Wel of geen orgaandonatie? Refoweb-vragensteller wijst op wederopstanding
'Ik moet binnenkort gaan kiezen voor wel of geen orgaandonatie omdat ik bijna 18 ben. Het punt waar ik het meeste moeite mee heb, is de wederopstanding bij de wederkomst van Christus. Ik geloof dat iedereen zal opstaan met een vernieuwd lichaam. Maar hoe moet ik dit zien als een orgaan in mijn lichaam weggehaald wordt? Zal ik die dan terugkrijgen en de ontvanger ook zijn eigen orgaan weer terugontvangen, of hoe moet ik dit zien? Is het dan wel de bedoeling dat we organen uitwisselen?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.
'De wederopstanding is zo’n wonderlijke zaak, daar kun je met je verstand niet bij. Dit moet je dus ook niet proberen te rationaliseren', maakt sedationist Johan Boeijenga duidelijk. 'Er zijn mensen volledig verdampt door de hitte die vrijkomt bij een atoombomaanval, volledig verbrand doordat ze bijvoorbeeld in hun slaap werden verrast door de brand, verdronken, zwaar verminkt, maar ook bijvoorbeeld vroegtijdig -en daardoor niet levensvatbaar - geboren. Denk je dat de Heere niet bij machte is om Zijn oorspronkelijke scheppingsbeeld weer in oude luister te herstellen? Zal iets voor de Heere onmogelijk zijn?
Orgaandonatie kent twee partijen: de donor en de ontvanger. Allereerst moet je zeker weten dat je donor wilt worden. Hier mag je voorwaarden aan stellen, dat moet je wel duidelijk aangeven als je je aanmeldt bij het Donorregister. Er zijn mensen die denken: als ik niets wil doneren, vul ik gewoon niets in. Dit is een grote denkfout! Sinds de nieuwe Wet op de orgaandonatie wordt er van uitgegaan dat iedereen donor wil zijn, tenzij het tegendeel duidelijk is aangegeven.'
Praatmee