Anglicaanse Kerk stelt mogelijk speciale zegendiensten in voor homokoppels

De Anglicaanse kerk, ook wel bekend als The Church of England, gaat mogelijk speciale zegendiensten voor homokoppels instellen. Dat meldt Christian Today. Deze week werd tijdens een vergadering van het kerkverband duidelijk dat een kleine meerderheid voorstander is van dergelijke diensten.
Daarnaast werd een motie, waarin bisschoppen opgeroepen worden om de huidige pastorale richtlijnen, die het gebruik van de zogeheten Prayers of Love and Faith (PLF) in aparte diensten beperken, te herzien, gesteund door de algemene synode.
De stemming liet echter wel diepe verdeeldheid zien binnen de Kerk van Engeland. In het Huis van Bisschoppen stemden 22 bisschoppen voor en 12 tegen, met vijf onthoudingen. In het Huis van Geestelijken stemden 99 voor en 88 tegen, met twee onthoudingen, terwijl in het Huis van Leken 95 voor en 91 tegen stemden, met twee onthoudingen. De motie verplichtte het Huis van Bisschoppen om in februari 2025 verslag uit te brengen aan de synode.
Bisschop Martyn Snow, hoofd van het Living in Love and Faith-proces, verklaarde dat hij de zorgen van beide kanten van het debat had gehoord en benadrukte dat 'niemand de kerk wordt uitgezet'. Hij stelde dat het introduceren van de gebeden geen verandering in de leer over huwelijk of seks buiten het huwelijk betekent. "Ze zijn bedoeld als eenvoudige gebeden die een sterke welkomstboodschap uitdragen", zei hij.
Aartsbisschop van York, Stephen Cottrell, beschreef de afgelopen achttien maanden sinds de synode de kwestie rond de Prayer of Love and Faith behandelt, als een 'loopgravenoorlog'. Hij drong er bij de leden van de synode op aan hun geschillen bij te leggen en benadrukte dat PLF geen verandering in de leer betekent en dat niemand zou worden gevraagd iets te doen wat zijn of haar geweten niet toestaat.
Voorafgaand aan het debat hadden traditionele anglicanen in de Church of England, verenigd in het Alliance-netwerk, gewaarschuwd dat als aparte PLF-diensten worden ingevoerd, zij gedwongen zouden zijn een 'parallelle provincie' binnen de Kerk van Engeland op te richten en pastorale begeleiding te zoeken bij bisschoppen die trouw blijven aan de orthodoxe leer over huwelijk en seksualiteit.
Bisschop van Oxford, Steven Croft, noemde de brief van het Alliance-netwerk 'dreigend' en 'catastrofaal'. Tijdens het debat zei bisschop Snow tegen Alliance-leden: "Ik weet dat jullie in de Kerk van Engeland willen blijven en ik ben dankbaar voor jullie inzet om met ons in gesprek te blijven."
Aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, voegde daaraan toe dat hij zich 'de Kerk van Engeland niet zonder de leden en vrienden van het Alliance-netwerk kan voorstellen'.
Dominee Vaughan Roberts waarschuwde dat de Kerk van Engeland hetzelfde lot zou kunnen ondergaan als de Episcopaalse Kerk in de VS, die op basis van dit onderwerp in verschillende delen uiteenviel. Hij stelde dat de voorstellen geen vertrouwen wekten dat er plaats voor hen was en dat 'de gevolgen enorm zouden kunnen zijn'.
Dominee Ian Paul merkte op dat geen enkele westers kerkverband die haar huwelijksleer heeft veranderd, geen versnelde achteruitgang heeft gekend. "We zullen niet anders zijn. Dit is geen catastrofale voorspelling, maar de realiteit."
Paul concludeerde dat mensen alleen voor de motie zouden moeten stemmen als ze bereid zijn de gevolgen te accepteren: "Stem hiervoor alleen als je denkt dat wantrouwen, verdeeldheid en achteruitgang de prijs waard zijn."
Praatmee