Presentie van Gods volk in de wereld krijgt gestalte van de Gekruisigde

Verdieping 14 oktober 2024 7 minuten Dr. Henk Dijkgraaf
Thora

Tot op de dag van vandaag draagt Israël de last van de verkiezing. Het vertoont daarmee het gelaat van zijn Messias.

Het verhaal gaat dat aan het begin van de geschiedenis God Zijn Thora aanbood aan de volken van de wereld. Maar de volken bedankten voor de eer. Voor elk van hen bevatte de Thora wel een gebod dat God onmogelijk van hen kon vragen. Voor de kinderen van Ezau was dat het gebod ‘U zult niet doodslaan.’ Jakob had Ezau voorzegd: ‘Van je zwaard zul je leven.’ (Gen.27:40) De kinderen van Ammon en Moab struikelden over het gebod ‘U zult geen overspel plegen.’ Ze hadden hun bestaan te danken aan incest (Gen.19:30-38). Voor de kinderen van Ismaël was dat het gebod ‘U zult niet stelen.’ De Engel van de Heere had Ismaël een wilde ezel van een mens genoemd, een rover, en gezegd dat zijn hand tegen allen zou zijn (Gen.16:12). Toen God bij de kinderen van Israël kwam, kreeg Hij een welwillend onthaal: ‘Wij zullen Uw geboden doen en gehoorzamen.’

De last van de Thora
Het verhaal suggereert dat de volken van de wereld vanwege een tragische weeffout in hun bestaan het niet in huis hebben om de last van de Thora te dragen. Alleen Israël zegt toe de geboden van God te zullen gehoorzamen om ze pas later te kunnen begrijpen. Het toont een optimisme waarvan het Oude Testament geen weet heeft.

Nog voordat God Zijn Thora aan Israël kan geven, loopt het mis. Terwijl Mozes verblijft op de Sinaï om de twee stenen tafelen in ontvangst te nemen, danst Israël reeds rond het gouden kalf. ‘Ik heb dit volk gezien, en zie, het is een halsstarrig volk’, zegt de HEERE tegen Mozes. Nog voordat Israël maar één voet in het beloofde land heeft gezet en het volk en masse belooft: ‘Wij zullen de HEERE dienen, want Hij is onze God’, bezweert Jozua dat hiervan geen sprake kan zijn. ‘U zult de HEERE niet kunnen dienen, want Hij is een heilig God, Hij is een na-ijverig God. Hij zal uw overtreding en uw zonden niet vergeven.’ (Joz.24:16-19)

Zelfs Israëls groten – Mozes, David, Salomo – geven er blijk van dat de last van de Thora hun te zwaar is.

Zelfs Israëls groten – Mozes, David, Salomo – geven er blijk van dat de last van de Thora hun te zwaar is. Mozes mag het beloofde land zelf niet binnengaan omdat hij Gods bevel om tot de rots te spreken, negeert en besluit deze te slaan met de staf waarmee hij in Egypte wonderen had verricht. David, nota bene de man naar Gods hart, valt meermalen door de mand, met zijn overspelige relatie met Bathseba en de moord op zijn trouwste officier Uria als dieptepunt. Als hij aan het einde van zijn leven een tempel voor de HEERE wil bouwen, blijkt hij te veel bloed aan zijn handen te hebben. Salomo, de man die wel toestemming krijgt voor het bouwen van de tempel, trekt er zeven jaar voor uit terwijl hij maar liefst dertien jaar spendeert aan het bouwen van zijn eigen paleis. Hij struikelt ten slotte over zijn harem en eindigt zijn koningschap in afgoderij.

Gods persoonlijk eigendom
Het lijkt er, kortom, niet op dat de geschiedenis van Israël ontspringt aan het vrijwillig aanvaarden van de Thora. Israël is weliswaar hoeder van de Thora maar dan wel zijns ondanks. Dat is het verhaal dat we aantreffen in Deuteronomium 7:16-19.

