Barack Obama haalt uit naar Donald Trump vanwege verkoop 'Trump-Bijbels'
Voormalig president Donald Trump is opnieuw het middelpunt van aandacht vanwege zijn nieuwste commerciële onderneming: de 'God Bless The USA Bible'. De verkoop van de Bijbel, ook wel bekend als 'de Trump-Bijbel', roept veel reacties op. Onder meer ex-president Barack Obama uitte tijdens een bijeenkomst felle kritiek op Trumps verkoop van de Bijbel: "Wie doet zoiets? Je zou zeggen dat het te gek voor woorden is."
Trump, die bekendstaat om zijn populariteit onder een groot deel van de evangelicale christenen, heeft de Trump-Bijbel aangekondigd als een manier om 'Amerika opnieuw tot gebed te brengen'. Hij moedigde zijn supporters aan om deze Bijbel aan te schaffen, die wordt verkocht voor 59,99 Amerikaanse dollar.
In zijn videoboodschap zei Trump: "Alle Amerikanen hebben een Bijbel in huis nodig, en ik heb er veel. Het is mijn favoriete boek." Dit riep zowel lof als scepsis op, aangezien Trump zich eerder ongemakkelijk toonde met Bijbelverwijzingen, zoals bijvoorbeeld in 2016 waar hij sprak van 'Two Corinthians' waar het 'Second Corinthians' betrof.
De 'God Bless The USA Bible' biedt naast de King James-vertaling ook extra’s zoals de Amerikaanse Grondwet, de Onafhankelijkheidsverklaring en het Pledge of Allegiance (een patriottisch gereciteerd vers dat trouw belooft aan de vlag van de Verenigde Staten en de republiek van de Verenigde Staten van Amerika, red.). De website benadrukt dat het product 'niet politiek' is en 'niets te maken heeft met een politieke campagne.' Toch blijft het voor velen opvallend dat Trump zijn naam verbindt aan de verkoop van de Bijbel, vooral omdat zijn merk al verbonden is aan commerciële projecten waarbij schoenen, parfum en digitale verzamelkaarten verkocht worden.
Tijdens een bijeenkomst in Pittsburgh uitte voormalig president Barack Obama stevige kritiek op de commerciële activiteiten van Trump. Obama bekritiseerde hem voor het proberen te verdienen aan zijn supporters door het verkopen van artikelen als sneakers, horloges en zelfs Bijbels. “Wie doet zoiets? Hij wil dat je het Woord van God koopt, de Donald Trump-editie", zei Obama met enige verbazing. Hij voegde eraan toe: “Je zou denken dat dit te gek voor woorden is, zelfs als je het in een komedieprogramma zou zien.”
Bekijk in de video hieronder wat Obama opmerkte over Trumps verkoop van de Trump-Bijbel:
Donald Trump is not thinking about you. He only sees power as a means to his ends. America is ready to turn the page. pic.twitter.com/q80uODpUkZ
— Barack Obama (@BarackObama) October 11, 2024
De verkoop van de Bijbel komt op een moment dat Trump worstelt met stijgende juridische kosten, nu hij geconfronteerd wordt met meerdere strafrechtelijke aanklachten en civiele rechtszaken. De verkoop van de Bijbel en andere producten kan een manier zijn om zijn financiële lasten te verlichten. Volgens een woordvoerder heeft Trump de rechten voor de Bijbel via een licentieovereenkomst met CIC Ventures LLC, een bedrijf dat hij bezit. Hoeveel Trump verdient aan elke verkoop is echter niet bekendgemaakt.
Ondanks deze commerciële ondernemingen, blijft Trumps populariteit onder witte evangelicale christenen groot. Dit roept vragen op over de relatie tussen commercie, geloof en politieke invloed. Veel christenen vinden troost in zijn boodschap om te bidden voor Amerika, terwijl anderen zich afvragen of het geloof te veel wordt vermengd met politieke en commerciële belangen.
Trumps commerciële projecten, inclusief de verkoop van de Bijbel, plaatsen hem in een unieke positie binnen de christelijke gemeenschap. Terwijl sommigen zijn boodschap om Amerika terug te brengen naar gebed omarmen, vinden anderen het moeilijk te rijmen met de traditionele waarden van het geloof. Obama’s opmerkingen weerspiegelen deze bezorgdheid en benadrukken de vraag of het geloof gebruikt mag worden als marketinginstrument.
Praatmee