Voormalig aartsbisschop van Canterbury legt priesterschap neer na onderzoek naar misbruikzaak
De voormalige aartsbisschop van Canterbury, George Carey, legt zijn rol als priester neer. Dat meldt Christian Today. Na een groot onderzoek van de BBC naar zijn handelen in een zaak rond seksueel misbruik, wordt Carey ervan beschuldigd nalatig te zijn geweest door een veroordeelde priester in zijn bediening terug te laten keren.
De misbruikzaak draait om David Tudor, een voormalig rector in Canvey Island, die in de jaren 80 meerdere tienermeisjes seksueel misbruikt zou hebben. Tudor werd in 1995 voor vijf jaar geschorst, maar mocht - ondanks een verbod om alleen met kinderen te zijn - in 2000 onder toezicht terugkeren. Vorig jaar werd hij definitief uit het ambt gezet nadat een tribunaal twee klachten van seksueel misbruik had bevestigd. Tudor bekende schuld.
Volgens de BBC zou Carey als aartsbisschop tussen 1991 en 2002 een actieve rol hebben gespeeld bij de terugkeer van Tudor. Documenten tonen aan dat hij zich zou hebben uitgesproken voor de in opspraak geraakte priester. Carey stemde er ook mee in om Tudors naam van een officiële lijst met gesanctioneerde geestelijken te verwijderen.
In een verklaring liet Carey weten dat hij zijn Permission to Officiate (PTO) vrijwillig opgeeft. “Ik ben nu 90 jaar oud en dien de kerk sinds 1962. Het was een eer om te werken in verschillende bisdommen, waaronder Canterbury en Oxford", schreef hij.
Stephan Cottrell - de huidige aartsbisschop van York - komt ook in het bewuste onderzoek van de BBC voor en wordt eveneens verweten nalatig te zijn geweest inzake Tudor. Dit ontkent hij echter. Cottrell meent dat hij pas in 2019, na nieuwe klachten van een slachtoffer, actie kon ondernemen. “Toen ik in 2010 bij het bisdom Chelmsford kwam, werkte ik samen met het professionele veiligheidsteam om de risico’s te beheersen. Maar we konden Tudor pas uit zijn functie zetten toen er nieuwe klachten werden ingediend", aldus Cottrell. Hij gaf aan dat Tudor na deze klachten onmiddellijk werd geschorst en later levenslang uit het ambt werd gezet.
Cottrell uitte zijn spijt over het gebrek aan eerdere actie, maar noemde het onjuist om te suggereren dat Tudor werd genegeerd of beschermd.
Reactie van de Anglicaanse Kerk
De Kerk van Engeland benadrukte in een verklaring dat de richtlijnen voor veiligheid en benoemingen tegenwoordig veel strikter zijn. “Beslissingen over veiligheid en aanstellingen volgen nu de duidelijke procedures van de House of Bishops, die in de jaren 90 nog niet bestonden. Deze richtlijnen worden momenteel verder aangescherpt om de kerk voor iedereen veilig te maken.”
De zaak roept veel vragen op over hoe de Kerk in het verleden met klachten van misbruik is omgegaan en onderstreept de noodzaak van strengere toezichtmaatregelen.
Praatmee