Ronald was dakloos en handelde in drugs: "Maar nu is Jezus mijn grootste Leermeester"

Levensverhaal2 juli 2024 7 minuten Redactie
Joël Voordewind en Ronald Cornelisse
Hour of Power

Ronald was dakloos, handelde in drugs en kwam in de gevangenis terecht. Nu helpt hij mensen als ervaringsdeskundige bij stichting ‘Tot Heil des Volks' (THDV). Ronald wist uit zijn uitzichtloze situatie te komen, nadat hij in aanraking kwam met oud-Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU) die sinds vorig jaar voor THDV werkt. Ronald kreeg van de stichting een spiksplinternieuw onderkomen en dat veranderde zijn leven compleet. In onderstaande aflevering van Hour of Power vertelt Ronald over zijn periode in de criminaliteit, een dakloos bestaan en hoe Jezus zijn grootste Leermeester is geworden. Voordewind vertelt op zijn beurt over zijn overstap naar THDV en hoe hij zich namens en met de stichting inzet om de meest kwetsbare mensen te helpen. 

Als crimineel in de gevangenis
Ronald kent tot een paar jaar terug een moeilijk bestaan. Sterker nog, jarenlang is hij in de criminaliteit actief en zit hij opgesloten in de gevangenis. Terugkijkend op die tijd, is er een prachtige uitspraak die Ronald hanteert: ‘Vroeger had ik alles en was ik diep ongelukkig. Nu heb ik helemaal niks en ben ik schatrijk.' “Ik krijg nu ontzettend veel liefde”, vertelt hij. “Vroeger was ik altijd aan het jagen naar geld en alleen maar naar meer, meer en nog eens meer.  Nu ik mensen help, krijg ik zo ontzettend veel terug. Mijn hart maakt jubelsprongetjes. Ik word er heel gelukkig van.”

"Ik sealde drugs wat naar het buitenland werd geëxporteerd. Dat was een goede baan"

In de tijd dat Ronald in de criminaliteit actief is, werkt hij voor bekende criminelen. Voorbeelden zijn John Mieremet en Sam Klepper. “Zij zaten in de softdrugs en ik zat op de ‘afdeling inpak’ voor het buitenland. Ik sealde drugs dat naar het buitenland werd geëxporteerd. Dat was een goede baan.” Dat deze criminelen toentertijd er niet voor terugdeinsden om iemand om te leggen wist Ronald toen niet.

Op een gegeven moment komt Ronald in de bak terecht. Zelf vertelt hij hoe dat kwam. “Ik had wat foute dingen gedaan en op een gegeven moment was de politie met een onderzoek bezig. Omdat ik lid was van een criminele organisatie, werd ik gearresteerd. Pas toen viel eigenlijk het kwartje.”

Heineken-ontvoering en zigeunerkoning
Maar dat besef dringt op dat moment te laat door. “Want toen zat ik al in de gevangenis.” In de gevangenis zit hij onder meer opgesloten met daders die de bekende Heineken-ontvoering op hun geweten hebben, maar ook met Koos Petalo, ook wel bekend als ‘de zigeunerkoning’. “Dat waren allemaal notoire criminelen. Ik was best wel bang, want ik dacht: ik ga tien jaar gevangenisstraf krijgen.”

Na zijn vrijlating uit de gevangenis slaagt Ronald er vanwege zijn strafblad niet in om in Nederland aan het werk te komen. Daarom kiest hij ervoor om naar Frankrijk te verhuizen en trouwt hij daar met een Française. Aanvankelijk lijkt het daar beter te gaan, want Ronald en zijn vrouw krijgen twee dochters. Maar ook daar gaat het later mis, waarna Ronald besluit om naar Nederland te komen. Ook dat werd geen succes. “Ik kon geen werk vinden en dat zorgde ervoor dat ik in een heel moeilijke situatie kwam."

Huis in de fik & dakloos
De situatie van Ronald verergert als zijn buurman doordraait en Ronalds huis in de fik zet. “Met als gevolg dat daarbij twee mensen om het leven kwamen. Dat was een traumatische ervaring. Ik had toen helemaal niks meer.”

