Kerkleiders verwelkomen staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas
De wapenstilstandsovereenkomst tussen Israël en Hamas, die zondag van kracht is gegaan, is verwelkomd door kerkleiders binnen en buiten Israël.
Volgens het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem brengt het staakt-het-vuren opluchting teweeg onder veel mensen in de regio. Ze hopen dat het een einde maakt aan het "onmetelijke lijden", maar benadrukken dat er een langetermijnvisie nodig is om echte vrede te bereiken.
“Een noodzakelijke stap”
Het patriarchaat verklaarde: “De wapenstilstand is een noodzakelijke stap om de vernietiging te stoppen en tegemoet te komen aan de dringende humanitaire noden van talloze families die door het conflict zijn getroffen. Maar we beseffen dat het einde van de oorlog niet het einde van het conflict betekent.”
Ze benadrukten dat blijvende vrede alleen bereikt kan worden door de diepgewortelde oorzaken van het conflict aan te pakken. “Echte en blijvende vrede vereist een rechtvaardige oplossing die de oorsprong van deze langlopende strijd met zich meebrengt. Dit vraagt om een proces van wederzijds begrip, erkenning van elkaars lijden en een opvoeding in vertrouwen die leidt tot het overwinnen van angst en geweld als politiek middel.”
Britse kerkleiders roepen op tot permanente vrede
In het Verenigd Koninkrijk hebben baptistenvoorgangers, methodisten en gereformeerde predikanten gezamenlijk gereageerd op het nieuws. Ze noemden het staakt-het-vuren “een enorme opluchting voor iedereen die in Gaza leeft en voor hen die wachten op de vrijlating van gijzelaars door Hamas”.
Ze drongen er echter ook op aan dat Israël zijn verbod op de VN-organisatie UNRWA opheft, omdat dit "levensreddende hulp in gevaar brengt". “Het staakt-het-vuren dat vandaag is aangekondigd, is slechts een eerste fase van zes weken. Als kerkleiders roepen we op tot een permanente en onvoorwaardelijke wapenstilstand, zodat humanitaire hulp zonder belemmering kan worden uitgerold in Gaza.”
In de gezamenlijke verklaring riepen ze ook op tot een rechtvaardige en blijvende vrede die verder gaat dan alleen de afwezigheid van geweld: “Onze kerken blijven nauw samenwerken met Israëlische en Palestijnse partners. We delen in hun huidige lijden, maar blijven vertrouwen op Gods genade en bevrijding als bron van hoop voor de toekomst van iedereen.”
Gijzelaarsdeal
Zondag is om 10.15 uur Nederlandse tijd het bestand in de Gazastrook ingegaan. Drie jonge vrouwen - Romi Gonen (24), Emily Damari (28) en Doron Shtanbar Khair (31) - zijn vrijgelaten. In de komende zeven dagen zouden nog eens vier levende gijzelaars worden overgedragen. De eerste fase van het bestand bestaat uit een staakt-het-vuren van zes weken en de ruil van 33 Israëlische gijzelaars tegen 1904 Palestijnse gevangenen in diezelfde periode. Daarna volgen nog twee fases, waarin meer gijzelaars tegen gevangenen worden geruild.
Praatmee