De HEERE Zelf heeft Israël uitgekozen, niet op basis van geschiktheid of welwillendheid, maar op basis van Zijn liefde. Achter Zijn liefde gaan geen diepere oorzaken schuil. God heeft Israël lief omdat Hij hem liefheeft. Wel heeft die liefde verregaande consequenties. Ongevraagd is Israël een ‘heilig volk’ en Gods ‘persoonlijk eigendom’.

Dit privilege heeft twee kanten. ‘Persoonlijk eigendom’ is taal van het Oude Oosten, ontleend aan Assyrische en Hittitische verdragen die oppermachtige heren sloten met hun overwonnen vazallen. Om zijn vazalstatus waar te maken, zal Israël aan de verplichtingen van het verbond met God moeten voldoen. Als Gods ‘heilig volk’ moet het in radicale afzondering leven, wil het niet verstrikt raken in de vruchtbaarheidscultus van de afgoden.

De HEERE Zelf heeft Israël uitgekozen, niet op basis van geschiktheid of welwillendheid, maar op basis van Zijn liefde.

Tegelijkertijd deelt Israël in Gods beloften aan Abraham en in Abrahams roeping om een zegen te zijn voor de volken. Het slavenvolk krijgt het land Kanaän als eeuwige erfenis in de schoot geworpen. Maar de landbelofte lijkt maar moeilijk te verenigen met de roeping om de volken tot zegen te zijn. Wanneer de HEERE de Kanaänitische volken aan Israël heeft uitgeleverd, moet het ‘hen volledig met de ban slaan’. Op Gods bevel kent Israël geen genade (Deut.7:2). Israël moet de altaren van de Kanaänieten afbreken, ‘hun gewijde stenen in stukken slaan, hun gewijde palen omhakken en hun beelden met vuur verbranden’ (vs.5). Vrouwen, kinderen, baby’s, ze mogen niet gespaard worden. Het zal een onmogelijke opgave blijken te zijn.

Israëls geschiedenis eindigt in een impasse: het tienstammenrijk wordt in 722 v.Chr. gedeporteerd naar Assyrië en als het tweestammenrijk in 538 v.Chr., na zeventig jaar ballingschap in Babel, terugkeert naar zijn eigen land, is het niet werkelijk vrij maar blijft het grotendeels een speelbal van vreemde grootmachten. Zo lijkt Gods verkiezing Israël noodlottig te worden.

Slachtschapen
Meerdere keren heeft Israël dat zelf voorvoeld. ‘Maar om U worden wij de hele dag gedood; wij worden beschouwd als slachtschapen’, klinkt het in Psalm 44:23. Onmiddellijk nadat in Psalm 89 God sprekend wordt ingevoerd en Hij verzekert dat Davids nageslacht voor eeuwig zal blijven en zijn troon heerlijk zal pralen, rijst de klacht: ‘Maar Ú hebt hem verstoten en verworpen, U bent verbolgen geworden op Uw gezalfde. U hebt het verbond met Uw dienaar tenietgedaan, U hebt zijn diadeem ontheiligd en op de aarde geworpen.’ (Ps.89:39-40)

Wil Gods plan om de wereld te redden door middel van de roeping van Israël kans van slagen maken, dan moet God Zelf orde op zaken stellen.

In Jesaja 63 klinkt zelfs het verwijt: ‘HEERE, waarom doet U ons afdwalen van Uw wegen? Waarom verhardt U ons hart, zodat wij U niet vrezen?’ (vs.17) De woorden worden gevolgd door een sombere constatering: ‘Slechts korte tijd heeft Uw heilig volk het [land] in bezit gehad. Onze tegenstanders hebben Uw heiligdom vertrapt. Wij zijn geworden als mensen over wie U van oude tijden af niet hebt geheerst, die niet naar Uw Naam zijn genoemd.’

