Violiste Laura Kieboom: "Mijn man verliet mij, maar God bleef dichtbij"

Interview 2 oktober 2024 6 minuten Redactie
Laura Kieboom

"Mijn man verliet mij voor een andere vrouw", vertelde violiste Laura Kieboom - van der Stoep openhartig in Hour of Power. Afgelopen zondag sprak ze over een van de donkerste periodes in haar leven, waarin verdriet, twijfel en geloof samenkwamen. Ondanks het diepe dal dat ze doormaakte, ontdekte Laura een krachtige nabijheid van God. "Als ik nu terugkijk, was Hij veel dichterbij dan ik me op dat moment heb gerealiseerd", deelt ze met een broze, maar vastberaden stem.

Het verhaal van Laura's geloof begon al in haar jeugd. Ze groeide op in een muzikaal gezin waar geloof een centrale rol speelde. "Ik kom uit een gezin van musici. Mijn vader speelde piano, mijn moeder was zangeres, en mijn broers en zussen waren ook muzikaal", herinnert Laura zich. "Er werd altijd gebeden en gedankt voor het eten." Deze routine leek vanzelfsprekend, totdat haar vader besloot om afscheid te nemen van het geloof. "Toen ik 16 was, zei mijn vader op een gegeven moment: 'Ik bid en dank niet meer, want ik geloof er niet meer in.' Dat was een bewuste keuze. Hij vond dat bidden en danken slechts een uitloper was van opvoeding en gewenning."

"Toen ik 16 was, zei mijn vader op een gegeven moment: 'Ik bid en dank niet meer, want ik geloof er niet meer in.'"

Paasverhaal
Dit nieuws kwam hard aan voor Laura. Ze stond voor een kruispunt in haar leven. "Mijn vader zei: 'Het staat jullie vrij om te doen wat jullie willen.' Toen wist ik: dit moet ik nog uitzoeken." Ondanks de twijfel die haar vader uitte, bleef er diep in Laura een vonkje branden. "Ik heb altijd gevoeld dat er iets was", zegt ze. Een cruciaal moment in haar jeugd was de confrontatie met het paasverhaal. "Toen mij voor het eerst het paasverhaal werd voorgelezen, moest mijn moeder mij van school komen halen. Ik was ontroostbaar aan het huilen", vertelt ze. Die ervaring bleef als een onuitwisbare herinnering achter in haar achterhoofd.

"Ik zei tegen God: 'Als U echt bent, als U er bent, hier ben ik. Ik wil mij helemaal geven, maar dan ook echt met alles.'"

Haar zoektocht naar geloof duurde jaren. Ze ontmoette mensen die haar inspireerden en ging uiteindelijk studeren aan het conservatorium in Utrecht. "Daar kwam ik een hele actieve gelovige tegen, met wie ik een vriendschap opbouwde", vertelt ze. "Voor mij was dat misschien een beetje strak, want wij lazen thuis niet vaak de Bijbel." Het geloof begon echter een steeds grotere rol in haar leven te spelen. Op een dag, alleen thuis, pakte ze een Bijbel uit de boekenkast en bad voor het eerst op haar eigen manier. "Ik zei tegen God: 'Als U echt bent, als U er bent, hier ben ik. Ik wil mij helemaal geven, maar dan ook echt met alles.'"

Keerpunt
Laura weet niet meer wat ze toen las, maar dat was voor haar ook niet het belangrijkste. "Het ging me er alleen om dat ik even contact wilde maken met de Auteur van dat Boek", legt ze uit. Die beslissing was een keerpunt; vanaf dat moment liet ze God meer toe in haar leven. Ze kreeg een succesvolle carrière als violiste en leek het geluk gevonden te hebben met haar man, die ook een succesvolle carrière had, maar dan als theatertechnicus.

"Ik wilde wel wraak nemen, maar Hij zei: 'Dit is echt aan Mij. Ik ben de Rechter, niet jij'."