"Ik kon maar niet begrijpen dat ik in het systeem minder was dan een verslaafde"

De volgende negen jaar van zijn leven belandt Ronald als dakloze op straat. Hoe is het eigenlijk om dakloos te zijn? “Best moeilijk”, reageert hij. “Ik had dan nog het geluk dat ik huisdieren had, want dan heb je nog een beetje aanspraak. Maar normaal gesproken ben je afgesloten van alles als je dakloos bent. Dan beginnen ook alle problemen. Je hebt geen inschrijfadres meer, dus een baas neemt je niet aan en heb je ook geen inkomsten meer. Er komen dus allemaal andere dingen bij kijken waar ik toen ik nog werkte niets van wist. Je belandt in een realiteit, in een situatie waarbij het heel moeilijk is om nog in de maatschappij terug te keren.”

In het begin van zijn periode als dakloze Amsterdammer voelt Ronald veel woede en agressie. “Ik was zo boos op iedereen dat ik eigenlijk nergens welkom was. Verbaal kon ik best wel aanwezig zijn. Ik merkte dat ik ontzettend veel woede had. Ik kon maar niet begrijpen dat ik in het systeem minder was dan een verslaafde. Als je geen verslavingsproblematiek, krijg je dus geen hulp. Ik vond dat echt heel moeilijk. Achteraf bleek dat ik wel gelijk had, maar de mensen schrokken heel erg van de manier waarop ik dingen bracht. Ik jaagde eigenlijk iedereen maar weg, totdat ik helemaal alleen was.”

"Begin dit jaar heeft Joël een huisje voor me geregeld, waar ik heel blij mee ben"

Ronald ontmoet Joël Voordewind
Op een gegeven moment komt Ronald, samen met zijn honden, op een woonbootje te wonen. Hij heeft niets, en moet bij gebrek aan sanitair zijn behoefte in een emmertje doen. Maar zijn situatie verandert compleet als hij Joël Voordewind van THDV tegenkomt. “Sinds anderhalf jaar ben ik werkzaam bij een inloophuis in Amsterdam: Wal 125. Begin dit jaar heeft Joël (Voordewind, red.) een huisje voor me geregeld, waar ik heel blij mee ben. Het is een heel mooi appartementje. Het is niet groot, maar wel heel luxe. Het is spiksplinternieuw en werd speciaal opgeknapt. Niet alleen voor mij, maar ook voor andere bewoners. Ik vind het echt heel fijn”, vertelt Ronald.

Ontstaan Tot Heil des Volks
Dan komt de focus in het gesprek op het ontstaan van THDV te liggen. De oorsprong van de stichting gaat terug naar het jaar 1855. De Amsterdamse predikant Jan de Liefde is dan actief in de Jordaan, een van de armste achterbuurten van de hoofdstad waar op dat moment vooral weeskinderen en wezen wonen. De situatie is er mensonterend. Op straat zwerven mensen er in de blubber rond. “Jan de Liefde zei: ‘Ik kan hier niet preken en het evangelie brengen, als ik niet ook iets praktisch voor deze kwetsbare mensen doe’”, vertelt Voordewind. “Toen hij is de ‘bewaarscholen’ begonnen. Dat waren scholen waar hij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds weeskinderen opving. Hij gaf hun daar eten en drinken, schone kleren en onderwijs.”

"Ik voelde me wel als een halve hulpverlener die in de politiek verdwaald was"

Wat maakt het dat een politicus die 15 jaar lang Kamerlid was en wethouder van de stad Alkmaar zich nu inzet voor een stichting die opkomt voor de allerarmsten en de meest kwetsbaren? “Als Kamerlid was ik ook het liefst in ‘het veld’ of in de steden of op reis naar ontwikkelingslanden”, legt Voordewind uit. “Hoewel je in de Kamer zaken moest doen en compromissen moest sluiten, voelde ik me wel als een halve hulpverlener die in de politiek verdwaald was. Ik probeerde daar op te komen voor de meest kwetsbaren, maar regelmatig was ik in Amsterdam te vinden. Zowel bij THDV als bij het Leger des Heils."

