Indrukwekkende beelden: hoe het christelijke Urk een baken van hoop werd na Jodenjacht in Amsterdam
Het christelijke vissersdorp Urk steekt haar liefde voor Israƫl en Joden niet onder stoelen of banken. Nu blijkt dat verschillende Urkers een cruciale rol hebben gespeeld in het beschermen van Joden tegen de antisemitische klopjacht die afgelopen week plaatsvond in Amsterdam. Zo schuilde er onder meer een Israƫlische cameraploeg op Urk. Het viel ook in Israƫl op.
Urk staat al lange tijd bekend als een dorp dat Israƫl een warm hart toedraagt. Al voor de gruwelijke pogrom op 7 oktober 2023 waren er Israƫlische vlaggen op het dorp te vinden en dat is daarna alleen maar toegenomen. Waar de publieke opinie in de daaropvolgende oorlog zich steeds meer tegen Israƫl keerde, bleef Urk het land en volk trouw. Dat is sterk verbonden met het christelijke karakter van het dorp. Want, zo menen de meeste Urkers, als christen dien je achter het Joodse volk van God en daarmee Israƫl te staan.
De gruwelijke gebeurtenissen in Amsterdam afgelopen week gingen de wereld over. Mensen joegen actief op Joden, waarbij Joden zich zeer onveilig voelden en hun leven niet zeker waren. Maar op de achtergrond speelt er nog een heel ander verhaal: Urkers die besloten om niet toe te kijken, maar om de helpende hand te bieden.
Journalist Wierd Duk bericht hierover uitgebreid in De Telegraaf. Hij doet uit de doeken hoe een groep mannen uit Urk besloot om donderdag naar Amsterdam te rijden. IsraĆ«liĆ«rs durfden namelijk niet meer gebruik te maken van taxiās, omdat ook veel taxichauffeurs actief deelnamen aan de klopjacht. De Urkers besloten om de IsraĆ«liĆ«rs van hun hotel naar Schiphol te brengen.
Maar dat is niet de enige manier waarop er vanuit Urk hulp werd geboden. Na de vreselijke klopjacht besloot een Israƫlische cameraploeg om afgelopen weekend een kijkje te gaan nemen in Amsterdam. Ook zij voelden zich zeer onveilig. Daarop werden ze van harte welkom geheten op Urk en konden ze in het christelijke vissersdorp overnachten. De cameraploeg maakte vervolgens een korte en indrukwekkende documentaire over de Israƫlliefde op Urk, die hieronder te zien is en ook op de Israƫlische tv werd uitgezonden.
Tegenover De Telegraaf vertelt een van de Urkers die naar Amsterdam vertrok om te helpen dat ze handelen vanuit hun christelijke overtuiging. Hij vertelt dat zijn ogen open gingen bij een bezoek aan IsraĆ«l: āAls je daar als christen rondloopt en beseft dat de Holocaust in christelijk Europa heeft kunnen plaatsvinden ā dat de Shoah ook Ć³nze voorgeschiedenis is ā toen werd in ons de gedachte geboren: Ć³nze generatie moet ervoor zorgen dat ānooit meerā ook werkelijkheid wordt. Wij willen het anders doen en wĆ©l verantwoordelijkheid nemen.ā
Bekijk hieronder het item dat op de Israƫlische televisie werd uitgezonden:
Praatmee