Toch stond er haar nog een zware beproeving te wachten. Haar huwelijk, dat jarenlang een bron van vreugde was, kwam abrupt tot een einde toen haar man besloot verder te gaan met een andere vrouw. "Zoals dat vaker gaat, was die relatie al in het geheim bezig", vertelt Laura. "Hij heeft bij zijn vertrek uit ons huwelijk eerst die relatie verzwegen, maar zoals altijd komt dat natuurlijk uit. Dat is de donkerste periode geweest uit mijn leven." Deze ervaring bracht gevoelens van boosheid, wraak en diepe teleurstelling met zich mee. "In een periode dat je vertrouwen zo beschaamd is, dat je zo vernederd bent en er zo tegen je gelogen is, dan komt het menselijke verlangen naar wraak op. Ik heb zelfs gedacht aan de kleinste vormen van wraak, zoals het omwisselen van steentjes uit de LEGO-collectie van mijn ex-man", lacht ze.

"Gesprekken met God zijn geen inbelgesprekken of een bulderende stem in je hoofd. Maar het is duidelijk een dialoog met een levende God."

Ingestort huis
Midden in haar verdriet en verwarring bleef Laura echter Gods stem horen. "Hij zei: 'Dit is echt aan Mij. Ik ben de Rechter, niet jij'", vertelt ze. "Hij gaf mij een beeld van een ingestort huis. Hij zei: 'Alles wat jij hier nu nog aan kwaad bij doet, is alsof je die ene overeind gebleven porseleinkast ook nog een duw geeft.' Dat bracht me tot rust. Het gaf mij de kracht om niet te handelen uit wraak, maar juist los te laten."

Het geloof dat ooit door haar vader werd verlaten, bleek voor Laura de reddingslijn in haar diepste nood. "God heeft mij zelfs in die allerdonkerste dagen weten te bereiken", zegt ze met overtuiging. "Gesprekken met God zijn geen inbelgesprekken of een bulderende stem in je hoofd. Maar het is duidelijk een dialoog met een levende God." Het is die levende relatie met God die haar kracht gaf om verder te gaan, zelfs toen de situatie hopeloos leek.

Verrijking
Ondanks de tegenslagen bleef Laura haar liefde voor muziek trouw. "Het samenspelen, het samen een podium delen, de allerprachtigste muziek maken... Het is net als het leven. Het is heel lang zoeken, dan even vinden. En dan weer zoeken", legt ze uit. Laura’s passie voor de viool komt duidelijk naar voren als ze over haar carrière spreekt. "Ik geef echt alles wat ik heb. Of het nou een kinderconcert is of een groot orkest. Geestelijke muziek vind ik ook fantastisch. Het is echt een verrijking geweest. Daar kan ik zoveel van mezelf in kwijt." Als plaatsvervangend aanvoerder in het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft Laura jarenlang tijdens schitterende concerten mogen spelen. "Het is zo bijzonder aan een orkest: je bereidt je voor, je bent samen in de kleedkamer, je hebt gerepeteerd... Dan loop je die trap van het Concertgebouw op, de lichten dimmen, en dan is er maar één ding: het concert op het allerhoogste niveau brengen voor de mensen die luisteren", vertelt ze. Dat is een ervaring die haar altijd diep heeft geraakt en gevormd.

Van violist naar christelijke coach
Nu zet ze haar talenten in als christelijke coach om anderen te helpen. "Ik ben heel specifiek ook een christelijke coach geworden", zegt ze vastberaden. "Bij mij zal altijd aan alles ter grondslag liggen dat God Schepper is van de hemel en aarde en dat Jezus is gestorven voor onze zonden. Dat is zo’n rode draad in mijn eigen leven." Het geloof dat ooit aan een zijden draadje hing, is nu de kern van haar bestaan.

"Er is muziek in de hemel!"

Laura’s verhaal getuigt van de aanwezigheid van God, zelfs in de meest donkere momenten van ons leven. Haar favoriet uit de Bijbel is de keuze van David in 1 Samuel 16:12: "Hij is het." Deze woorden herinneren haar eraan dat God ons kiest, ongeacht hoe gebroken ons leven ook lijkt. "Dat is het... ik huil nu tranen van vreugde", zegt Laura ontroerd. Met haar muziek en coaching hoopt ze anderen diezelfde vreugde en troost te kunnen bieden, ongeacht de moeilijkheden die ze doormaken. "Er is muziek in de hemel", zegt ze glimlachend, "en ik mag daar nu al een voorproefje van geven."

