gebeld door broeders uit Engeland die hadden gedroomd over evangelisatieprogramma’s voor Iran via de satelliet met mij als presentator. Sindsdien werk ik voor Transform Iran en later kwam daar ook Persian World Radio bij. We krijgen heel veel reacties van Iraanse moslims. Er is zo’n grote dorst. Iraniërs zijn religie zat. Wij bieden hun relatie.”

Zegen Israël
Wat een diepe indruk op Farshid achterliet, was een Iraanse conferentie in de Bron in Dalfsen. Spreker Derek Prince had één boodschap: het Iraanse volk moet Israël zegenen. “Dat raakte me”, zegt Farshid. “Iran moet weer doen zoals in de tijd van Esther, Daniël en Kores. Er is zoveel haat van de huidige Iraanse leiders richting Israël. Waar komt dit vandaan? Er zit een geestelijke macht achter, anders valt het niet te verklaren dat ze al hun rijkdom inzetten om Israël aan te vallen. Geloof me, gewone Iraniërs respecteren Israël.”

“Toen ik in 2007 in Miami familie van mijn moeders kant bezocht, kwam ik er tot mijn grote verrassing achter dat ze naar een synagoge gingen. Een tante legde uit dat overgrootvader vanuit zijn Joods zijn moslim werd vanwege de handel. Hij verbood zijn dochter en kleindochter daarover ooit iets te vertellen.”

Farshid vindt het heel bijzonder dat hij Joods bloed heeft: “De islam kwam later in mijn land en ook in mijn familie. Maar de God van Israël heeft ons weer naar zich toe getrokken: Hij heeft zich aan mij laten zien door Jezus. En niet alleen aan mij, maar aan heel veel familieleden.”

Waarom wil je meehelpen bij de interculturele Pinksterconferentie?
“De reden is geweldig: met meer volken bij elkaar God aanbidden. Pinksteren heeft een bijzonder plekje in mijn hart. Ik heb twee wonderen meegemaakt op dit feest. Toen ik ooit op Opwekking was, begreep ik niets van de Nederlandse taal. Ik bad tot God of ik mocht weten waar het over ging en opeens begreep ik het! En toen mensen voor me gingen bidden, raakte ik vol van de Geest en begon ik in tongen te spreken. Pinksteren heeft een speciale betekenis voor Iraniërs: de eerste drie volken die genoemd worden in Handelingen 2 - Parthen, Meden en Elamieten - komen allemaal uit Perzië. Dus wij Iraniërs moeten bij jullie Pinksterfeest zijn!”

Wil je Arabische en Iraanse christenen uitnodigen? Flyers in het Arabisch en Farsi zijn bij joyce@de-nem.nl te bestellen. Dit interculturele Pinksterfeest niet missen? Geef je op via www.de-nem.nl.

Praatmee

Beluister onze podcast

#367 Jeffrey & Farshid Seyed Mehdi over oorlog Israël-Iran en een hoopvolle toekomst
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

cvi
Nieuws

Waarom het ND berichtgeving over Christenen voor Israël niet rectificeert

Het Nederlands Dagblad heeft besloten haar berichtgeving over het onderzoek naar Christenen voor Israël (CvI) niet te rectificeren. CvI diende daartoe een verzoek in, maar de krant ziet geen aanleiding om dat te doen. In een uitgebreid statement legt

Diederik van Dijk
Persbericht

Na lang aandringen SGP wordt Transgenderwet eindelijk ingetrokken

“Dit is de enige juiste uitkomst", aldus SGP-Kamerlid Diederik van Dijk in reactie op het intrekken van de verruiming van de Transgenderwet. “Er waren twee moties én een interpellatie voor nodig, maar het resultaat is er.” “Kwetsbare jongeren zijn ju

Kamerlid Pieter Grinwis
Persbericht

Aangenomen ChristenUnie-voorstel moet einde maken aan dakloosheid

De Tweede Kamer heeft vandaag met een breed gedragen steun het amendement van Kamerlid Pieter Grinwis c.s. (ChristenUnie) aangenomen, waarmee dakloze gezinnen met minderjarige kinderen worden toegevoegd aan de groepen woningzoekenden die gemeenten ve

Don Ceder
Nieuws

Kamer stemt in met strafbaarstelling illegaliteit: CU-Kamerlid Don Ceder uit stevige kritiek

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met twee wetsvoorstellen die onderdeel zijn van het voorgenomen asielbeleid van het kabinet. Het betreft de strafbaarstelling van illegaliteit en het strafbaar stellen van hulp aan mensen zonder verblijfsvergun

Willem Ouweneel
Video

"Omdat Christus stierf, ben ik gered" - Christenen delen grootste geloofslessen

Wat was de grootste geloofsles die u leerde? Deze vraag stelden wij onlangs aan diverse christenen. Onder anderen CU-Tweede Kamerlid Don Ceder, EO-presentator Jurjen ten Brinke, SDOK-presentator Richard Groenenboom, theoloog Willem Ouweneel en presen

India
Nieuws

Indiase christenen in zee gedumpt: “We weten niet of ze nog leven”

De onzekerheid is ondraaglijk voor Sadeq Shalom en andere Rohingya-christenen in India. Al bijna twee maanden hebben ze niets meer gehoord van hun geliefden die begin mei door de Indiase autoriteiten gedeporteerd werden – zonder waarschuwing en onder

