Toename anti-christelijk geweld in Israël: geestelijken bespuugd, kerken beschadigd

Het aantal antichristelijke incidenten in Israël is in 2024 fors gestegen. Dat blijkt uit een rapport van het Rossing Center for Education and Dialogue, een interreligieuze organisatie gevestigd in Jeruzalem. In totaal werden 111 aanvallen op christenen en christelijke instellingen geregistreerd. 'Geestelijken worden nu regelmatig openlijk lastiggevallen, vooral in de Oude Stad van Jeruzalem', aldus het rapport.
De cijfers zijn verontrustend, schrijft Christian Post. In 46 gevallen ging het om fysieke aanvallen, zoals spugen, pepperspray en zelfs mishandeling. Daarnaast werden 35 kerkelijke eigendommen beschadigd, waaronder beelden, gebouwen en grafstenen. In veertien gevallen werden openbare borden beklad, dertien keer was sprake van intimidatie en drie keer werden christenen in hun geloof beperkt, bijvoorbeeld door het verbieden van religieuze symbolen of het hinderen van toegang tot kerkdiensten.
'Spugen is de meest voorkomende vorm van fysieke intimidatie', schrijven de onderzoekers. Wat vroeger vooral heimelijk gebeurde, gebeurt nu steeds vaker op agressieve wijze, vaak in het openbaar. De daders zijn veelal te vinden binnen ultraorthodoxe of nationaal-religieuze Joodse gemeenschappen. Slachtoffers zijn meestal geestelijken die herkenbaar zijn aan hun religieuze kleding.
De toegenomen meldingsbereidheid onder slachtoffers is volgens het rapport een hoopvol teken. 'Het laat zien dat er langzaam meer vertrouwen komt in de autoriteiten en dat slachtoffers zich niet langer stil laten wegzetten.'
De situatie zet de positie van christenen in Israël verder onder druk. Volgens cijfers van het Israëlisch Centraal Bureau voor de Statistiek wonen er ongeveer 180.300 christenen in het land, ongeveer 1,8 procent van de totale bevolking. De meeste christenen (zo’n 80 procent) zijn Arabisch en maken deel uit van de bredere Arabische gemeenschap in Israël.
Een enquête die in december 2024 werd uitgevoerd in opdracht van het Rossing Center toont aan dat vooral jonge christenen zich zorgen maken over hun toekomst. Bijna de helft van de ondervraagde christenen onder de 30 overweegt emigratie. 'Ik voel me niet welkom in mijn eigen land', gaf een deelnemer aan. Slechts een derde van de respondenten voelt zich geaccepteerd in de Israëlische samenleving. Die gevoelens van uitsluiting zijn het sterkst onder jongeren.
Hoewel een meerderheid (58,5%) aangeeft zich veilig te voelen met christelijke symbolen in gemengde wijken, ligt dat percentage in Oost-Jeruzalem een stuk lager: slechts 42 procent voelt zich daar op zijn gemak.
Het rapport pleit voor een stevigere aanpak vanuit de Israëlische overheid. Het Rossing Center roept op tot meer educatie over het christendom binnen het openbare onderwijs. 'Veel Israëli’s zijn zich simpelweg niet bewust van het bestaan van christenen in hun midden. Dat gebrek aan kennis leidt tot onverschilligheid en maakt geweld makkelijker', staat in het rapport te lezen. 'We moeten inzetten op bewustwording, educatie en erkenning.'
De toename van het geweld ten opzichte van vorig jaar is opvallend. In 2023 werden nog 32 aanvallen op kerkeigendommen geregistreerd, tegenover 35 in 2024. Het aantal fysieke aanvallen steeg van zeven naar 46.
Voor christenen in Israël, en met name voor geestelijken en pelgrims in Jeruzalem, is het dagelijks leven er niet makkelijker op geworden. 'Het christelijk geloof hoort thuis in het Heilige Land', aldus een woordvoerder van het Rossing Center. 'Dat moet ook in daden erkend worden.'
Praatmee