Belgische premier woedend op paus Franciscus vanwege abortus-uitspraken
De Belgische premier Alexander de Croo heeft de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van het Vaticaan op het matje geroepen. Dit vanwege de uitspraken die paus Franciscus na zijn bezoek aan België deed over abortusartsen. Hij noemde hen huurmoordenaars.
Afgelopen week bracht de paus een bezoek aan België en Luxemburg. Daarbij viel het onder meer op dat de paus bekendmaakte dat hij een procedure gaat starten om koning Boudewijn zalig te verklaren. Deze in 1993 overleden Belgische koning was diepgelovig en een uitgesproken tegenstander van abortus. Hij weigerde onder meer om abortuswetgeving te tekenen. De paus noemde dit tijdens zijn bezoek “een moorddadige wet” en stelde dat de koning een moedige man was. Hij maakte tot ieders verrassing bekend de procedure te starten om hem zalig te verklaren. Normaal gesproken doet de paus dit niet zelf.
Maar daar bleef het niet bij. Op de terugweg van zijn bezoek aan België deed de paus nog meer uitspraken over abortus die veel stof deden opwaaien. “Een menselijk leven wordt vernietigd. Dat is moord”, was hij duidelijk. “Artsen die dit doen zijn huurmoordenaars. Daar is geen discussie over mogelijk.”
Hoewel het abortusstandpunt van het Vaticaan en de paus al jarenlang duidelijk zijn, zorgden zijn uitspraken voor enorme ophef in België, maar ook in andere landen zoals Nederland. De Belgische premier Alexander de Croo heeft aangegeven de pauselijke nuntius in zijn land te willen spreken. Dat is de hoogste vertegenwoordiger van het Vaticaan. “Dat een buitenlands staatshoofd zo’n verklaring doet over democratische besluitvorming in ons land is absoluut onaanvaardbaar”, reageerde De Croo. “De tijd dat de kerk in ons land de wet dicteerde, ligt gelukkig ver achter ons.”
De Belgische premier besloot vervolgens ook om de vele seksuele schandalen in de Rooms-Katholieke Kerk erbij te halen. “Als er ergens verontwaardiging over moet zijn, is het tegenover zij die bijvoorbeeld feiten van seksuele intimidatie hebben laten plaatsvinden, of tegenover zijn die niet zijn opgetreden op het moment dat men had moeten optreden.”
Praatmee