Ds. B. Labee
Video

GerGem-predikant heeft boodschap voor jongeren die moeite hebben met bidden

"Ik hoor het nog wel eens dat jongeren het moeilijk vinden om te bidden. Gebruik dan maar deze woorden: 'Schep mij een rein hart, delg uit mijn ongerechtigheid en vernieuw in het binnenste van mij een vaste geest'", aldus ds. B. Labee. De GerGem-pred

N.T. Wright
Nieuws

Amerikaanse theoloog N.T. Wright: "God overstijgt gender"

De bekende Amerikaanse theoloog en voormalig bisschop van Durham, N.T. Wright, stelt dat God het menselijke begrip van gender overstijgt. Toch blijft het gebruik van mannelijke aanspreekwoorden als 'Vader' en 'Hij' volgens Wright Bijbels gezien veran

Meerartikelen

Bagtowar en Elias
Video

Wat houdt profetie in? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van de ChristenDOM? podcast gaan Bagtowar en Elias in gesprek over de aard en actualiteit van profetie. De Bijbel staat vol profetieën: boodschappen van God, vaak uitgesproken door profeten, die richting geven, waarschuwen of hoop

Hardstyle-dj Sefa
Video

Terugkijken: hardstyle-dj Sefa in gesprek met ds. Bart de Bruin

Hardstyle-dj Sefa ging onlangs met vijf predikanten in gesprek over grote levensvragen en zijn levensstijl. Sefa Jeroen Vlaarkamp (24) treedt op bij grote dancefestivals als Defqon.1 en begeeft zich daarmee in een omgeving die haaks lijkt te staan op

MissieNederland logo
Persbericht

Alliantiedag MissieNederland: ‘Vrede in tijden van onrust’

In een tijd waarin conflicten, spanningen en verdeeldheid toenemen, klinkt de stem van Jezus verrassend actueel: “Mijn vrede geef Ik u” (Johannes 14). Op zaterdag 5 juli 2025 organiseert MissieNederland een Alliantiedag in het VEZ-centrum in Zwolle,

Superbook
Getuigenis

Japanse kinderen leren Jezus kennen door Bijbelse animatieserie: “Het raakte mijn hart”

In Japan, waar religieuze programma’s op nationale televisie nauwelijks ruimte krijgen, is het uitzenden van een animatieserie over de Bijbel al op zich een wonder. Toch gebeurde het: Superbook, een animatieserie met Bijbelse verhalen, was in de jare

operatiekamer
Column

Overgave in de operatiekamer: wat als je je kind moet loslaten?

Overgave op hoog niveau, dat is wat God van ons vraagt. Niet omdat Hij dat van ons eist, maar omdat Hij weet wat het beste voor ons is. Toen mijn zoontje op 3-jarige leeftijd met een geperforeerde blindedarmontsteking met spoed de operatiekamer in mo

Leo Smits
Opinie

Ziekte als teken van een zwak geloof? Tijd voor een tegengeluid

Er is de laatste tijd veel discussie binnen christelijk Nederland over een leer die stelt dat gelovigen gevrijwaard zouden zijn van ziekte en armoede. Deze zogenoemde gerealiseerde theologie legt sterk de nadruk op wat nu al zichtbaar is van Gods Kon

Donald Trump
Nieuws

Amerikaanse kerkleiders spreken zich fel uit tegen wetsvoorstel Trump: “Onmenselijk”

Een groep katholieke bisschoppen en evangelische Latino-leiders spreekt zich fel uit tegen het wetsvoorstel van president Donald Trump, bekend als de 'One Big Beautiful Bill'. Zij waarschuwen dat het plan - dat asiel in Amerika flink moet terugdringe

Ds. M. H. Bil
Nieuws

Ds. M. H. Bil aanvaardt beroep uit Veenendaal en verlaat Dodewaard

De hervormde gemeente te Veenendaal mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. M. H. Bil heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In de Sionskerk volgt Bil ds. P. Hoogendam op die vorig jaar vanwege gezondheidsredenen vervroegd met emeritaat gin

Ds. A. A. Egas
Video

Ds. Egas ontving van de koster een bijzonder verzoek: "Kan het een plekje in de kerk krijgen?"

Onlangs ontving ds. A. A. Egas een bijzonder verzoek van de koster van de gemeente waaraan hij verbonden is. De koster toonde de CGK-predikant uit Damwoude een mooie ingelijste plaat waarop de brede en de smalle weg te zien is. Egas werd gevraagd of

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Gods Geest: "Hij wil dat we op Jezus gaan lijken"

Als we Jezus als onze Zaligmaker kennen, mogen we ook weten dat de Geest in ons wil werken. Op het moment dat de Geest in ons werkt, zal Hij ons van binnenuit veranderen zodat we steeds meer op Jezus gaan lijken. Dat vertelde spreker Wilkin van de Ka

Samen Geloven
Interview

Deze kerk in Waddinxveen ziet interculturele contacten als verrijking

Nederland verbubbelt, blijkt uit onderzoek van het CBS. "Dat is één van onze redenen om het verkenningstraject van Samen Geloven aan te gaan", vertelt Jeroen van Gent, pastoraal ouderling van wijkgemeente De Rank in Waddinxveen. "We dachten: laten we

kerk
Nieuws

Christelijke gezinnen aangevallen in India: “Keer terug naar het hindoeïsme”

Een lunchbijeenkomst van twintig christelijke gezinnen in het oosten van India is op brute wijze verstoord door een gewelddadige aanval van honderden hindoe-nationalisten. De aanval vond plaats op 21 juni in de afgelegen regio Malkangiri, in de deels