Indonesische moslims vechten bouw kerk aan
De bouw van de katholieke St. Antoniuskerk in het dorp Cipamokolan, West-Java, ligt onder vuur. Lokale moslimbewoners hebben aangekondigd juridische stappen te ondernemen om de bouw te stoppen. Dat schrijft Morning Star News.
Advocaat Anton Minardi, die de omwonenden vertegenwoordigt, stelt dat de bouwvergunningen op onrechtmatige wijze zijn verkregen. “De gemeenschap is niet betrokken bij het proces, en dat wijst op een bewuste poging om informatie achter te houden", aldus Minardi. Hij wijst op mogelijke vervalsingen, manipulatie en een gebrek aan openbare consultatie. “De vergunning is verleend door een instantie die daar geen juridische bevoegdheid toe heeft.”
Controversiële wetgeving en uitdagingen voor kerken
Het verkrijgen van bouwvergunningen voor kerken in Indonesië is vaak een moeizaam proces. Volgens de Joint Ministerial Decree uit 2006 moeten kerken minstens 90 handtekeningen van gemeenteleden en 60 van bewoners van andere religies verzamelen. Zelfs wanneer aan deze eisen wordt voldaan, stuiten christelijke gemeenschappen vaak op vertragingen of tegenwerking. Advocaten en christelijke leiders klagen daarnaast over de noodzaak van het betalen van 'smeergeld' om vergunningen te verkrijgen.
Een anonieme advocaat noemde deze betalingen “een vorm van omkoping die zelfs in het bijzijn van de politie plaatsvindt". Een katholieke commentator op sociale media schreef cynisch: 'De demonstranten doen dit alleen omdat er geen ‘smeergeld’ is betaald.'
Protest en juridische strijd
Sinds februari 2022 hebben er minstens twintig bijeenkomsten plaatsgevonden tussen dorpsoverheden, moslimleiders en de kerkelijke bouwcommissie. Deze overleggen hebben echter niet geleid tot een oplossing. Lokale leiders en de Indonesische Ulema Raad (MUI) beschuldigen de kerk ervan hen bewust te hebben buitengesloten. Zij hebben spandoeken geplaatst en klachten ingediend bij diverse instanties, maar zeggen geen gehoor te krijgen.
Ondanks het verzet ging de bouw officieel van start met een ceremoniële eerste steenlegging op 13 december 2023. Veel christenen spreken hun steun uit voor de bouw. 'Zijn we echt zover gekomen om nu te worden gestopt door religieuze hooligans?' schreef een christen op Instagram. Een ander voegde toe: 'Laten we bidden dat dit huis van God een licht en vrede brengt voor iedereen.'
Moeilijke omstandigheden voor christenen
Indonesië, waar 83,3 procent van de bevolking moslim is, kent een groeiend conservatief islamitisch karakter. Dit bemoeilijkt de positie van kerken en christelijke gemeenschappen, vooral als ze actief zijn in evangelisatie. Het land staat op de 42e plaats van de ranglijst van Open Doors.
De katholieke gemeenschap in Cipamokolan blijft echter standvastig. 'Gods werk kan niet worden gestopt door onrecht', klinkt het. De vraag blijft of de kerk er zal komen, maar de hoop en vastberadenheid onder christenen blijven groot.
Praatmee