Bij THDV zijn er vier doelgroepen waar men zich voor inzet: daklozen, verslaafden, prostituees en minderjarigen uit arme en kwetsbare gezinnen. “Onlangs hebben we ook nog weer minderjarige asielzoekers in een van onze hostels opgenomen. Iedereen is geschapen naar Gods beeld, dus we proberen ze allemaal met waardigheid op te vangen”, legt Voordewind uit. “Het gebeurt ook dat daklozen in minder mooie situaties worden opgevangen. Wij proberen bij THDV echt recht te doen aan de waardigheid van mensen, dus dat betekent dat we mensen netjes willen opvangen. Maar je hoopt, en dat proberen we ook, een vervolg te geven. Het is mooi als ze een kop koffie krijgen en er een moment van aandacht is, maar we willen ze natuurlijk graag een stapje verder helpen.  Dus daarom hebben we nu ook opvang geregeld voor honderdvijftig daklozen in onze shelters. Ronald is de eerste die daar een huisje gevonden heeft.”

Sleutel
“Het mooiste moment was dat onze manager op een gegeven moment tegen Ronald zei: ‘Jij werkt hier zo vaak. Ik geef je nu de sleutel van ons inloophuis en jij bent verantwoordelijk'", vertelt Voordewind verder.

“Eerst heb ik nog drie keer ‘nee’ gezegd", reageert Ronald. "Hij wilde mij graag inlijven, omdat ik een heel groot rechtvaardigheidsgevoel heb en ik mijn lotgenoten vooruit probeer te helpen. Toen heeft hij mij, na een weekje tegensputteren van mijn kant, aan het werk gezet. Hij gaf me vertrouwen. Achteraf gezien ben ik nog nooit zo blij geweest.”

Sleutel van het geloof
Maar de sleutel van het inloophuis is niet de enige sleutel die Ronald inmiddels in handen heeft, ook de sleutel van het geloof draagt hij nu op zak. Nu was het geloof voor Ronald vanwege zijn katholieke opvoeding al niet vreemd voor hem, maar vanwege ontevredenheid over hoe bepaalde dingen in de kerk gingen, kwam het geloof op een lager pitje te staan. Maar nu is Jezus zijn alles geworden. Zelf vertelt hij hoe. 

"Eigenlijk had ik alleen Jezus nog over"

“Na die brand ben ik zo diep gezonken dat ik eigenlijk niks en niemand meer had. Eigenlijk had ik alleen Jezus nog over. Dat heeft me zoveel kracht gegeven. Ik heb ook zoveel bijzondere dingen daardoor mogen meemaken. Ik heb natuurlijk in een slechte situatie gezeten, maar ik heb geen dag zonder eten gezeten. Ook heb ik geen dag niet voor mijn honden kunnen zorgen. Op de een of andere manier heeft God mij altijd gegeven wat ik nodig had. Ik ben het vertrouwen in Hem nooit kwijtgeraakt. Door mijn werk groei ik nu steeds meer richting Jezus. Mijn collega’s helpen mij daarmee."

Jezus betekent alles voor Ronald
“Het is mijn Baken, maar ook mijn Leermeester. Ik werk met een heel moeilijke deelgroep waar ik zelf ook eerst deel van was. Ik zie dat die jongens zoveel missen. Als ik ze dan een beetje liefde kan geven, zie je die jongens eigenlijk als kleine kinderen breken. Ze doen heel stoer maar diep van binnen zijn ze eigenlijk niet zo stoer. Iedereen wil gezien worden. Het zijn gewoon mensen. Je bouwt een schild als je buiten bent, want buiten is het heel hard en moet je overleven. Maar als ze dat schild laten vallen, zie je heel mooie dingen gebeuren. Dan vind ik het heel bijzonder dat ik dit mag doen.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

