Violiste Laura Kieboom: "Mijn man verliet mij, maar God bleef dichtbij"

Interview 2 oktober 2024 6 minuten Redactie
Laura Kieboom

"Mijn man verliet mij voor een andere vrouw", vertelde violiste Laura Kieboom - van der Stoep openhartig in Hour of Power. Afgelopen zondag sprak ze over een van de donkerste periodes in haar leven, waarin verdriet, twijfel en geloof samenkwamen. Ondanks het diepe dal dat ze doormaakte, ontdekte Laura een krachtige nabijheid van God. "Als ik nu terugkijk, was Hij veel dichterbij dan ik me op dat moment heb gerealiseerd", deelt ze met een broze, maar vastberaden stem.

Het verhaal van Laura's geloof begon al in haar jeugd. Ze groeide op in een muzikaal gezin waar geloof een centrale rol speelde. "Ik kom uit een gezin van musici. Mijn vader speelde piano, mijn moeder was zangeres, en mijn broers en zussen waren ook muzikaal", herinnert Laura zich. "Er werd altijd gebeden en gedankt voor het eten." Deze routine leek vanzelfsprekend, totdat haar vader besloot om afscheid te nemen van het geloof. "Toen ik 16 was, zei mijn vader op een gegeven moment: 'Ik bid en dank niet meer, want ik geloof er niet meer in.' Dat was een bewuste keuze. Hij vond dat bidden en danken slechts een uitloper was van opvoeding en gewenning."

"Toen ik 16 was, zei mijn vader op een gegeven moment: 'Ik bid en dank niet meer, want ik geloof er niet meer in.'"

Paasverhaal
Dit nieuws kwam hard aan voor Laura. Ze stond voor een kruispunt in haar leven. "Mijn vader zei: 'Het staat jullie vrij om te doen wat jullie willen.' Toen wist ik: dit moet ik nog uitzoeken." Ondanks de twijfel die haar vader uitte, bleef er diep in Laura een vonkje branden. "Ik heb altijd gevoeld dat er iets was", zegt ze. Een cruciaal moment in haar jeugd was de confrontatie met het paasverhaal. "Toen mij voor het eerst het paasverhaal werd voorgelezen, moest mijn moeder mij van school komen halen. Ik was ontroostbaar aan het huilen", vertelt ze. Die ervaring bleef als een onuitwisbare herinnering achter in haar achterhoofd.

"Ik zei tegen God: 'Als U echt bent, als U er bent, hier ben ik. Ik wil mij helemaal geven, maar dan ook echt met alles.'"

Haar zoektocht naar geloof duurde jaren. Ze ontmoette mensen die haar inspireerden en ging uiteindelijk studeren aan het conservatorium in Utrecht. "Daar kwam ik een hele actieve gelovige tegen, met wie ik een vriendschap opbouwde", vertelt ze. "Voor mij was dat misschien een beetje strak, want wij lazen thuis niet vaak de Bijbel." Het geloof begon echter een steeds grotere rol in haar leven te spelen. Op een dag, alleen thuis, pakte ze een Bijbel uit de boekenkast en bad voor het eerst op haar eigen manier. "Ik zei tegen God: 'Als U echt bent, als U er bent, hier ben ik. Ik wil mij helemaal geven, maar dan ook echt met alles.'"

Keerpunt
Laura weet niet meer wat ze toen las, maar dat was voor haar ook niet het belangrijkste. "Het ging me er alleen om dat ik even contact wilde maken met de Auteur van dat Boek", legt ze uit. Die beslissing was een keerpunt; vanaf dat moment liet ze God meer toe in haar leven. Ze kreeg een succesvolle carriĆØre als violiste en leek het geluk gevonden te hebben met haar man, die ook een succesvolle carriĆØre had, maar dan als theatertechnicus.

"Ik wilde wel wraak nemen, maar Hij zei: 'Dit is echt aan Mij. Ik ben de Rechter, niet jij'."

