Australische christenen bezorgd over aanstaande wet die online bewegingsvrijheid mogelijk beperkt
De Australian Christian Lobby (ACL) slaat alarm over een nieuw wetsvoorstel dat naar eigen zeggen de vrijheid van meningsuiting bedreigt en kritiek op abortus en genderideologie kan muilkorven. Dat meldt The Christian Post. De wet, die er moet komen om online desinformatie te bestrijden, werd onlangs met een ruime meerderheid in het Australische Huis van Afgevaardigden aangenomen en ligt nu bij de Senaat ter beoordeling.
Het wetsvoorstel geeft de Australian Communications and Media Authority (ACMA) uitgebreide bevoegdheden om digitale platforms te reguleren. Deze platforms zouden verplicht worden om 'redelijk verifieerbare onjuiste, misleidende of bedrieglijke informatie' te verwijderen die schade kan veroorzaken. Niet-naleving kan leiden tot forse boetes.
De ACL waarschuwt dat de wet zal leiden tot een 'onderdrukking van afwijkende meningen'. Michelle Pearse, CEO van de ACL, noemde het wetsvoorstel een 'ongeëvenaarde bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting in Australië.' Ze vreest dat christenen die opkomen voor pro-life standpunten of zich verzetten tegen de genderideologie het zwijgen zullen worden opgelegd.
Pearse verwijst naar de eigen impactanalyse van de overheid, die suggereert dat het wetsvoorstel gericht is op het stoppen van informatie die 'de rechten van vrouwen en LHBTI'ers zou kunnen schaden.' Volgens haar kan deze benadering ook andere standpunten, zoals pro-life, in gevaar brengen. “Dit wetsvoorstel geeft de overheid ongekende controle over het mediaverhaal rond controversiële en omstreden onderwerpen", waarschuwt ze.
Naast de dreiging die er middels dit wetsvoorstel volgens Pearse voor de bewegingsvrijheid van christenen bestaat, uit ze ook haar zorgen over de economische en democratische impact. Ze stelt dat digitale platforms enorme boetes riskeren als ze niet voldoen aan de eisen van de ACMA. “Vrijheid van meningsuiting is fundamenteel voor democratie. Het beperken hiervan is een gevaarlijke koers.”
Naast de ACL hebben ook diverse parlementariërs hun zorgen uitgesproken over de gevolgen van de wet. De ACL bekritiseert bovendien het gebrek aan tijd voor publiek overleg; burgers kregen slechts 11 dagen om te reageren op het wetsvoorstel. Pearse: “Het is teleurstellend dat de regering deze hervormingen zo haastig doorvoert.”
De Parliamentary Joint Committee on Human Rights erkent dat de wet bepaalde mensenrechten ondersteunt, zoals beschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, maar wijst ook op beperkingen van de vrijheid van meningsuiting. De commissie stelt dat dit recht ook 'shock of verontrusting mag veroorzaken' en benadrukt dat beperkingen strikt moeten worden gerechtvaardigd.
Daarnaast uit de commissie zorgen over privacy, omdat platforms mogelijk meer content verwijderen dan de wet voorschrijft, uit angst voor sancties. Dit zou kunnen leiden tot een overschot aan censuur, aldus de commissie.
De ACL roept de Australische regering op om het wetsvoorstel in te trekken en de democratische vrijheid van meningsuiting te beschermen. Pearse besluit: “Christenen en anderen die kritisch zijn op radicale ideologieën moeten zich veilig voelen om hun standpunten te uiten. Dit wetsvoorstel is een stap in de verkeerde richting.”
Praatmee