De verkiezende God
Toch is dit niet het hele verhaal. De Schrift verhaalt niet alleen van de verkiezing van Israël. Daarboven uit torent de verkiezende God, Die Zich in Zijn toorn vanwege Israëls onvermogen om aan de goddelijke roeping te voldoen toch niet definitief van Zijn volk kan afkeren. Een sprekend voorbeeld treffen we aan in Jeremia 4:19-21.

De vraag is wie in dit gedeelte aan het woord is. In de verzen ervoor en erna is de spreker onmiskenbaar God Zelf. Maar de verwijzing naar ‘de wanden van mijn hart’ en de visualisering van het komende strijdtoneel suggereert dat hier de profeet spreekt. Toch lijdt het geen twijfel dat de emoties van de profeet een spiegelbeeld zijn van die van God Zelf. Het hart dat in ondraaglijke pijn ineenkrimpt in vers 19 is dat van Jeremia, maar het hart dat bitter getroffen wordt in vers 18 is dat van God.

Het is dan ook niet zo dat Gods verkiezing Israëls noodlot is. Zoals Paulus later analyseert in Romeinen 7, is de Thora geen noodlottig geschenk. Het probleem ligt bij de mensen – Joden én heidenen – die het ontbreekt aan de heerlijkheid van God. De Thora vertelt mensen wel wat hun te doen staat, maar geeft hun niet de kracht te doen wat ze moeten doen. Wil Gods plan om de wereld te redden door middel van de roeping van Israël kans van slagen maken, dan moet God Zelf orde op zaken stellen.

We ontmoeten in Israël het gelaat van zijn gekruisigde Messias.

De geschiedenis herhaald
Zo daalde de eniggeboren Zoon van God, uit de Vader geboren voor alle eeuwen, om ons mensen en onze redding, neer uit de hemelen. De geschiedenis van Israël herhaalt zich in Hem: Hij keert terug naar Egypte, Hij verblijft veertig dagen en nachten in de woestijn en hoewel Hij honger lijdt, krijgt de duivel geen vat op hem. Hij gaat onder in de Jordaan, Hij doorkruist het beloofde land, Hij geneest blinden en kreupelen, Hij drijft de demonen uit en ten slotte eindigt Hij Zijn leven aan het hout om de ‘tussenmuur, die scheiding maakte’, af te breken en zo tot zegen te zijn voor Israël en de volken.

De verkiezing van Israël is hiermee niet ten einde. Weliswaar verwerpt het in meerderheid Jezus als Messias maar in hun verwerping voltrekt zich de verzoening van de wereld. Israëls presentie in de wereld krijgt de gestalte van de Gekruisigde. De gruwel van de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70, de deportatie van honderdduizenden Joden uit Judea onder keizer Hadrianus in het jaar 135, de pogroms in de Middeleeuwen, de Holocaust, 7 oktober 2023: we ontmoeten in Israël het gelaat van zijn gekruisigde Messias.

Centrum
In de kathedraal van het Engelse Hereford hangt de Mappa Mundi, de oudste en grootste middeleeuwse kaart van de wereld. Slechts drie continenten – Europa, Azië en delen van Noord-Afrika – vertegenwoordigen het bewoonde deel van de bekende wereld. Europa en Azië zijn omgedraaid. Azië en het Oosten, waar de zon opkomt en vanwaar men Christus uit de hemel verwachtte, staan bovenaan. Zoals men in de Middeleeuwen gewoon was, plaatst de kaart Jeruzalem in het centrum van de wereld. Als het meest omstreden gebied op aarde is Jeruzalem het centrum van de wereld in de gedaante van het kruis.

Het is het tegoed van Israëls verkiezing, want de genadegaven en de roeping van God zijn onberouwelijk. (Rom.11:29) Hoezeer het einde van de wereldgeschiedenis zich wellicht zal toespitsen op de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem zal neerdalen uit de hemel als een tent waar God zal wonen bij de mensen, Joden en heidenen (Openb.21:2-3).

