Refoweb-vragensteller heeft seksuele fantasieën: 'Ik wil dit niet, maar toch fantaseer ik'
'Hoe komt het toch dat ik aangevallen wordt op mijn zwakste plekken? Vaak na het lezen of luisteren van een preek, dan komen de meest vreemde seksuele fantasieën in mij op. Terwijl ik een getrouwde vrouw ben, gaan deze gedachten en fantasieën vaak over vrouwen. Ik wil dit niet, maar toch fantaseer ik erover', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.
'Als ik het goed begrijp, is het ‘probleem’ dat je middels deze vraag aankaart het feit dat je seksuele fantasieën hebt (over vrouwen) en dat niet wilt', antwoordt Jantine Stam-van de Beek. 'Je vraagt hoe het komt dat je aangevallen wordt op je zwakste plekken. Die vraag geeft mij de indruk dat je op een bepaalde manier kijkt naar seksuele fantasieën. Er zit waarschijnlijk een redenering achter, namelijk dat ze een aanval zijn, ik neem aan van de duivel en dat je daar iets mee moet. Ik denk dat deze manier van kijken je probleem verergert.
De eerste reden dat ik denk dat het je probleem verergert, is dat er door deze redenering direct een sterke lading/dreiging ontstaat. Een aanval wil je niet en dat maakt waarschijnlijk dat je ertegen gaat strijden. Je gaat vooral bezig met de fantasieën voorkomen en onderdrukken. Daardoor krijgen ze ongewild juist veel aandacht: het roze-olifant-effect. Hoe meer je probeert er niet aan te denken, hoe sterker je eraan gaat denken.
Een ander negatief effect van deze manier van kijken, is dat er geen ruimte is voor verdieping waar je fantasieën vandaan komen. De fantasieën zijn je te sterk. Er is dus iets in je hart dat aandacht vraagt. Het wil eruit. Met het framen als aanval, is er afkeuring en zal hetgeen er in je binnenste aan gekoppeld is er waarschijnlijk ook niet uitkomen. Daarnaast komt er door die afwijzing nog meer druk en zwaarte op te liggen, dat geeft negatieve emoties en daardoor wordt de behoefte die te verdoven waarschijnlijk juist sterker (wat je mogelijk al voelt, omdat je schrijft dat het erger lijkt te worden).
Samengevat is het probleem dat je iets afwijst, wat wel gebeurt. Dat gevecht maakt het erger en focust op wat je niet wilt. Daarom denk ik dat het goed is om het idee wat los te laten dat de fantasieën een zwakte zijn waar de duivel mee aan de haal gaat. De fantasieën komen in jou op, ze komen uit jou. Ik zou zeggen: blijf daar eerst maar eens bij. Zoals je nu al een beetje doet met deze vraag. Durf het te erkennen en op nader onderzoek uit te gaan. Daarmee haal je jouw worsteling uit de isolatie.'
Praatmee