oeganda
Nieuws

Evangelisten in Oeganda afgeranseld door moslims

In het oosten van Oeganda zijn twee evangelisten eind mei ernstig mishandeld. De twee waren aan het evangeliseren in de stad Iganga toen ze werden aangevallen. Ze werden door een groep moslims publiekelijk afgeranseld met onder meer een hamer. De twe

dr. Ad van Nieuwpoort
Nieuws

Synodebesluit PKN valt verkeerd: dr. Ad van Nieuwpoort treedt terug

'Ik zit in een kerk waar het management regeert en elk adviesorgaan de mond wordt gesnoerd. Lang leve de PKN!', op deze wijze deelde dr. Ad van Nieuwpoort (foto) via het sociale medium X zijn ongenoegen over het verloop van de generale synode van de

vlag
Nieuws

Twee Oekraïense priesters na 19 maanden vrijgelaten door Rusland

Twee priesters van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, Ivan Levytsky en Bohdan Geleta, zijn na meer dan negentien maanden vrijgelaten uit Russische gevangenschap. Dit gebeurde door een gevangenenruil, mogelijk gemaakt door diplomatieke inspanningen

Peter van der Weerd
Podcast

Lawineboys eren Nederlands elftal met ‘opwekkingsmuziek’: ongepast?

De melodie van ‘Nederland / Nederland / we gaan ervoor' van de Lawineboys is vrijwel identiek aan de melodie van het christelijke lied. Sommige christenen vinden het ongepast dat er een ‘heilig’ lied werd gebruikt om het Nederlands elftal op het EK v

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding stelt confronterende vraag: "Bent u écht Gods kind of maakt u dat uzelf wijs?"

"Bent u, ben jij écht een kind van God?", die vraag stelde ds. D. J. Budding onlangs in een preek. De hervormde emeritus-predikant merkt op dat van het eerlijke antwoord op die vraag zal afhangen waar wij de eeuwigheid zullen doorbrengen. De predikan

Sela
Video

Luister naar het nieuwe 'Stad van God' van Sela

'Daar juichen engelen, daar zingen heiligen: alle eer aan Hem! Daar juichen engelen, daar zingen heiligen; straks klinkt daar ook mijn stem, in de stad van God: het nieuwe Jeruzalem', deze woorden zijn afkomstig uit het Sela's nieuwe lied 'Stad van G

tatoeage
Nieuws

Vaticaan verbiedt tatoeages en piercings voor werknemers Sint-Pietersbasiliek

Het is voor werknemers van de Sint-Pietersbasiliek niet toegestaan om zichtbare tatoeages of lichaamspiercings te dragen. Deze nieuwe regel, die afgelopen weekend werd ingesteld, geldt voor de ongeveer 170 lekenmedewerkers van de Fabbrica di San Piet

Handelingen 6:15
Verdieping

De Schriftgeleerden kookten van woede na een schokkende toespraak

Stefanus had beter z'n mond kunnen houden. Zijn getuigenis kostte hem zijn leven. De Schriftgeleerden waren woedend geworden. Ze schreeuwden en tierden, hielden de handen voor hun oren en stormden met z’n allen op hem af. Deze man moest sterven. Wat

Meerartikelen

Pastor Yusuf
Dagelijks leven

Pastor Yusuf: "We zijn als kerk uitgedaagd om onze rol in de gemeenschap op te pakken"

In het dorp Lwengo, in het zuidwesten van Oeganda, traint Tearfund de plaatselijke baptistengemeente. Wij spraken met pastor Yusuf over de impact. "Ik ben zo dankbaar dat mijn kerk mensen helpt om samen op te staan uit armoede!" Oeganda kent een econ

Wilkin van de Kamp
Video

Na jaren ontdekte Wilkin van de Kamp wat het betekent om in Gods liefde te blijven

"Juist op het moment dat ik tekortschiet, dat ik faal, dat ik mezelf veroordeel en Hem niet onder ogen durf te komen, zegt Jezus tegen mij: ‘Blijf in Mijn liefde.’ Daarmee zegt Hij niet dat we nog beter ons best moeten doen om Hem lief te hebben, maa