Dr. Henk Dijkgraaf is hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Jan van den Berg
Levensverhaal

Hoe topsporter Jan van den Berg een balans vond tussen sport en zijn geloof

 "Als geloof en sport niet samengaan, waarom heeft God mij dan met een talent voor sport geschapen?" Het is een vraag, waar topsporter Jan van den Berg mee worstelde. De topsporter die meerdere topprestaties op zijn naam heeft staan en als topschaats

Dick Schoof
Nieuws

'Streng asielregime': Honderden religieuze leiders richten zich tot premier Schoof

'Via deze oproep willen we u laten weten dat we grote zorgen hebben over het door uw regering voorgestane asielbeleid. Wij vragen u om gerechtigheid bij het asielbeleid van uw regering en barmhartigheid voor mensen die onze hulp nodig hebben.' Dit sc

Delise - Als het stil is
Nieuws

Christelijke singer-songwriter Delise brengt opnieuw single uit: 'Als het stil is'

‘Als het stil is', zo heet de nieuwe single van de christelijke singer-songwriter Delise. De single verscheen afgelopen vrijdag en is deel van het album 'Verborgen verhalen’. Volgens Delise is deze single een van haar meest kwetsbare liedjes, waar ze

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant stelt dat Jezus geen bezwaar heeft tegen feest en muziek

"Hier zien we dat de Heere Jezus geen bezwaar heeft tegen feest, vrolijkheid en muziek", aldus ds. P. den Ouden. De hersteld hervormde predikant uit Katwijk aan Zee preekte onlangs over de gelijkenis van de verloren zoon. Na dienst terugkomst, brak e

Arnaud
Video

Arnaud was skileraar in Oostenrijk (totdat God hem naar Katwijk riep)

Arnaud is skileraar en berggids in Oostenrijk als God op een dag tot hem spreekt: “God vroeg mij: 'Wil je in Katwijk aan Zee gaan wonen?' Het was geen hoorbare stem, maar een hele sterke gedachte.” Hij moet meteen aan zijn vrienden Ton en Rianne denk

Pieter J. Lalleman
Verdieping

Sommige Bijbellezers lezen verhaal koningin Ester als een romance

Toen ik op internet zocht naar een afbeelding van koningin Ester, stuitte ik op een paar romantische foto’s van knappe jonge vrouwen. Ik denk dat zij Ester speelden in geromantiseerde verfilmingen van het Bijbelverhaal. Als zo’n film vertelt dat Este

kerk
Nieuws

Italiaanse kerk moet meer belasting betalen: "Alleen maar omdat we protestants zijn"

Een protestantse kerk in Rome, Breccia di Roma, voert een juridische strijd tegen een belasting die hen is opgelegd omdat de plaats waar ze samenkomen niet "religieus genoeg" zou zijn. De Italiaanse belastingdienst heeft de kerk opgedragen ongeveer 5

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp roept je op om zwaardrukkende geheimen aan God te onthullen

"God wil niet dat je nog langer gebukt gaat onder de last die je met je meedraagt. Zijn genade wil jouw geheimen uit handen nemen, zodat je vrij zult zijn van schuld, veroordeling en angst", aldus Wilkin van de Kamp. In een nieuwe aflevering van de s

Meerartikelen

Kees van Helden
Opinie

Een ernstig misleidende gids voor journalisten over abortus

“Late abortus is veiliger dan het trekken van een verstandskies”. Dat staat in een gids voor ‘Nederlandse journalisten, onderzoekers, politici en iedereen die zonder stigma en gebaseerd op feiten over abortus wil praten’. De organisatie Safe Abortion

CGK-synode
Nieuws

Oplossing in zicht: CGK-synode ziet "hoopvol perspectief"

"We hebben vandaag in de kerk van Bunschoten een besloten zittingsdag gehad waarop we gezocht hebben naar een realistisch en hoopvol perspectief voor het kerkverband. We denken dat in beginsel te hebben gevonden, maar er moet verder aan worden gewerk