Toch stond er haar nog een zware beproeving te wachten. Haar huwelijk, dat jarenlang een bron van vreugde was, kwam abrupt tot een einde toen haar man besloot verder te gaan met een andere vrouw. "Zoals dat vaker gaat, was die relatie al in het geheim bezig", vertelt Laura. "Hij heeft bij zijn vertrek uit ons huwelijk eerst die relatie verzwegen, maar zoals altijd komt dat natuurlijk uit. Dat is de donkerste periode geweest uit mijn leven." Deze ervaring bracht gevoelens van boosheid, wraak en diepe teleurstelling met zich mee. "In een periode dat je vertrouwen zo beschaamd is, dat je zo vernederd bent en er zo tegen je gelogen is, dan komt het menselijke verlangen naar wraak op. Ik heb zelfs gedacht aan de kleinste vormen van wraak, zoals het omwisselen van steentjes uit de LEGO-collectie van mijn ex-man", lacht ze.

"Gesprekken met God zijn geen inbelgesprekken of een bulderende stem in je hoofd. Maar het is duidelijk een dialoog met een levende God."

Ingestort huis
Midden in haar verdriet en verwarring bleef Laura echter Gods stem horen. "Hij zei: 'Dit is echt aan Mij. Ik ben de Rechter, niet jij'", vertelt ze. "Hij gaf mij een beeld van een ingestort huis. Hij zei: 'Alles wat jij hier nu nog aan kwaad bij doet, is alsof je die ene overeind gebleven porseleinkast ook nog een duw geeft.' Dat bracht me tot rust. Het gaf mij de kracht om niet te handelen uit wraak, maar juist los te laten."

Het geloof dat ooit door haar vader werd verlaten, bleek voor Laura de reddingslijn in haar diepste nood. "God heeft mij zelfs in die allerdonkerste dagen weten te bereiken", zegt ze met overtuiging. "Gesprekken met God zijn geen inbelgesprekken of een bulderende stem in je hoofd. Maar het is duidelijk een dialoog met een levende God." Het is die levende relatie met God die haar kracht gaf om verder te gaan, zelfs toen de situatie hopeloos leek.

Verrijking
Ondanks de tegenslagen bleef Laura haar liefde voor muziek trouw. "Het samenspelen, het samen een podium delen, de allerprachtigste muziek maken... Het is net als het leven. Het is heel lang zoeken, dan even vinden. En dan weer zoeken", legt ze uit. Laura’s passie voor de viool komt duidelijk naar voren als ze over haar carriĆØre spreekt. "Ik geef echt alles wat ik heb. Of het nou een kinderconcert is of een groot orkest. Geestelijke muziek vind ik ook fantastisch. Het is echt een verrijking geweest. Daar kan ik zoveel van mezelf in kwijt." Als plaatsvervangend aanvoerder in het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft Laura jarenlang tijdens schitterende concerten mogen spelen. "Het is zo bijzonder aan een orkest: je bereidt je voor, je bent samen in de kleedkamer, je hebt gerepeteerd... Dan loop je die trap van het Concertgebouw op, de lichten dimmen, en dan is er maar ƩƩn ding: het concert op het allerhoogste niveau brengen voor de mensen die luisteren", vertelt ze. Dat is een ervaring die haar altijd diep heeft geraakt en gevormd.

Van violist naar christelijke coach
Nu zet ze haar talenten in als christelijke coach om anderen te helpen. "Ik ben heel specifiek ook een christelijke coach geworden", zegt ze vastberaden. "Bij mij zal altijd aan alles ter grondslag liggen dat God Schepper is van de hemel en aarde en dat Jezus is gestorven voor onze zonden. Dat is zo’n rode draad in mijn eigen leven." Het geloof dat ooit aan een zijden draadje hing, is nu de kern van haar bestaan.

"Er is muziek in de hemel!"

Laura’s verhaal getuigt van de aanwezigheid van God, zelfs in de meest donkere momenten van ons leven. Haar favoriet uit de Bijbel is de keuze van David in 1 Samuel 16:12: "Hij is het." Deze woorden herinneren haar eraan dat God ons kiest, ongeacht hoe gebroken ons leven ook lijkt. "Dat is het... ik huil nu tranen van vreugde", zegt Laura ontroerd. Met haar muziek en coaching hoopt ze anderen diezelfde vreugde en troost te kunnen bieden, ongeacht de moeilijkheden die ze doormaken. "Er is muziek in de hemel", zegt ze glimlachend, "en ik mag daar nu al een voorproefje van geven."

