SGP-leden verwerpen motie: geen ruimte voor vrouwen in landelijke politiek

De veelbesproken motie waarin de SGP wordt opgeroepen om het vrouwenstandpunt aan te passen is zaterdag op de partijdag verworpen. Dat betekent dat er geen ruimte komt voor SGP-vrouwen in de landelijke politiek. De motie was ingediend door SGP Vlissingen.
Een ruime meerderheid van de aanwezige leden stemde tegen de motie en willen dus dat de partij bij het huidige standpunt blijft. De motie vroeg om het aanpassen van de partijbeginselen wat het vrouwenstandpunt betreft. Daardoor zou er meer ruimte moeten komen voor vrouwen in de landelijke politiek. 299 aanwezigen stemden tegen en er waren 53 voorstemmers. Drie aanwezigen onthielden zich van stemming op de partijdag in Nieuwegein. Daarmee komt er vooralsnog geen ruimte voor vrouwen in de landelijke SGP.
Ondanks de partijbeginselen zijn er wel al vrouwen op lokaal niveau actief namens de SGP. Een van hen is de Vlissingse fractievoorzitter Lilian Janse. Het was ook haar fractie die de motie indiende. Zij was de eerste vrouw die zich verkiesbaar stelde voor de SGP en als het aan de afdeling Vlissingen ligt, wordt ze ook de eerste vrouw op de landelijke kieslijst.
Het hoofdbestuur van de SGP ontraadde de motie eerder al en een duidelijke meerderheid ging daarin mee. Partijvoorzitter Dick van Meeuwen zei voorafgaand aan het stemmen bang te zijn voor polarisatie als de discussie over vrouwen in de politiek gevoerd wordt. "Wij zien geen dingende noodzaak om het beginsel aan te passen", was hij duidelijk.
Peiling Nederlands Dagblad
Het Nederlands Dagblad publiceerde eerder deze week een peiling van Ipsos I&O waaruit bleek dat een meerderheid van de SGP-kiezers voorstander is van het wijzigen van het vrouwenstandpunt. 51 procent van de kiezers geeft aan dat wat hen betreft het klassieke vrouwenstandpunt gewijzigd wordt en dat vrouwen voortaan op de landelijke kieslijst van de SGP moeten komen. 32 procent van de kiezers is daar tegenstander van en 17 procent blijft neutraal.
Naast SGP-kiezers ondervroeg men in de peiling ook mensen die nu op een partij als ChristenUnie of CDA stemmen maar wel een stem op de SGP overwegen. Bij die groep is het verschil nog vele malen groter. Maar liefst 79 procent vindt dat het vrouwenstandpunt gewijzigd moet worden en slechts 7 procent vindt van niet. 14 procent stemt blanco.
Van die laatste groep geeft overigens 28 procent aan dat de kans groter is dat ze op SGP stemmen als het vrouwenstandpunt gewijzigd wordt. Van de SGP-stemmers zegt dan weer 6 procent dat de kans juist kleiner wordt dat ze op de SGP stemmen als het vrouwenstandpunt wijzigt. De partij lijkt dus niet bang te hoeven zijn voor veel verlies, mocht het vrouwenstandpunt veranderen
Praatmee