Carl Trueman wijst op zelfaanbidding van moderne mens: "We hebben een therapeutisch zelfbeeld"
“Er heeft een grote verschuiving plaatsgevonden. In de huidige wereld draait het om een goed gevoel. Daardoor zijn we naar binnen gericht. We hebben een therapeutisch zelfbeeld gecreëerd”, vertelde prof. dr. Carl Trueman. Hij sprak vorige week op de interkerkelijke conferentie ‘Zelfaanbidding als nieuwe religie’ van Bijbels Beraad M/V. De auteur van het boek ‘Een vreemde nieuwe wereld’, wijst op een voor christenen belangrijke verschuiving, die de vorige eeuw werd ingezet. Hoe moeten christenen leven in een wereld waarin mensen zichzelf centraal zetten?
Geloven in een andere wereld
Trueman: “Waarom staat de wereld op z’n kop? Een logisch antwoord zou kunnen zijn: door de zonde. Maar zo’n algemeen antwoord maakt niet duidelijk waarom de opgroeiende generatie zaken anders beschouwd dan de mijne. De manier waarop we met de wereld omgaat heeft niets te maken met argumenten. Als protestanten benadrukken we het Woord van God. Daarmee kunnen we geneigd zijn om te denken dat argumenten het belangrijkste zijn in de vormgeving van andermans wereldbeeld. Maar de meeste mensen denken in termen waarop ze de wereld verbeelden. En een verbeelding is veel gecompliceerder dan een argument.
Als je kijkt naar verschuivingen op gebied van homohuwelijk in Amerikaanse cultuur tussen 2005 en 2015, is er sprake van een enorme transitie. Die verschuiving vond niet plaats door lezen van boeken en argumenten over het huwelijk, maar door gecompliceerde krachten die werkzaam waren in de cultuur. Denk bijvoorbeeld aan soapseries en vriendschappen. Homostellen werden zichtbaarder in onze directe omgeving. Dat stempelt ons wereldbeeld meer dan argumenten.”
Praatmee