Archeologen onthullen unieke inscriptie over Jezus uit de derde eeuw
Een historische vondst in Israël heeft wereldwijd aandacht getrokken: de oudste inscriptie die Jezus als God erkent, daterend uit de derde eeuw, is onthuld. Dat meldt The Daily Mail. De inscriptie, gegraveerd op een 1800 jaar oud mozaïek, wordt al bestempeld als ‘de grootste ontdekking sinds de Dode Zee-rollen’. De vondst wordt nu tijdelijk tentoongesteld in een museum in Washington D.C.
Het mozaïek werd ontdekt in 2005 onder de vloer van de Megiddo-gevangenis in Israël. De tekst in het Grieks luidt: ‘De godlievende Akeptous heeft de tafel aan God Jezus Christus aangeboden ter nagedachtenis.’ Archeologen geloven dat het mozaïek deel uitmaakt van een gebedsruimte uit 230 na Christus, wat het tot een van de oudste christelijke gebedshallen maakt.
“Dit mozaïek bevestigt dat vroege christenen Jezus als de Zoon van God erkenden, zelfs in de tijd van vervolging”, aldus Carlos Campo, directeur van het Museum of the Bible, waar het nu tentoongesteld wordt.
Het mozaïek bevat ook afbeeldingen van vissen, een vroeg-christelijk symbool, en vermeldt vijf vrouwen bij naam. Daarmee wordt het belang van de rol van vrouwen in de vroege kerk benadrukt. “De inscripties bieden een unieke blik op de rol van vrouwen in de vroege christelijke gemeenschap”, zegt Bobby Duke, directeur van de Scholars Initiative.
De namen, waaronder Akeptous, Primilla en Cyriaca, blijven een mysterie. “Hun vermelding is zeldzaam en toont aan dat zij een belangrijke rol speelden, mogelijk als martelaren, beschermers of gemeenschapsleiders”, aldus archeologen van de Israëlische Oudheidsautoriteit (IAA).
Het mozaïek, dat zorgvuldig in elf delen is vervoerd, zal na de tentoonstelling in juli 2025 terugkeren naar Israël. Het zal permanent te zien zijn op de oorspronkelijke vindplaats in de Jezreël-vallei, een plek die christenen associëren met de Bijbelse eindstrijd, Armageddon.
De ontdekking benadrukt niet alleen de vroege verspreiding van het christendom, maar ook de vreedzame co-existentie tussen christenen en Romeinen in die tijd. Deze vondst biedt een diepere kijk op het geloof en de gemeenschap van de vroege kerk. “Het is een ontdekking die de geschiedenis herschrijft”, besluit Duke.
Praatmee