Bekijk in onderstaande uitzending van Hour of Power het volledige interview met Laura Kieboom. Het gesprek met Laura is vanaf minuut 11:32 terug te zien. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#367 Jeffrey & Farshid Seyed Mehdi over oorlog Israƫl-Iran en een hoopvolle toekomst
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Raouf Leeraar
Video

Christenen voor Israƫl genoemd in VN-rapport over verdrijving Palestijnen, Raouf Leeraar reageert

Volgens VN-rapporteur Francesca Albanese zouden bijna 50 organisaties zich schuldig maken aan de verdrijving van Palestijnen. Dat schrijft zij in een nieuw rapport. In het rapport staat onder meer dat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever blijf

Urkers
Video

Prachtig: honderden Urkers zingen uit volle borst 'Een toekomst vol van hoop'

'U geeft een toekomst vol van hoop. Dat heeft U aan ons beloofd. Niemand anders U alleen, leidt ons door dit leven heen', deze woorden komen uit het voor veel christenen bekende lied 'Een toekomst vol van hoop'. Het lied - afkomstig van de christelij

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant vraagt toehoorders of hij hun internetgeschiedenis mag zien

"Mag ik jullie internetgeschiedenis eens zien? Nee hƩ? Dat dacht ik wel", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee stelde deze vraag in een recente preek aan zijn luisteraars. De predikant wees hen erop dat ze een streep mo

Ron van der Spoel
Video

Ron van der Spoel behandelt Psalm 80 in nieuwe gebedsvlog

Het gebed is onlosmakelijk verbonden aan het christelijk geloof, maar hoe bid je nu precies? In de Gebedsvlogs van IZB deelt PKN-predikant Ron van der Spoel waardevolle inzichten en praktische handvatten om gebed en stilte een plek te geven in je dag

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe de discipelen tijdens Pinksteren met Gods Geest vervuld werden

Pinksteren ligt inmiddels alweer even achter ons, maar in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' staat spreker en schrijver Wilkin van de Kamp nog een keer stil bij dit bijzondere heilsfeit. In onderstaande aflevering vertelt Van d

Drs. Piet Guijt
Column

Christenen moeten zich wapenen tegen dubieus piramideverhaal

Sinds maart 2025 gaat er een opmerkelijke theorie rond over verborgen structuren onder de Egyptische piramide van Chefren. De hype verspreidt zich razendsnel online, maar wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt volledig. Sterker nog: betrokken onder

Rafael en Remilyn
Getuigenis

Rafael: van gangster tot Gods dienaar

Rafael, uit Cavite op de Filipijnen was gevreesd, gewelddadig en verslaafd. Maar toen Gods Woord hun gezin bereikte via het Project Filippus van Bible League, begon er iets te veranderen. Vandaag leidt hij zijn gezin in gebed en verspreidt hij het Ev

Ds. Kees van Velzen
Video

Christenen vertellen wat de kerk volgens hen meer dan ooit nodig heeft

Wat heeft de kerk meer dan ooit nodig? Deze vraag legden wij onlangs aan diverse christenen voor. Onder andere ds. Kees van Velzen, CU-Tweede Kamerlid Don Ceder, EO-presentator Jurjen ten Brinke, presentator Jan van den Bosch en theoloog Willem Ouwen

Meerartikelen

Willem Lingeman
Opinie

Hebben gelovigen de wet der tien geboden nodig?