Kind in Libanon
Nieuws

Christelijk Noodhulpcluster in actie voor vluchtelingen Libanon en Syrië

Het Christelijk Noodhulpcluster is een actie gestart voor de humanitaire crisis in het Midden-Oosten. Het samenwerkingsverband van de christelijke organisaties Dorcas, EO Metterdaad, MAF, Tearfund, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA richt zich op noo

Jeffrey Schipper
Opinie

Tijd voor een verklaring tegen 'extreem-ik'

Een loopgravenoorlog. We zagen het meer dan tachtig jaar geleden in West-Europa. En nu zijn we er alweer een paar jaar getuige van in Oost-Europa. Ook op de digitale snelweg gaat het er ruig aan toe. Zelfs in onze eigen christelijke wereld. Christens

Bikker
Nieuws

CU-voorvrouw Mirjam Bikker meest geloofwaardige politiek leider in Tweede Kamer

CU-voorvrouw Mirjam Bikker wordt gezien als de meest geloofwaardige politiek leider in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit onderzoek van Citisens. Het onderzoek toont verder aan dat Nederlanders steeds minder vertrouwen hebben in politici.  Het betreft e

Verwoeste kerk in Libanon
Nieuws

Raket treft Libanese kerk: 8 doden

Minstens acht mensen zijn omgekomen nadat een raket insloeg op een kerk in Libanon. Lokale christelijke bronnen lieten de internationale tak van Kerk in Nood (ACN) weten dat de kerk op het moment van de aanval onderdak bood aan mensen die door Israël

Opperrabbijn Jacobs
Column

Een ongepaste opmerking op een kerkelijke bijeenkomst

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs onder meer over de rol van de burgemeester van Amersfoort in de strijd tegen terreurorganisatie Hamas. Ook schrijft hij over een avond bij een kerkelijk gezelschap waarbij iemand de hoop uitsprak dat

Christoffel Columbus
Nieuws

Nieuw DNA-onderzoek wijst uit dat Christoffel Columbus mogelijk een Sefardische Jood was

De beroemde ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus was mogelijk een Sefardische Jood uit West-Europa. Dat meldt Times of Israel. Dit opmerkelijke resultaat komt voort uit een DNA-analyse die werd uitgevoerd door Spaanse wetenschappers. Hun onderzoe

James Foley
Nieuws

Deze christelijke moeder vergeeft islamitische terroristen ondanks gruweldaad

Het is tien jaar geleden dat de wereld geschokt werd door de brute moord op journalist James Foley door de islamitische terreurgroep ISIS. De video van zijn executie ging wereldwijd rond. Velen bleven verbijsterd achter. Ondanks dit onbeschrijfelijke

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker bezocht avondmaalsdienst in Israëlische kerk: "Ik bleef zitten met mijn vrome hoofd"

"Geertje ging aan en ik bleef zitten met mijn vrome hoofd", aldus ds. M. Messemaker. De hervormde predikant uit Cillaarshoek vertelde onlangs in een preek dat hij jaren geleden een avondmaalsdienst in een Israëlische kerk bijwoonde. In tegenstelling

Ds. A. C. van der Wekken
Nieuws

Ds. A. C. van der Wekken aanvaardt beroep CGK Gorinchem

De christelijke gereformeerde kerk in Gorinchem verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. A. C. van der Wekken (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt binnenkort afscheid van Dokkum. In Gorinchem volgt hij de in 2021 naar Drachten verhuisde d

Bruiloft
Dagelijks leven

Mag een berouwvolle overspeler opnieuw trouwen in de kerk? Ds. Korving antwoordt

'Stel u voor dat een man is gescheiden van zijn vrouw vanwege overspel. Hij is schuldig, zij onschuldig. Na een (Bijbelse) scheiding is zij hertrouwd. Als hij berouwvol is over zijn overspel, en teruggekeerd is om weer voor God te leven in heiligheid