IZB-Toerusting
Nieuws

IZB-Focus krijgt nieuwe naam: IZB-Toerusting

IZB-Focus, het centrum voor missionaire gemeenteontwikkeling, krijgt een nieuwe naam: IZB-Toerusting. De nieuwe naam doet recht aan de breedte van het aanbod aan dienstverlening voor kerken, vertelt interim-directeur Michaël Boon. “Waarom ben je kerk

Marcus Spronk
Nieuws

Marcus Spronk nieuwe directeur Overseas Missionary Fellowship (OMF)

Per 1 september 2024 is Marcus Spronk benoemd tot directeur van de Nederlandse vestiging van Overseas Missionary Fellowship (OMF). Hij volgt Peter Oudshoorn op, die sinds januari 2024 als interim-directeur bij OMF werkzaam is. Marcus Spronk (46 jaar)

tweede kamer
Nieuws

Actie Schreeuw om Leven bij Tweede Kamer vanwege nieuw kabinet

Alles draait deze dagen in Den Haag om het nieuwe kabinet en de plannen die zij hebben. De Tweede Kamer debatteert namelijk over de regeringsverklaring. Voor Stichting Schreeuw om Leven reden om aandacht te vragen voor het ongeboren leven. Daarom voe

Sieberen Voordewind
Column

Een boodschap aan christenen met een dikke portemonnee

Wie eerlijk is en de ogen geopend heeft, zal zien dat in de wereld velen het financieel goed hebben en nog meer mensen moeite hebben om maandelijks rond te komen of helemaal niets hebben om van te leven. Ja, er is een enorme kloof tussen rijken, mens

Arie-Jan Mulder
Column

In het avondmaal verkondigen we onze eigen dood

'Dus altijd wanneer u dit brood eet en uit de beker drinkt, verkondigt u de dood van de Heer, totdat hij komt', zo staat er geschreven in 1 Korinthe 11:26. Avondmaal vieren is een verkondiging: de Mensenzoon is gestorven. Dat betekent nogal wat. We l

Malen
Positief nieuws

Doelpuntenmakers Nederlands elftal delen Bijbelteksten na winst: 'Alles in de naam van Jezus'

Het Nederlands elftal won dinsdagavond overtuigend van Roemenië en plaatste zich daardoor bij de laatste acht landen van het Europees Kampioenschap voetbal. De hoofdrolspelers tijdens deze wedstrijd lieten na de wedstrijd op social media van zich hor

Nigeria
Nieuws

Acht christenen waaronder kinderen vermoord in Nigeria

Afgelopen week zijn opnieuw meerdere christenen om het leven gekomen door het geweld in Nigeria. Morning Star News bevestigt de dood van acht christenen, waaronder twee kinderen. Daarnaast zouden er bij dezelfde aanvallen op christelijke dorpen meerd

pakistan
Nieuws

Verbijstering na terdoodveroordeling jonge christen in Pakistan: "Hij wordt zondebok gemaakt"

In Pakistan heeft een lokale rechtbank de jonge christen Ehsaan Shan Masih de doodstraf opgelegd. Hij is ter dood veroordeeld omdat hij een bericht met 'godslasterlijke inhoud' deelde op social media. Dat gebeurde in augustus 2023. De post op social

Oeds Blok en Liesbeth van Tongeren
Interview

"Als prediker kun je niet iedereen te vriend houden"

Oeds Blok vindt preken moeilijk én mooi. Hij richtte samen met Liesbeth van Tongeren het Instituut voor Undefended Leadership op. Een gesprek over de rol van theoloog als verhalenverteller, over hoe angst in de weg kan zitten bij het preken en over d

P. W. J. van den Toorn
Video

CGK-predikant legt uit waarom een christen niet door kerkgang gered wordt

"Je wordt niet gered door een set waarheden of door de kerkgang. Er is maar één Iemand die je redt en dat is Gods eigen lieve Zoon. Redding is tot Hem komen en voor Hem buigen", aldus ds. P. W. J. van den Toorn. De CGK-predikant merkte onlangs in een