Leessleutels bij de Bijbel: discipline is nodig in omgang met God
Dagelijks Bijbellezen kun je niet missen. Het is net als eten en drinken: je hebt het elke dag nodig. Jonge mensen vertellen soms eerlijk dat ze het niet makkelijk vinden om trouw de Bijbel te lezen en te bidden. Al vlug kan het een sleur worden. Wie herkent dit en wat is er nodig? Discipline.
Allerlei dingen in het leven vragen doorzettingsvermogen. Je hebt er niet altijd zin en tochā¦ We kunnen hierbij een voorbeeld nemen aan sporters. Ze zullen niet altijd evenveel zin hebben in de training, maar deze is wel uiterst belangrijk. Zo vraagt ook het Bijbellezen inspanning en volharding.
HSV-Studiebijbel
Om je geestelijk te kunnen richten op de woorden van God, heb je concentratie nodig. De verschillende leessleutels bij het Bijbellezen zijn onmisbaar voor een goed verstaan van de Bijbel. Toch moeten we niet vergeten dat er een andere kant is: alleen Gods Geest kan de betekenis van het Woord werkelijk tot je laten doordringen. Begin daarom met het gebed om Gods licht en leiding, voordat je gaat lezen.
Behalve de genoemde leesregels en het gebed om geestelijk licht zijn er praktische hulpmiddelen bij het lezen. Een dagboek kan goed dienen om de boodschap van een Bijbelgedeelte te verstaan, maar we moeten er niet te snel naar grijpen. Probeer eerst zelf te ontdekken wat het gelezen Bijbelgedeelte betekent. Een goede mogelijkheid is overigens ook het doorlezen van een heel Bijbelboek. Zo ontdek je verbanden en wordt de boodschap van een groter Schriftgedeelte duidelijker. Welk hulpmiddel we ook gebruiken, laten we vooral proberen zelf naar de Bijbelwoorden te luisteren. Het stellen van vragen kan daarbij helpen. Wat leer ik in dit gedeelte over God? Wat leer ik over ons mensen? Hoe zou ik reageren? Welk vers valt me vooral op? Welk vers vind ik indringend, mooi, bemoedigend of ontroerend? Wat wil ik over dit gedeelte in mijn gebed tegen de Heere zeggen? Hoeveel je het beste in Ć©Ć©n keer kunt lezen, valt moeilijk te zeggen. Bij een geschiedenis waarschijnlijk een volledig hoofdstuk. Volg je een brief van Paulus, dan is het beter om een perikoop of fragment te nemen.
Telefoon
Tussen Bijbellezen en gebed plaats ik het woord meditatie. We kunnen namelijk te snel overgaan van Bijbellezen naar bidden. De Heilige Geest maakt gebruik van
middelen, waaronder ook deze geestelijke oefening. Meditatie kennen we als de omschrijving van een soort korte preek. Letterlijk betekent het woord overdenking.
Als je mediteert, laat je de gelezen Bijbelwoorden op je inwerken en tot je doordringen.
Vroeger vond meditatie plaats in de kloosters, waar monniken dagelijks bezig waren met zingen, Bijbellezen en gebed. De Reformatie zag meditatie vooral als de overdenking van Bijbelwoorden met het oog op geloof en geestelijke groei in de dagelijkse levenspraktijk. Deze is bijvoorbeeld belangrijk met het oog op het
gebed. Je merkt namelijk dat je veel bewuster bidt als de boodschap van een Bijbelgedeelte tot je doordringt. Tegelijkertijd is meditatie het moment waarop je gedachten snel kunnen afdwalen. Dat is ook een risico als je een Bijbelgedeelte op je telefoon leest. Het kan een aansprekend middel zijn om aan het begin of aan het einde van de dag een paar teksten te lezen, maar op een telefoon komt van alles samen. Je kunt zomaar worden afgeleid door berichtjes van vrienden of mailtjes van collegaās, waardoor je vluchtig en niet geconcentreerd leest. Daarom is het belangrijk om momenten te hebben waarop je de Bijbel niet op je telefoon leest.
Met het oog op meditatie gebruiken sommigen een woordweb. In het midden leg je een Bijbelgedeelte, waaromheen gedachten worden geschreven. Zo blijf je geconcentreerd en kun je later nog eens nalezen waarover je bij het Bijbelgedeelte mediteerde.
Dr. R. W. de Koeijer is predikant van de hervormde gemeente te Waddinxveen en lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. Verder lezen? Word abonnee van De Waarheidsvriend! Maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor ā¬ 10,-!
Praatmee