Refoweb-vragensteller worstelt met opvoeding pubers en vraagt om advies
Een vragensteller stelt via Refoweb een vraag met betrekking tot het opvoeden van pubers (15-16 jaar). 'Heeft u advies hoe ermee om te gaan, wanneer je merkt dat je kind (zondige) dingen wil doen (en ontdekken) waar je zelf niet achter kunt staan? Ik begrijp dat pubers dingen willen ontdekken, alleen als aan mij als ouder gevraagd wordt om toestemming te geven voor iets dat ik Bijbels gezien niet vind kunnen, dan kan ik geen ja zeggen en toestemming geven. Ook merk je dat er ondanks uitleg dingen toch gedaan worden (zoals popmuziek, alcohol, roken).'
'Mijn ervaring in het pastoraat en ook mijn persoonlijke ervaring is dat er geen vast recept te geven is hoe je het beste met je kind om kunt gaan om het te begeleiden op zijn zoektocht', maakt ds. B. M. Meuleman duidelijk. 'Wat voor het ene kind wel werkt, werkt voor het andere kind niet of juist tegenovergesteld. Ieder kind reageert op zijn eigen manier vanuit zijn eigen (zich ontwikkelende) identiteit en persoonlijkheid. Daarom is de zoektocht van uw kinderen op weg naar hun volwassenheid ook een zoektocht voor u als ouder. We krijgen bij de geboorte van onze kinderen geen gebruiksaanwijzing mee die specifiek voor dit ene kind van toepassing is en goed werkt.
Toch is er in algemene zin wel iets te zeggen over hoe je je kinderen het beste kunt begeleiden. Ik noem dat bewust ābegeleidenā omdat eenvoudigweg iets afdwingen of verbieden niet werkt. In de meeste gevallen werkt dat averechts of het geeft een soort āschijngehoorzaamheidā waarbij het kind innerlijk op slot gaat, keurig doet wat van hem of haar verwacht wordt, maar je leert hem of haar vervolgens niet echt meer kennen. Het beste lijkt me daarom om naast uw kind te staan in de zoektocht. Stel vragen. Laat uw kind uitleggen waarom hij of zij iets wil of niet wil. Hou het contact open, ook als uw kind zich voor u afsluit.
Bij begeleiden hoort ook richting geven vanuit Gods Woord. Leg daarom uit wat uw eigen standpunten zijn, waarom u die als Bijbels ziet en waarom u bang bent dat uw kind een weg gaat tegen Gods Woord in. Blijf consistent in uw eigen normen en waarden. Uw kind mag best weten dat er voor u Bijbelse grenzen zijn waarvan u niet graag ziet dat hij of zij die overschrijdt. Leg uit dat deze grenzen er niet zijn om uw puber in zijn vrijheid te beperken maar om hem te bewaren voor verleiding en misleiding in een wereld die er alles aan doet om hem bij God en Zijn dienst weg te trekken.
Je goede bedoelingen worden niet altijd gezien. De liefde erachter wordt niet altijd herkend. Het vraagt wijsheid om te weten wanneer je spreken moet en wanneer je beter kunt zwijgen. Als ouder kun je dingen zeggen of doen waarvan je in het licht van latere ontwikkelingen moet zeggen: dat had ik anders aan moeten pakken. Zeg dat dan ook eerlijk tegen uw kind. Eerlijkheid is iets dat pubers erg waarderen.'
Praatmee