Bekijk in onderstaande uitzending van Hour of Power het volledige interview met Laura Kieboom. Het gesprek met Laura is vanaf minuut 11:32 terug te zien. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#348 Jeffrey & Andries Knevel over migratievisie SGP, kerkasiel en de Ark van Noach
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

ADF International - Rhoda Jatau
Nieuws

Nigeriaanse moeder van vijf kinderen vrijgesproken van godslastering na anderhalf jaar vast te zitten

Het duurde tweeënhalf jaar, voordat de Nigeriaanse Rhoda Jatau vrijgesproken werd van de aanklacht van godslastering. De moeder van vijf kinderen deelde in 2022 een video waarin ze de moord op een christen veroordeelde. Sindsdien zat Jatau ook meer d

Christenen geven God de eer in Lagos, Nigeria, (niet de bewuste kerk)
Nieuws

Meningsverschil tussen Nigeriaanse christenen mondt uit in moord op drie van hen; kerk veroordeelt geweld

In Munga Dosa, Nigeria, is zondag geweld uitgebroken tussen leden van twee kerkverbanden: de United Methodist Church (UMC) en van de Global Methodist Church (GMC). De ruzie vond plaats tussen leden van hetzelfde dorp, die het oneens waren over de koe

Bijbels
Nieuws

Texaans schooldistrict krimpt Bijbel in vanwege nieuwe wet tegen 'seksueel expliciete' boeken

Op een Texaans schooldistrict is de Bijbel niet langer volledig te lezen. Dat meldt The Christian Post. Het schooldistrict besloot onlangs om alle Bijbelteksten te verwijderen die seksuele handelingen op een 'aanstootgevende' manier beschrijven. De b

Ds. J. Belder
Video

Ds. Belder merkt op dat veel media de staat Israël als een koloniaal project zien

Veel media beschrijven de staat Israël nog wel eens als een koloniaal project. Deze gedachte hoor je - nu de oorlog tussen Israël en Hamas al ruim een jaar voortduurt - steeds vaker om je heen. Ds. J. Belder uit Harskamp merkte onlangs in een preek o

André Rieu
Video

Kippenvel: 'Nearer my God to Thee' klinkt op het Vrijthof

'Nearer, my God, to thee, nearer to Thee! E'en though it be a cross that raiseth me, still all my song shall be,nearer, my God, to Thee; nearer, my God, to thee, nearer to Thee'. Voor veel christenen is deze prachtige Engelse hymne uit de 19e eeuw ze

Wilkin van de Kamp
Video

Waarom Wilkin van de Kamp door de stralende ogen van zijn zoon aan de zegenbede moest denken

"De overvloed van zijn liefde voor zijn pasgeboren dochter was zichtbaar in de glans van zijn ogen. De manier waarop onze zoon naar zijn dochter keek, herinnerde mij aan het zegengebed uit Numeri 6. In deze oude priesterzegen laat God ons Zijn gezich

Mevrouw van der Hoeven
Video

Video: SGP'er Florian Pronk gaat langs bij eenzame mevrouw uit Zwijndrecht

Heel veel Nederlanders voelen zich eenzaam, maar dat is niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom heeft de SGP een actie gelanceerd: 'Tijd voor elkaar'. Met een sjoelbak onder de arm, gaat Florian Pronk namens de SGP op bezoek bij mevrouw van der

Jan Willem Slager
Video

Jan Willem Slager legt uit waarom Genesis belangrijk voor hem is

Onlangs werd het vierde Logos Congres over Bijbel, geloof en wetenschap georganiseerd. Jan Willem Slager studeerde Theologie aan de Universiteit Utrecht. Hij is parttime directeur bij het Logos Instituut, parttime docent Oude testament bij het Evange

Meerartikelen

Ds. A. Th. (Anne) van Olst
Video

Hoe getuig je als christen van je geloof? Ds. Van Olst deelt 5 handreikingen

Ds. A. Th. (Anne) van Olst sprak tijdens een avond van Geloofstoerusting over het thema ‘Gezonden als schapen’. De predikant deelde vijf handreikingen om een getuige van Jezus Christus te zijn. Van Olst benadrukt dat getuigen niet gaat om het winnen

