Het leven van deze Joodse Rotterdammer is compleet veranderd: "De onbevangenheid is weg"
"Antisemitisme wordt niet door het zelfreinigend vermogen van de maatschappij opgepakt, maar ook niet door wetgevende instanties", aldus Chris den Hoedt. De voorzitter van de Joodse Gemeente Rotterdam geeft in gesprek met Cvandaag aan dat antisemitisme volgens hem niet zozeer toegenomen is, maar wél dat het 'acceptabel’ lijkt geworden om antisemitisme te uiten. De Joodse Rotterdammer vertelt daarnaast dat het leven na 7 oktober anders is geworden: "De onbevangenheid is weg."
Het is een jaar geleden dat Hamas in Israël in koelen bloede 1200 mensen vermoordde en nog eens 250 mensen als gijzelaar meenam. Hoe nam u kennis van wat er op die inktzwarte dag in Israël gebeurde?
"Het was die dag Simchat Torah en normaal is dat een van de mooiste feestdagen in het Joodse jaar. Die dag kwam het nieuws druppelend binnen. Eerst hoorden we dat er een aanslag was waarbij er doden gevallen waren. Maar gedurende de dag liep dat aantal steeds hoger op en werden de verhalen die we hoorden ook steeds verschrikkelijker. Ik herinner me nog heel goed hoe de feestelijkheid tijdens de rondgang van de Simchat Torah plaatsmaakte voor een bedroevende stemming. Na 7 oktober werden de verhalen - zo mogelijk - nog afschuwelijker toen bleek op welke manier Hamas dood en verderf gezaaid heeft. Die verhalen zijn afschuwelijk. Laten we overigens niet vergeten dat er nog altijd 97 gijzelaars in Gaza vastgehouden worden."
Als Joodse Nederlander ervaart u veel verbondenheid met Israël. Heeft u veel familie in Israël wonen?
"Mijn vrouw is Israëlisch en een groot deel van haar directe familie woont daar door het hele land. Maar we hebben er ook heel veel vrienden, collega's en zakelijke relaties wonen. Sinds 7 oktober zijn we non-stop met hen in contact om te weten hoe het met hen gaat. Die betrokkenheid is heel sterk."
Praatmee