Elke zondagmorgen buigen veel christenen zich onder het voorlezen van de Wet des Heeren, zoals die te vinden is in Exodus 20:1-17 en Deuteronomium 5:6-21. In veel kerken, met name van reformatorische signatuur, is dit zoals men zegt: ā€˜een goede gewoo

Zwitsers parlementsgebouw
Nieuws

Zwitserse overheid wil eiceldonatie voor vrouwen legaliseren

De Zwitserse Evangelische Alliantie (SEA) heeft zich uitgesproken tegen plannen van de overheid om eiceldonatie voor vrouwen te legaliseren. Volgens de christelijke koepelorganisatie brengt het wetsvoorstel ernstige ethische risico’s met zich mee en

Michal Canina Geske
Nieuws

Dochter van vermoorde christelijke uitgever dreigt Turkije te worden uitgezet

De Duitse Michal Canina Geske, de dochter van een in 2007 vermoorde christelijke uitgever in Turkije, dreigt na bijna dertig jaar Turkije te moeten verlaten. Dat meldt de Deutsche Welle. Michal was pas drie jaar oud toen ze met haar ouders naar Turki

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant: Israƫl heeft het recht om zichzelf te verdedigen

Al ruim anderhalf jaar zijn Israƫl en Hamas met elkaar in oorlog. In het begin van de oorlog kozen veel mensen Israƫls kant. Vandaag de dag scharen steeds meer mensen zich achter de Palestijnen. Ds. J. Koppelaar - hersteld hervormd emerituspredikant

 Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp verwaarloosde de kerk eeuwenlang het werk van de Heilige Geest

"In de vierde eeuw na Christus beschreef een theoloog de Heilige Geest al als de 'onbeschreven God', de God over wie niemand schrijft", aldus Wilkin van de Kamp. In een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' vertelt de spreker en schri

Elvis E
Video

Elvis E. is aanstaande zondag te zien bij Hour of Power

Zondag in Hour of Power het verhaal van de veelzijdige en muzikale Elvis E. De musicus groeide op in Nigeria en werd geboren als prins. Hij kende daar rijkdom en armoede. God betekent alles in zijn leven. "Waar ik tekort kom, vult God het voor mij in

HSV
Nieuws

Hersteld Hervormde Kerk versoepelt koers rond Herziene Statenvertaling

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft haar standpunt ten aanzien van het gebruik van de Herziene Statenvertaling (HSV) versoepeld. Tijdens de synodevergadering van juni besloot het landelijke kerkverband dat het gebruik van de HSV niet langer wordt

Bart Bolhuis
Nieuws

Prominent ChristenUnie-lid stapt over naar Partij voor de Dieren

Bart Bolhuis, tot voor kort actief binnen de ChristenUnie, heeft bekendgemaakt dat hij per 1 augustus in dienst treedt als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. De overstap markeert een duidelijke breuk met zijn v

Gids bij de Bijbel
Nieuws

NBG helpt jongeren met 'Gids bij de Bijbel'

Wat staat er allemaal in de Bijbel? Spreekt God echt door de Bijbel? Bijbellezen, hoe doe je dat eigenlijk? Voor jongeren met dit soort vragen is er nu de Gids bij de Bijbel. "Deze Gids is een mega-handige, laagdrempelige, frisse en tegelijk verdiepe

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP stelt Kamervragen over christenvervolging in Indonesiƫ

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk heeft minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken schriftelijke vragen gesteld over christenvervolging in Indonesiƫ. Aanleiding daarvoor is de recente, zorgelijke berichtgeving die onder andere op deze website verscheen. H

Tweede Kamer
Nieuws

Kamer stemt na chaotische dag voor strenger asielbeleid: dit was de rol van de christelijke partijen

Na een lange dag vol onduidelijkheid en twijfel stemde de Tweede Kamer donderdag uiteindelijk in met de Asielnoodmaatregelenwet. In die wet staat onder meer dat illegaal in Nederland verblijven strafbaar wordt. SGP en ChristenUnie speelden gedurende

Sebastiaan van Wessem
Opinie

Oude Testament als gewelddadig afschrijven is riskant

'Voor veel christenen (ook voor mij) bestaat er een stilzwijgend conflict tussen deze twee gezichten van God', stelde Olaf ten Napel eerder deze week in dit Cvandaag-artikel. Veel christenen zullen het dilemma herkennen dat Olaf beschrijft als we kij