Prof. dr. Henk van den Belt
Verdieping

Avondmaalswijn in bekertje van borrelglasformaat vind ik onprettig

Op een keer mocht ik het avondmaal bedienen als gastpredikant in een gemeente waarin de stukjes brood niet alleen waren voorgesneden, maar ook van een prikkertje waren voorzien. Ik moest wel even slikken toen ik dat zag... Het avondmaal vraagt om een

Chris Verhagen en Laurens Pruis
Video

Moet iedere christen aangesloten zijn bij een kerk? Christenen in gesprek

"De veelvuldige wijsheid van God wordt bekend gemaakt door de christelijke gemeente. Als je een licht wil zijn in deze wereld en vrucht wil dragen voor het evangelie, zorg er dan voor dat je onderdeel bent van een kerk", zegt Laurens Pruis, een van d

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Rianne Spijkerboer

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Rianne Spijkerboer te gast. Zij spreekt over het belang van relaties in zending en hoe ze zich inzet voor haar naasten in Zuid-Afrika. Ook vertelt Rianne over haar ervaringen met de Discipel

Oscar Lohuis
Video

Oscar Lohuis over oorlogsgeweld in Israël: "Actualiteit schudt christenen wakker"

Bij al het oorlogsgeweld in Israël en Gaza staat overeind dat het lijden enorm is. Veel onschuldige mensen zijn omgekomen en nog veel meer zijn verwond en ontheemd. Toch lezen we in de Bijbel veel over de toekomst van de wereld, dat er een einde komt

Hans Reinders
Column

Voor Jezus was er géén plaats op deze aarde

"O tijden, o zeden" (o tempora, o mores) is een bekende uitspraak uit een beroemde redevoering van de Romein Cicero. In deze redevoering tegen Catilina, die geprobeerd had Cicero te vermoorden, benoemt Marcus Tullius Cicero onomwonden het lage moraal

Kees Postma
Column

In Europa lijkt een nieuwe wind te waaien: opwekking op komst?

Als je aan opwekking denkt, denk je niet meteen aan Nederland. Zelfs niet aan Europa misschien. Maar vergis je niet; ook hier begint een zachte bries te waaien uit de goede richting. Ik sprak onlangs een eigenaresse van een christelijke boekwinkel. Z

Grinwis
Dagelijks leven

Zien: CU-Kamerlid krijgt hilarische prijs uitgereikt van Kamervoorzitter

In de Tweede Kamer wordt er niet altijd op het scherpst van de snede gedebatteerd. Soms is er gelukkig ook tijd voor wat luchtigheid. Zoals aan het einde van de donderdag toen Kamervoorzitter Martin Bosma besloot op een ludieke manier een prijs uit t

Wouter de Vos
Video

Wouter de Vos is zondag te gast in Hour of Power

In Hour of Power ontvangt Jan van den Bosch Wouter de Vos aan tafel. Wouter is algemeen directeur van 4e Musketier (4M) Nederland, een christelijke organisatie voor mannen. Hij houdt van oprechtheid en rauwe communicatie. Hij vertelt over zijn leven

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant waarschuwt aan de hand van de 'Mike Pence-rule' voor overspel

"Wees nooit met een vrouw alleen, tenzij het je eigen vrouw is", aldus ds. H. Ottema. De hersteld hervormde predikant preekte pas over het zevende gebod waarin het gaat over overspel. In zijn preek haalde Ottema voormalig vicepresident van de Verenig

Al-theoloog Jack Esselink
Video

Video: Al-theoloog vertelt over 'AI-Jezus' die in Zwitserse kerk gebruikt wordt

Kunstmatige Intelligentie (AI) verovert de wereld, maar inmiddels maken ook kerken er gebruik van. Bijvoorbeeld in het Zwitserse Luzern. Daar kunnen mensen namelijk biechten bij een hologram van Jezus die door AI wordt aangestuurd. Al-theoloog Jack E

Rene de Reuver
Nieuws

PKN-scriba keert zich tegen 'zondagsschoolpolitie': 'Grote gevolgen voor de kerk'

Kerken moeten in vrijheid catechisatie en zondagsschoollessen kunnen blijven aanbieden. Dat vindt René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Volgens hem gaan voorstellen om hier van overheidswege toezicht op te houden, in tegen de