65 procent SGP-stemmers positief over nieuwe samenwerking met CU in Europa
Maar liefst twee derde van de SGP-stemmers staat positief tegenover een nieuwe samenwerking met de ChristenUnie in Europa. Dat blijkt uit een peiling die het Reformatorisch Dagblad hield onder haar lezers.
Kort na de verkiezingen in 2019 besloten ChristenUnie en SGP om los van elkaar verder te gaan in het Europees Parlement. De ChristenUnie wilde niet langer onderdeel uitmaken van de conservatieve ECR-fractie, onder meer omdat Forum voor Democratie daar destijds ook aansloot. Bovendien stelden men dat de partijen uit elkaar waren gegroeid. Begin juni deden CU en SGP daarom afzonderlijk mee met de verkiezingen. ChristenUnie betaalde ultieme prijs en behaalde geen zetel.
SGP wist wel een zetel te behalen. Een gecombineerde lijst had echter twee zetels opgeleverd voor ChristenUnie/SGP. Ankie van Tatenhove, partijvoorzitter van de ChristenUnie, feliciteerde eerder deze week SGP met de behaalde zetel en stelde dat haar partij zich gaat bezinnen over eventuele politieke samenwerking in Europa in de toekomst. ‘Het is goed om ons de komende tijd te bezinnen op de vraag of we in de toekomst een politieke samenwerking aan willen gaan en zo ja, met wie’, stelde ze in een reactie.
Die samenwerking kan dus ook met een andere partij dan de SGP zijn. Daarbij wordt in de wandelgang het CDA nadrukkelijk genoemd als optie. Wat SGP-stemmers betreft komt er echter een hernieuwde samenwerking tussen ChristenUnie en SGP. Dat blijkt uit een peiling die het Reformatorisch Dagblad hield onder haar lezers. 14 procent van de SGP-stemmers geeft daarbij aan dat de partij geen toenadering tot de CU moet zoeken en een afzonderlijke lijst moet blijven voeren. 51 procent stelt dat de SGP de mogelijkheid moet verkennen om opnieuw een gezamenlijke lijst te vormen en 14 procent stelt zelfs dat er weer zo snel mogelijk een gezamenlijke lijst moet worden gevormd. Dat betekent dat zeker 65 procent positief staat tegenover een hernieuwde samenwerking.
Praatmee